08 Mart 2017 08:07

Üç ilde 8 Mart’a özel sanat etkinlikleri

İstanbul, Ankara ve İzmir'de 8 Mart Dünya Kadınlar Emekçi Günü'ne özel onlarca sanat etkinliği yapılıyor.

Paylaş

İstanbul Pera Müzesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Emekçi Günü’nü müze kapılarını tüm ziyaretçilere ücretsiz açarak kutluyor. Pera Film’in ‘Çalkantılı Zamanlar ve Tanıdık Yerler’ adlı gösterim programı da Kadınlar Günü’ne özel ücretsiz gerçekleşiyor. Viyana’da düzenlenen ve yalnızca kadın animasyon sanatçılarının filmlerine ayrılmış dünyadaki ilk ve tek festival olan uluslararası Tricky Women festivalinin Pera Müzesi seçkisinde, 12 kısa animasyon yer alıyor. Film gösterimleri, bugün saat 19.00’da, 12 Mart Pazar günü saat 17.00’de gerçekleşecek.

Pera Müzesi’nde açık olan ‘Balkanlardan Gelen Soğuk Hava’ ve ‘Mersad Berber: Bir Bosna Alegorisi’ sergilerini görmek isteyen tüm ziyaretçilere ücretsiz giriş imkânı sunuyor.

İstanbul Modern etkinlikleri:
İstanbul’da gerçekleştirilecek bir diğer ücretsiz etkinlik ise İstanbul Modern’de. Müze girişi, atölye çalışması, rehberli tur ve film gösterimi kadınlara ücretsiz sunulacak.

Kadınlara yönelik düzenlenecek atölye çalışmasında katılımcılar, kişisel deneyimlerinden yola çıkarak bir duvar resmi oluşturuyor. Çalışma, duygu ve düşünceleri görselleştirmenin yollarını araştırırken sanatsal ifadenin özgürleştirici unsurlarını keşfetmeye odaklanıyor.

Kadınlara özel düzenlenen rehberli tur ise modern ve çağdaş sanat alanında üretim veren 10 kadın sanatçının çalışmasını kapsıyor. İstanbul Modern’in koleksiyon sergisi ‘Sanatçı ve Zamanı’nda yer alan Aliye Berger’in gravürleri, Semiha Berksoy’un ‘Hapishanede Ziyafet’, Nilbar Güreş’in ‘Soyunma’, Hale Tenger’in ‘Strange Fruit’, Handan Börütecene’nin ‘Kendini Bana Getir’, Selma Gürbüz’ün ‘Silik Kostüm’ ve ‘Otoportre’, İnci Eviner’in ‘Yeni Vatandaş I-II-III’, Nil Yalter’in ‘Başsız Kadın ya da Göbek Dansı’, Fahrelnissa Zeid’in ‘Soyut Kompozisyon’, Nur Koçak’ın “Cahide’nin Öyküsü” adlı yapıtlarının incelenmesine odaklanan rehberli tur, 45 dakika sürüyor.

Atölye çalışması 16.00 – 17.00 saatleri arasında yapılırken Rehberli Tur ise 17.00-17.45 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

Gizli Sayılar gösterimi:
Uzay ve bilimlerinin derinliklerindeki sorunları müthiş zekalarıyla çözmeye çalışan 3 siyah kökenli kadının gelmiş geçmiş en önemli NASA operasyonlarından birinde oynadıkları rolü anlatan Gizli Sayılar filmi bugün saat 15.00’te Modern Sinema’da kadın izleyicilerle buluşuyor.

KADIKÖY’DE DİREN GÖSTERİMİ

Kadıköy Belediyesi ise bu yıl da 8 Mart haftasında kadın dayanışmasını öne çıkaran filmleri kültür merkezlerine taşıdı. Hafta boyunca süren etkinlikte bugün kadınların oy hakkı mücadelesinin etkileyici bir üslupla anlatıldığı Suffragette (Diren!) filmi Kozyatağı Kültür Merkezi A Salonu, saat 13.30’da gösterilecek.

ANKARA'DA KADINLAR İÇİN BİR TİYATRO OYUNU: JAPON KUKLASI

İtalyan Yazar Dario Fo’nun yazdığı, yönetmenliğini Orhan Kocabıyık’ın yaptığı 'Japon Kuklası' adlı oyun 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel bugün ücretsiz olarak Ankara Çukurambar'da bulunan Matine Suare Sanat Merkezi'nde sahnelenecek. Çalıştığı fabrika yöneticisinin ağır tacizi sonucu akıl hastanesine yatmak zorunda kalmış ve bir süre sonra taburcu olan Armida'nın yaşadıklarını ve kendi özelinde isyanını anlatıyor. İçinde komedi ve gerilim unsurlarını birlikte barındıran oyunda Ali Yaban, Büşra Önder, Deniz Boztepe, Emir Gözgöz, Emrah Yıldırım, Ezgisu Kıvrak, Gökhan Çetiner, Muaz Dülger, Okan Emre Özen, Yiğit İlgüner rol alıyor.

İZMİR’DE HEYKELİN İZİNDE 8 KADIN

İzmir’de ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel bir sergi açılıyor. İzmir Mahall Bomonti Sanat’ta gezilebilecek ‘Heykelin İzinde 8 Kadın’ adlı sergi 8 kadın sanatçı, Ayfer Kalsın, Benan Bulut, Pembe Hilal Tüzüner, Şebnem Keçeli, Tina Varon, Yakut Ayverdi, Yasemin Aslan Bakiri ve Yıldız Yılmaz’ın toplam 32 eserini görme fırsatı sunuyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu kadın vekillerden 8 Mart mesajları

SONRAKİ HABER

İzmir'de gazeteciler Başbakanın programına alınmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa