Suriye savaşında 6 yılın ardından Halep, Menbic, İdlib, Rakka, Deyrezzor, Humus, Şam ve Dera'daki cephelerin son durumunu derledik

Suriye’de 15 Mart 2011’de başladığı kabul edilen savaş, 6 yılı geride bıraktı.

6 yılda 300 bini aşkın insanın yaşamını yitirdiği, milyonlarca kişinin yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldığı savaş, artık Şam yönetimini ‘silah’ yoluyla alaşağı etme tehdidini yitirmişe benziyor.

Suriye ordusu ve müttefikleri, 2013’te Hizbullah, 2015’te Rusya’nın kendi lehine denkleme dahil olmasıyla, sahadaki tabloyu büyük oranda değiştirdi. ABD, Türkiye, Suudi Arabistan, Katar gibi ülkelerden oluşan, sahadaki diğer silahlı grupların vekilleri arasındaki anlaşmazlıklar da bu dönemde arttı ve Suriye savaşının gidişatının değişmesinde rol oynadı.

Bugüne gelindiğinde Suriye, savaşın en kritik cephesi olan Halep’teki zaferinin yanı sıra Rakka ve İdlib dışındaki tüm vilayet başkentlerinde kontrolü elinde bulundurmasıyla önemli bir hakimiyet alanı yaratmış durumda. Savaş öncesi 22 milyonu bulan nüfusun bugün 17-18 milyon civarı olduğu tahmin edilirken, 6 yıllık çatışmalar ülkenin yarısını mülteci haline getirdi. 5 milyon Suriyeli dış ülkelere gitmek zorunda kalırken 7 milyona yakın Suriyeli ise ülke içerisinde yer değiştirmek zorunda kaldı.

2017 itibariyle ülke nüfusunun yüzde 70.7’si Suriye ordusu, yüzde 13.1’i Suriye Demokratik Güçleri, yüzde 9.5’i IŞİD,yüzde 6.7’si diğer cihatçı grupların kontrolünde yaşıyor.

Mithat Fabian Sözmen yazdı: Suriye savaşı: ‘Sonun başlangıcı’ uzun sürecek

ARAP COĞRAFYASINDA GEÇEN HAFTA

Arap Coğrafyasında öne çıkan konular, Türkiye'ye ve Dünya'ya yansımaları, her pazartesi evrensel'de...