02 Mart 2017 10:04

Yarkadaş: Deniz Yücel’in tutuklanmasına kılıf aranıyor

CHP Milletvekili Barış Yarkadaş BYEGM'in Deniz Yücel'in için hazırladığı rapora ve raporu kaynak göstererek hedef alan Star gazetesine tepki gösterdi.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün Gazeteci Deniz Yücel hakkında düzenlediği rapora ve bu raporu kaynak göstererek Yücel’i hedef alan Star gazetesine tepki gösterdi. Yarkadaş, “Deniz Yücel’i tutuklayanlar, hem iç hem de dış kamuoyunu ikna edemiyor. Ortaya kimseyi ikna eden bir argüman ve delil konulamıyor. Bunun yerine, haberler üzerinden Yücel’in tutuklanmasına meşruiyet ve kılıf aranıyor’’ dedi.

Deniz Yücel’in ‘‘Kürt anasını görmesin’’ adlı fıkrayı okurlarıyla paylaştığı için tutuklandığını hatırlatan Yarkadaş, “Fıkra gibi bir tutuklama gerekçesi ortadayken; bundan daha komik bir şey yapıyor yandaş medya... Yücel’in yazdığı yazıların sayısı paylaşılıyor ve tutuklamaya gerekçe bulunmaya çalışılıyor. Avrupa’yı bu tür raporlarla ikna etmeye çalışanlar, ülkemizi ağlanacak hale düşürüyor’’ ifadesini kullandı.

HEDEF GÖSTERİLİYOR

Deniz Yücel’in iktidar yanlısı medyada yapılan haberlerle düşmanlaştırıldığı vurgulayan Yarkadaş, şöyle konuştu: “Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, yönetmelikteki bir maddeye dayanarak, Deniz Yücel hakkında rapor yayınlamış. İlgili kurum, Türkiye karşıtı olarak nitelediği haberlerin listesini çıkarmış. Bu kurum, eğer Türkiye karşıtlığı arıyorsa, emrine girdiği AKP iktidarının icraatlarına baksın. Türkiye karşıtları, 151 gazeteciyi tutuklatan, 2500 gazeteciyi işsiz bırakan, 800 basın kartı ve pasaportu iptal eden, 173 medya kuruluşunun kapısına kilit vuranlardır. Basın Yayın Dairesi de bu suçların ortağıdır. İktidar ve Basın Yayın Dairesi, Türkiye karşıtlığında buluşmuştur.’’

Deniz Yücel’in 9. Sulh Ceza Hakimliği’nde verdiği yedi sayfalık ifadeyi okuduğunu belirten Yarkadaş, “Bu raporu hazırlayanlar ve raporu manşete taşıyanlar, suçlamaların ne olduğundan bile habersizler eminim... Ancak iktidarı aklamak için ifadelere bile bakmadan, bir gazeteciyi manşetten infaz ediyorlar’’ dedi.

GÖZDAĞI SINIRLARI AŞTI

BYEGM’nin görevleri arasında ‘yerli ve yabancı basın-yayın organlarının ve mensuplarının çalışmalarını kolaylaştırmaya yönelik tedbirleri almak, bu hususta gerekli düzenlemeleri yapmak’ olduğunu hatırlatan Yarkadaş, “Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde ülkemiz 151. sıraya kadar gerilemiş durumda. Hapisteki gazeteci sayısı 150’yi aşmış durumda. BYEGM bu utancın en büyük ortağıdır. Ülkemizde sansür sistematik hale gelmiştir. Sansürün boyutu ülkemizdeki gazetecileri aşmış, yabancı basın mensuplarına kadar ulaşmıştır. BYEGM’in hazırladığı iddia edilen raporla yabancı basın mensuplarına da gözdağı veriliyor. Bu kadar ağır baskı ve yoğun baskı altında hangi gazeteci kendini güvende hissedebilir?’’ dedi. BYEGM’nin hazırladığı’’fişleme’’ raporunun derhal ortadan kaldırılması gerektiğini belirten Yarkadaş, “İktidarın baskıcı yüzünü bu raporla birlikte dünya kamuoyu daha yakından görme fırsatı buldu’’ ifadesini de kullandı.

MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI

Yarkadaş, ayrıca konuyu meclis gündemine de taşıdı. Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması üzerine verdiği soru önergesinde BYEM'in raporu ve Star gazetesinin haberi yer aldı.

Yarkadaş'ın verdiği soru önergesi şu şekilde;

Deniz Yücel’in tutuklanmasını haberleştiren gazetelerden biri olan Star Gazetesi ise tutuklanma olayını 02.03.2017 tarihinde manşetine taşımış ve ilgili haberinde Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün raporuna yer vermiştir.

Bu çerçevede;

1- Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Star Gazetesi’ne gazeteci Deniz Yücel ile ilgili rapor vermiş midir? Vermişse bu raporu neye dayanarak vermiştir?
2- Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün istediği yayın organına gazeteciler hakkında rapor verme görevi var mıdır?
3- İlgili rapor Star Gazetesi’ne kim ya da kimler tarafından verilmiştir? Bu konuda bir soruşturma açılacak mıdır?
4- İlgili gazete BYEGM raporunu gerekçe göstererek yargıyı baskı altına mı çalışmaktadır?
5- Soru önergesi cevap tarihi itibariyle ülkemizde tutuklu bulunan gazeteci sayısı kaçtır?​ (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP İzmir'de 'Hayır' kampanyasını başlattı

SONRAKİ HABER

Samsat merkezli 5.5 büyüklüğünde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...