04 Mart 2017 00:55

Star Rafinerisi inşaatında taşeron şirket zulmü

İzmir'in Aliağa ilçesinde devam eden Star Rafineri inşaatında çalışan yaklaşık 15 bin işçi Ocak ayında asgari ücrete yapılan zammı alamıyor.

Paylaş

Turan KARA
İzmir

 

Star Rafineri inşaatında çalışan işçiler ocak ayından bu yana ücretlere yapılacak zamları bekliyor. Ocak ayında asgari ücrete yapılan yüzde 8 zamdan sonra sahada çalışan yaklaşık 15 bin işçinin ücretlerinde değişiklik olmadı. 

Geçen senenin ücretleri ile çalışan işçiler, taşeron şirketlerin sessizliğine daha fazla dayanamayacaklarını birkaç kez yetkililere iletti. İlk İnşaat’ta bir grup işçi oyalamaya karşı kısa bir iş bırakma yapmış ve ücret kesintileri ile ücret artışlarını konuşmak istediklerini söylemişti. Yaklaşık 100 işçi birkaç temsilci seçerek taleplerini iletmiş ancak yeterli bir artış kazanamamıştı. Şirket temsilcisi şimdilik yüzde 2.5’la yetinmelerini istedi. Bu yüzde 8’lik asgari ücret zammının oldukça altında bir rakam. Kimi taşeron patronları “Şubat sonunu bekleyin” derken kimisi Mart 15 tarihini vermiş durumda. İşçilerin gözü Mart’ın 15’inde. Bölümlere göre yüzde 9’dan, yüzde 2.5’e kadar her gruba farklı oranlarda zam yapıldığı söylentisi dolaşıyor. Ancak işçiler “Bordroları görene kadar bekleyeceğiz” diyor. 

İŞÇİLERİN SÖZ HAKKI YOK SAYILIYOR 

Geçtiğimiz gün ücret zammı talebiyle eylem yapan İlk İnşaat işçilerinden 10’u işten çıkarıldı. Bunu duyan arkadaşları atılan işçilere sahip çıkmak istedi. Yaşanan tartışma kavgaya dönüştüğü ve Batmanlı bir işçinin bıçaklanarak yaralandığı, diğer işçilerin ise olayın yatışması amacıyla o gün izin verildiği söyleniyor.

Star Rafinerisinde bir grup işçi ise inşaat sahasında en önemli problemin işçiler arasında iletişim ve ortak hareket etmeyi sağlayacak sendika ya da temsilciler komitesi gibi bir araçtan mahrum olmak olduğunu ifade ediyor. İşçilerinin ortak hareket etmesini sağlayacak bir komite kurmak gerektiğini söyleyerek, “Bu, iş huzurunu da sağlayacak ve işçiler arasında karmaşa çıkmasını da önleyecek aynı zamanda” diyor.

“Tekfen şirketinde Yol-İş Sendikası var. Şimdilik temsilcileri ya da yöneticileri yok, onlar da dağınık ancak bu uzun sürmez. Temsilci ve yöneticileri seçerlerse birlik olabilmek için bir adım atarlar ve şirkete karşı meşru ve yasal temsilcileri ile hareket ederler, tabii sendika tepeden atama yaprak seçmezse. Gemsan, Gemot, İlk İnşaat, Es Grup gibi diğer şirketler için böyle bir temsilcilik yapısı yok. Bu da buradaki en ufak bir sorunda karmaşa çıkmasına ve işçilerin mağdur olmasına yol açıyor. Kimi alanlarda şirketlerin işçilere ‘kendi aranızda temsilci seçin’ diyerek, oylama usulü temsilci seçtirdiğini de duyduk ancak bu iş koca şirkette tek kişinin yapabileceği bir şey değil” diyen işçiler, idarenin formenler aracılığıyla yürüttüğü sistemin kendilerine faydası olmadığını kaydetti. 

MART AYI ZAM BEKLENTİSİ YÜKSEK

İlk İnşaat işçileri özellikle birkaç sorundan yakınıyor; mesai saatlerinin 8 değil 10 saat olması, mesailerin elden verilmek istenmesi, ne olduğunu bilmedikleri kesintiler, servislerin kalabalık olması, yemeklerin yetersiz olması... 

“Önümüzdeki ay çift maaş sözü var. Aynı zamanda zam da yapılacak. Yemekler o kadar yetersiz ki kimi arkadaş yemeği aldıktan sonra döküyor. Yazık, işçiye de yazık, yemeğe de. Ayrıca 7-8 bin kişilik bir kamp var ve sosyal tesis yok. Sadece büyük bir kantin ve tek televizyon var. Yeterli olmaktan çok uzak. Daha önce de yurt dışı şantiyelerinde çalışan işçileriz. Böylesini görmedik, 6 kişi daracık bir odada kalıyoruz” diyen İlk inşaat işçileri bu sorunları da çözmek için şirket yönetiminin hiçbir girişimde bulunmadığını  belirtiyor. İşçiler seçimle yapılacak, işçilerin belirlediği, meşruluğu olan bir temsilciler grubu kurulmasını istiyor. 

İdareciliğini Aliağa Eski Belediye Başkanı Turgut Oğuz’un yaptığı yaklaşık 8 bin kişilik Çayağzı İşçi Kampı’nda ise spor ve dinlenme alanları gibi sosyal tesisler bulunmuyor.

18 AYDIR ZAM ALMADIK

“Saat ücreti 12.75 lira ile başlamışken kesintiler sonrası 9.5-8 arasına düştü. 18 aydır hiçbir zam almadık. Saat ücretlerine zammı kuruş üzerinden yapmak kimseyi tatmin etmeyecektir. Tekfen’de bir dolu bir boş (bir ay ikramiyeli, bir ay sabit ücret) ücret alınıyor. İlk inşaatta ise elden ödenen ücret miktarı 800-1000 lira arasını buldu. Kimi arkadaş kabul etmiyor ama bu münferit” diyen işçiler Tekfen işçilerinin görece daha iyi koşullarda çalıştığını belirtiyor.

Görüşme fırsatı yakaladığımız Tekfen’den bir kaç işçi ise, “İlk İnşaat’ın adı gibi ilk yurt içi projesi burası. Sanırım son da olur bu gidişle. En kötü koşullar ve en düşük ücretler bu firmada. İşçilik ücretlerini de düşürüyorlar. Usta işçilere 2 bin lira gibi komik ücretler veriyorlarmış. En az 3 bin 3 bin 500 liralık ücretlere çalışan ustalara bu yapılmaz. Onlar böyle yapınca diğer firmalar da işçilerin ücretlerini düşürüyor. Bize burada Suriyeli muamelesi yapıyorlar” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Sakarya esnafı karar verirken ekonomiye bakacak

SONRAKİ HABER

AP Milletvekilinin cinsiyetçi sözlerine soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...