21 Şubat 2017 20:30

NBA’de Trump’a karşı isyanın nedenleri

The Nation'dan Dave Zirin, koçlardan oyunculara tüm NBA'de Trump'a karşı gelişen isyanın nedenlerini yazdı.

Paylaş

Dave ZIRIN

Gregg Popovich ve Steve Kerr’den LeBron James ve Steph Curry’e, en saygın koçlardan en başarılı oyunculara, NBA genelinde pek çok kişi yeni başkana tepkili. Spor dünyasının çoğu –NASCAR bile- bu durumda ama NBA en öne çıkanları. New Orleans’taki All-Star hafta sonu boyunca NBA’de bunun nasıl ve neden şimdi yaşandığı soruları akıllara geldi.

Bu soruları koçlara, oyunculara ve yazarlara sordum. Ortak görüş, Trump yönetimine karşı NBA isyanının pek çok etkenin bir araya gelmesinin sonucu olduğu yönünde.

Siyahların çoğunlukta olduğu ligin, Müslüman yasağı ve duvarlarıyla beyaz milliyetçiliğine karşı ayağa kalkmasında, ‘Siyahların Hayatı Değerlidir’ hareketinin, sosyal medyanın sağladığı rahatlığın ve oyunun çokkültürlü yapısının rol oynadığı belirtiliyor.

Pek çok gazeteci ve oyuncu, LeBron James ve Gregg Popovich’in konu hakkındaki görüşlerini dile getirmiş olmasının, diğerlerine gerekli siyasi korumayı sağladığına inanıyor. Bazıları da Trump karşıtı olmanın ticari çevreler için de kârlı olduğuna dikkat çekiyor. Nike, bu isyanı LeBron’un kendisinin de yer aldığı şık bir reklamla metalaştırdı. (Bu reklamın şirketin 1980’lerdeki ‘John McEnroe: Bir amacı olan asi’ kampanyasından daha başarılı ilerleyeceğini umalım)

NBA, BUSH YILLARINDA SESSİZDİ

Tüm bu teorilerin doğruluk payı var ama her şeyi açıklamıyorlar. NBA, Bush yıllarında 10 yıllık veteran Etan Thomas’ın savaş karşıtı duruşu ve Steve Nash’in giydiği bir tişört dışında sessizdi. Craig Hodges ve Mahmud Abdul-Rauf, 1990’larda siyasi görüşlerini açıkça ortaya koymaları sebebiyle ligden uzaklaştırılmıştı. Bugünse Inside the NBA programı, Dr. King’in doğum günü vesilesiyle Hodges’la onun cesareti üzerine röportaj yapabiliyor ya da ESPN’de Abdul-Rauf’un “yeniden doğuşu” kutlanabiliyor.

Bir şey daha var ki o da NBA Başkanı Adam Silver’ın NFL’deki milli marş protestolarının NBA’e yayılmasını önlemek için aldığı önlemlerin istenmeyen bir sonucu.

Sezon öncesi polis şiddetine karşı duruşu bilinen yıldız oyuncular Carmelo Anthony, Chris Paul, Dwyane Wade’le birlikte beyaz Kyle Korver , NBA’in “birlikteliğe” vurgu yapan açıklamalarının yüzü oldu. Silver ve Oyuncular Birliği Başkanı Michelle Roberts, her takıma, oyuncuların saha dışında konuşma hakkı olduğunu belirten bir mesaj göndererek oyuncuların “pozitif değişim” için lig ya da Oyuncular Birliği ile iletişime geçmesini istedi. 

STERN-SİLVER FARKI

Yaklaşım, Silver’ın halefi ‘Bay Kıyafet Yönetmeliği’ David Stern’den daha farklı olamazdı. Silver’ın mesajı oyuncuların saha dışında olmak ve direnişe değil hizmete destek olmak kaydıyla istedikleri kadar “uyanık” olabileceğini söylüyordu.

Belirtmek gerek ki bu strateji Stern’ün aksine Adam Silver, görüşlerini açıkça dile getiren atletlere samimi şekilde değer verdiği için başarılı oldu. All-Star maçının Charlotte’tan alınıp New Orleans’ta oynanma sebebi dahi Kuzey Carolina eyaletinin LGBT’lere karşı ayrımcı bir yasayı geçirmesinden dolayı idi. Oyuncular Silver’dan işareti aldı ve milli marş sırasında el ele tutuşarak birliği simgeledi ve bu görüntülerin NBA’in kendi  kamu hizmeti faaliyetlerinde kullanıldığını gördü.

TRUMP’LA İSYAN NORMALLEŞTİ

Ancak daha sonra pek de hoş olmayan bir şey yaşandı. Donald Trump başkan seçildi ve isyan normalleşti. Amerikalılar Trump’ın başkanlık töreninden bu yana eylemde ve Beyaz Saray’daki üçkağıtçıya karşı heterojen bir direniş sürüyor. Her tweet’iyle Trump, daha çok insanı-politikayla hiç ilgisi olmayanları dahi- sokaklara döküyor.

Oyuncular ve koçlar da bu dünyanın bir parçası. Pek çoğumuz herkes gibi şaşkın ve öfkeli durumda. Onlar, sahip oldukları platformu, Silver’ın milli marşlarda “Kaepernick” yolunda gitmemeleri karşılığında sağladığı oksijenin avantajıyla kullanıyor. İş, Adam Silver’ın kontrol edemeyeceği bir noktaya gelse de onlar seslerini yükseltiyor ve susmuyor. Buna, “Amaçlanmamış sonuç” deniyor.

Adam Silver, uyanık bir lig istedi. Şu an lig “uyanık” ve kısa dönemde kimse uykuya geri dönmeyecek.

The Nation’dan çeviren
Mithat Fabian SÖZMEN

ÖNCEKİ HABER

4 kadına cinsel saldırıda bulunan şoför yakalandı

SONRAKİ HABER

Fenerbahçe tekrar Avrupa sahnesinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...