25 Mart 2017 19:42

Karadeniz dağ kartalı: Mustafa Şevik

“Örnek gençler olmalıyız.” derdi. Ben dersten zayıf aldığımda bana kızardı. Sen nasıl devrimcisin? diye çıkışırdı.

Paylaş

Her sayımızda olduğu gibi bu sayımızda da o dönemdeki mücadeleleriyle, kişisel yönleriyle ele aldığımız isimlerden biri olan Mustafa Şevik’i bu hafta da mücadele arkadaşı Ali Göktaş ile konuştuk.

 Mustafa Şevik Kimdir?

Mustafa Şevik 1956 yılında Adana Ceyhan’a bağlı Kızıldere köyünde doğdu. Kürt ve Alevi bir aile. Maraş Pazarcık’tan gelmişler. 1971-1974 yılları arasında Adana Erkek Lisesi’nde 3 yıl boyunca beraber okuduk o zamanlarda tanıştık. 1.sınıfı beraber okuduk.
 

Nasıl biriydi?
Yapı itibariyle sıcakkanlı, insanlara hep olumlu yaklaşan, sevecen, dost canlısı bir gençti. Kavgacı biri değildi. Herkesle sohbet edebilirdi, uyumlu biriydi.

O dönem gençliğinin öne çıkan özellikleri nelerdi?

Lisede öğrenciyken bir arkadaş grubumuz vardı. Deniz Gezmiş’e ve arkadaşlarına bir hayranlığımız vardı. Aynı zamanda anti-emperyalist mücadele gençlik içerisinde vücut buluyordu, o dönemin gençliğinde var olan düzene karşı mücadele etme eğilimi vardı. Talepler etrafında mücadele henüz oturmamıştı ancak 74 yıllarından itibaren gençliğin “parasız eğitim” talebi tartışılmaya başlanmıştı. Denizler’in 6. filoyu denize dökmesi, gerçekleştirdikleri mitingler, eylemler dikkatimizi daha çok çekiyordu. Onları idolümüz seçmiştik. Her olaya onların gözüyle bakıyorduk.

Devrimci mücadele ile bağınız nasıl gelişti?

Ardından Denizler’in arkadaşlarıyla tanıştık Adana’da. Mustafa Şevik aracılığıyla onlarla tanışmıştık. Deniz Gezmiş’le tanışıyorlardı ve bize kitaplar veriyorlardı okumamız için. Sürekli onların yanına gidip gelmemizle birlikte sosyalist hareketle tanıştık. Bu edindiğimiz çevre bize çok sıcak, samimi geliyordu. Bizim gelişmemiz için yardımcı oluyorlardı. Liseyi bitirmemizle birlikte Mustafa ile bağım kopmuştu. Mustafa Karadeniz Teknik Üniversitesi’ni kazanmıştı. Ondan sonra bir kez gördüm onu Adana’da. 1978 yılında üniversite sınavlarını protesto eylemlerinde konuşma yapmıştı. Yurtsever Devrimci Gençlik Federasyonu yönetim kurulu üyesiydi. Konuşmalarıyla kitleleri ikna edici ve samimi konuşurdu.
 

“BİZ DEVRİMCİYİZ, DERSLERİMİZ İYİ OLMALI”
Adana Erkek Lisesi’nde iken daha çok arkadaşlık çevresi, grubu gibiydik. Böyleyken bile devrimci mücadeleye karşı çok büyük bir isteği, bağlılığı vardı. Düzene karşı her zaman tepki gösterirdi. “Örnek gençler olmalıyız.” derdi. Ben dersten zayıf aldığımda bana kızardı. Sen nasıl devrimcisin? diye çıkışırdı. Matematik ve tarih derslerinde çok ilgili ve başarılıydı. Bizim okuduğumuz lisede Deniz Gezmiş’e büyük bir ilgi vardı. Hatta o dönemler “Deniz Gezmiş Lisesi” olarak da bilinirdi okulumuz.

Aile bağları nasıldı?

Mustafa’nın ailesi Kızıldere yaşıyordu. Lise eğitimi boyunca Adana’da ablasında kalıyordu. Ailesi ile ilişkisi iyiydi. Çiftçi bir aileydi. Pamuk tarlaları vardı. Mustafa’da yaz aylarında köye gider tarlada çalışır, ailesine yardım ederdi. Mustafa’nın devrimci mücadeleye katılmasının ardından köyün gençleri de büyük ölçüde onun peşinden gitmişti.

Mustafa Şevik Kimdir?
Mustafa Şevik, 1956 yılında Ceyhan’ın Kızıldere köyünde doğdu. İlk ve ortaokulu köyünde, liseyi Adana Erkek lisesinde bitirdi. 1974 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi’ni kazandı. Üniversite egitimi esnasında devrimci mücadeleye YDGD-YDGF içinde devam etti. Tekel, Fiskobirlik ve Çaykur’un çayda taban fiyat açıklamaması ve köylülere ürün bedelini ödememesine karşı örgütlenen “çayda sömürüye son” mitingi için köy köy dolaştı. 5 Eylül 1980 tarihinde öldürüldü.

Ali Göktaş Kimdir?
1955 Adana doğumlu, Aslen Elazığ’lıdır. Mustafa Şevik’in lise arkadaşıdır. Uzun yıllar inşaat işçiliği yapmış, şu anda emeklidir.

Mustafa Şevik’in Mücadele Arkadaşı Ali Yılmaz’dan

Mustafa Şevik’in güven veren kişiliğini şöyle tanımlayabilirim; Su üzerinden anlattığı örnek. “Su, doğanın en gizemli varlıklarından biridir. Küçük bir kanalda aktığı zamanda değerlidir, bahçe sulanır, mahsul yetişir. Derya-deniz bir barajla elektrik elde edilir. Bir şehir aydınlanır.” Yine hayvan sevgisi üzerine, ”hayvanları seven insanlar her hayvanın heybetine göre sevgi ve güven duygusu taşır” Kendisi de bu verdiği örneklerin insanı bir kişiliğe sahipti. Gece-gündüz demeden okur, araştırır, tartışır, görevlerini aksatmadan, çevresine güven veren aynı zamanda yaşına göre bilge bir öğretmendi. 

ÖNCEKİ HABER

Bir kukla tiyatrosu:Üniversiteler

SONRAKİ HABER

Şu gençlik meselesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa