21 Şubat 2017 13:59

Konveyör işçisi insanca yaşanacak ücret istiyor

Tuzla’da bulunan Konveyör Fabrikasında düşük ücret ve zamlar karşında iş yavaşlatan işçiler patrondan öğüt yerine yaşanacak ücret talep ediyor.

Paylaş

Tuzla’da bulunan Konveyör Fabrikasında yapılan düşük ve kıdem esasına dayanmayan zamlar nedeniyle 6 Şubat’ta iş yavaşlatan 180 işçi, patron baskısı nedeniyle işten ayrıldı. Eyleme öncülük ettiği iddia edilen 5 işçi ise tazminatsız işten atıldı. Patronun eylem nedeniyle yayınladığı duyuruda dile getirdiği “Eve ekmek götürmenin ayrıcalığı iyi değerlendirilmeli” sözlerine tepki gösteren işçiler, öğüde değil insanca yaşanacak ücrete ihtiyaçları olduğunu söyledi. 

Tuzla Serbest Bölge’de bulunan, Konveyör’de yüzde 7 ile 15 arasında değişen zamlara iş yavaşlatma eylemiyle tepki gösteren 180 işçi, patron baskısı nedeniyle işten ayrıldı. Düşük zam ve zamlardaki keyfi tutuma tepki göstererek Evrensel gazetesine konuşan işçiler, “İstediği işçiye yüksek istediği işçiye ise düşük oranda zam yapmasını kabul etmedik. 17 yıllık işçi 1600 lira ücret alıyor, 90 lira zam aldı. Pazarda fiyatlar ortada, zaten bankalara borcumuz var. Yapılan zamla bu yılı geçirmemiz imkansız” dedi.

EVE EKMEK GÖTÜRMENİN AYRICALIĞI

İşçilerin gerçekleştirdiği iş yavaşlatma eyleminin ertesi günü patron, işçilere hitaben yazdığı yazı ile bu eylemi sonlandırmalarını istedi. “Sevgili Konveyörlüler” diye başlayan yazıda işçilerin kanunsuz olarak işi bıraktıkları iddia edildi. “İş bırakmanın masumane bir yanlış anlamadan kaynaklandığını” ileri süren Aksu, memnun olmayan işçilerin işten ayrılabileceği, ayrılmak isteyenlerin en geç 10 Şubat 2017 gününe kadar isimlerini bildirmelerini istedi. “Eve ekmek götürmenin ayrıcalık olduğu” belirtilen yazıda şu ifadeler dikkat çekti: “Ülke olarak zor bir döneme girilen bu günlerde, ayakta durabilen bir şirketin çalışanı olmanın ve eve ekmek parası götürmenin ayrıcalığını iyi değerlendirmeli ve işinizin kıymetini bilmelisiniz.” 

KANUN YÜKMÜŞ!

Duyurunun bir bölümünde ise “Konveyör’de sosyal haklar ve fazla mesailer dahil bütün ücret ödemeleri resmi ve kanunlara uygun olarak yapılmaktadır (mesela Arçelik’te nasılsa aynen öyle) Hakkınız olan tazminatı eksiksiz alabilmenizin ve zamanında emekli olabilmenizin ön koşulu olan bu durumun şirketimize ciddi bir yükünün olduğu göz ardı edilmemelidir” ifadelerine yer verilerek, işveren yükümlülükleri yük olarak gösterildi.

Patron duyurusunu, “Her vesile ile öğütlediğim gibi, esas amaçları sizlerin sırtından geçinmek olan olası çatlak seslere kulaklarınızı tıkamalı ve işinize sahip çıkmalısınız” ifadeleri ile sonlandırırken, gazetemize konuşan işçiler ise bu duyuruya tepkili. “Bizim öğütlere karnımız tok, evimize ekmek götüremiyoruz ki kıymetini bilelim. Gelsinler üç kuruşla kendileri yaşasınlar da görelim” diyen işçiler, Konveyör’ün yakın zamanda yeni fabrikalar açtığını, sırf Tuzla da 3 ayrı yerinin olduğunu, buralarda 2000’den fazla işçi çalıştığını belirtti. “Bizim sırtımızdan geçinip yıllarca büyümeye devam ettiler” diyen işçiler tepkilerini şöyle dile getirdi: “Kazandıkça büyüyen onlar. Asıl bizim sırtımızdan işveren geçiniyor.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bruma'nın cezası onandı

SONRAKİ HABER

Tilbe Saran: Rengarenk bir demokrasi için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...