28 Şubat 2017 15:27

Gazeteci Deniz'e özgürlük

Alman Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel'in tutuklanmasına Almanya'dan ve Türkiye'den tepki yağıyor.

Paylaş

Die Welt gazetesi Türkiye Muhabiri Deniz Yücel’in "Örgüt propagandası yapmak" ve "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik" iddialarıyla tutuklanmasına Almanya ve Türkiye’den tepki yağdı. Yücel’in tutuklanması karşısında şok olduklarını açıklayan Alman hükümeti yetkilileri ve gazeteci örgütleri, Türkiye’ye de Yücel’i serbest bırakma çağrısı yaptı. Türkiye’de ise basın örgütleri ve milletvekilleri yaptıkları açıklamalarla hükümeti eleştirdi, Yücel’in ve diğer gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

MERKEL: HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADIK

Deniz Yücel’in tutuklanmasına tepki gösteren Almanya Başbakanı Angela Merkel, kararı ‘hayal kırıklığına uğratıcı’ ve ‘orantısız’ olarak değerlendirdi.

Federal Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise yaptığı açıklamada, Yücel’in tutuklanmasının Türkiye-Almanya ilişkilerinin zor bir dönemde olduğu anlamına geldiğini belirtti.

Federal Adalet Bakanı Heiko Maas da yaptığı açıklamada tutuklama kararını “Tamamen orantısız” olarak tanımladı.

OTORİTER SİSTEM MEKANİZMASI

Die Welt gazetesinin bağlı olduğu Axel-Springer Yayınevi Yönetim Kurulu Üyesi Mathias Döpfner yaptığı açıklamada, Deniz Yücel’in tutuklanmasını “otokratik sistemde korku mekanizması” olarak tanımladı. Döpfner,  “Deniz’in durumu sadece Deniz’le açıklanacak bir durum değil, geneli kapsıyor. Bu aynı zamanda ne kadar bağımsız ve eleştirel bir gazeteciliğe sahip olmamız gerektiğini gösteriyor. Türkiye’de düşünce özgürlüğü, sanat özgürlüğü ve basın özgürlüğü rahatsız edici bir konu” ifadelerini kullandı.  Döpfner, “Suçlu gibi muamele edilmesi açık olarak bir mesajdır. Bu türden bir olay özgürlükleri kullanan herkesin başına gelebilir” dedi. Ayrıca Almanya’nın büyük gazeteleri dün “Deniz’e Özgürlük” ilanıyla çıktı. İlanda, “Bilginin, düşüncenin, ifadenin, sanatın özgürlüğü için… Deniz Yücel ve Türkiye’de tutuklu bulunan diğer tüm gazeteci ve sanatçılar için hep birlikte!” ifadeleri yer aldı.

DJV: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN KORKUNÇ İHLALİ

Kararı “Baskının yeni bir düzeyi” olarak nitelendiren Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, Yücel’in hemen serbest bırakılması çağrısı yaptı. Alman Gazeteciler Birliği (DJV) ise Yücel’in tutuklanmasını “basın özgürlüğünün korkunç ihlali” olarak nitelendirdi.

Uluslararası Af Örgütü de kararı eleştiren kurumlar arasında. Deniz Yücel’in tutuklanma kararının kabul edilemez olduğuna dikkat çeken Af Örgütü Yetkilisi Andrew Gardner, “ Karar eleştirel yazılar yazan bir gazetecinin terör yasaları kullanılarak suçlandığı yeni bir davaya” benziyor” dedi.
Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Almanya Temsilciliği, Yücel’in ve gözaltındaki diğer gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep etti.

ALMAN MESLEKTAŞLARI, YÜCEL İÇİN İMZA KAMPANYASI BAŞLATTI

Tutuklanan Die Welt Muhabiri Deniz Yücel için Alman gazeteciler kampanya başlattı. freedeniz.de adresinde Almanca ve Türkçe olarak, ‘Deniz’e özgürlük!’ başlığıyla imzaya açılan metinde İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 19’uncu maddesi hatırlatıldı: “Herkesin düşünce ve anlatım özgürlüğüne hakkı vardır. Bu hak düşüncelerinden dolayı rahatsız edilmemek, ülke sınırları söz konusu olmaksızın, bilgi ve düşünceleri her yoldan araştırmak, elde etmek ve yaymak hakkını içerir.” Yücel’in bırakılması için Alman gazetecilerin ağırlıklı olduğu isimlerin imza verdiği bildiride, “Bilginin, düşüncenin, ifadenin, sanatın özgürlüğü için. Deniz Yücel ve şu an Türkiye’de tutuklu bulunan diğer tüm gazeteci ve sanatçılar için hep birlikte” dendi.

CHP'Lİ VEKİLLER: GAZETECİLERE ‘YAZMAYIN’ MESAJI VERİLİYOR

Deniz Yücel’in tutuklanmasının ardından CHP Milletvekilleri Barış Yarkadaş, Sezgin Tanrıkulu ve Mahmut Tanal, Yücel’in halaları ile birlikte Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde açıklamalarda bulundu.

TGS: GAZETECİLERE GÖZDAĞI VERİLİYOR

Deniz Yücel’in tutuklanmasına Türkiye’deki gazetecilik örgütleri de tepki gösterdi. Türkiye Gazeteciler Sendikası sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile Deniz Yücel’in tutuklanmasının tüm gazetecilere gözdağı olduğunu belirtti, Yücel’e ve tüm tutuklu gazetecilere özgürlük istedi. 

TGC’nin verilerine göre Türkiye’de halen 151 gazeteci cezaevinde. Sınır Tanımayan Gazetecilerin verilerine göre olağanüstü halin ilan edilmesinden bu yana da KHK’lerle yüzlerce basın kuruluşu kapatıldı. Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütünün hazırladığı basın özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında 151’inci sırada yer aldı. Yine RSF’nin verilerine göre ‘Türkiye dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi’.

DENİZ YÜCEL NEDEN TUTUKLANDI?

Yücel, Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın hacker grubu RedHack tarafından "sızdırılan" mailleriyle ilgili yaptığı haberle ilgili ifade vermek üzere iki hafta önce emniyete gitmişti. Yücel’in evinin de arandığı bilgisi verilirken Avukatı Veysel Ok, dosyada gizlilik kararı olduğu için müvekkilinin neyle suçlandığını bilmediklerini söylemişti. İstanbul Adliyesine götürülen Yücel’in savcılıkta ifadesi alındı. Ardından savcılık, Yücel’i tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etti. Yücel’in savcılıktaki sorgusunda kendisine Kürtlerle ilgili yaptığı haberlere ilişkin sorular yöneltildiği bildirildi.

Mahkeme, Yücel’in ‘Örgüt propagandası yapmak’ ve ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ iddialarıyla tutuklanmasına karar verdi. Aynı iddialarla daha önce 6 gazeteci gözaltına alınmış, bu gazetecilerden Ömer Çelik, Tunca Öğreten ve Mahir Kanaat tutuklanmıştı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

'Fabrika çevresinde yüzde 40 asbest tespit edildi’ iddiası

SONRAKİ HABER

İrfan Değirmenci'den 'ötekileştirilenlerin' romanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...