14 Şubat 2017 07:56

Patronların yargılanmadığı Torunlar davasında mütalaa

10 işçinin hayatını kaybettiği Torunlar katliamında savcının açıkladığı mütalaa caydırıcılıktan uzak.

Paylaş

Fırat TURGUT
İstanbul

İstanbul Mecidiyeköy’de bulunan Torunlar Center’da meydana gelen ve asansörün 32. kattan yere çakılması nedeniyle 10 işçinin yaşamını yitirdiği iş cinayetine ilişkin davanın 12. duruşması dün görüldü. Patronların yargılanmadığı davada mütalaasını açıklayan savcı 9 sanığın 3 yıldan 22,5 yıla kadar cezalandırılmasını, 16 sanığın ise beraatini talep etti. İşçi ailelerinin avukatı Yıldız İmrek, “Bu dava bu fikriyle patronları, sorumluları caydırıcı kılmaktan uzak. Ama henüz bir karar verilmiş değil. Mahkemenin başka bir karar verme ihtimali var” dedi.

25 tutuksuz sanığın yargılandığı davanın 12. duruşması İstanbul Adalet Sarayında 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. 12. duruşmada savcı mütalaasını açıkladı.

Mütalaada “31 . ve 32. katların arasından düşüp yere çakılması sonucu 10 çalışanın hayatını kaybetmesi olayında kazaya neden olan insan ve yük asansörünün bakım ve tamir işlerinin zamanında ve uygun yapılmamasından Geda Major firması sorumlu olup, bu kapsamda firma çalışanları olan sanıklar Önder Türksoy, Ümit Savul, Turgay Dalkıç, Adem Akyıldız ile asansör arızası yaşanmasına rağmen asansörlerin çalışmasını durdurmayan ve işin devam etmesine müsaade eden torunlar GYO çalışanları olan sanıklar Murat Aytimur, Bünyamin Keskin, Emre Öz ile iş sağlığı ve güvenliği firması olan NCA firması çalışanları sanıklar Ahmet Sait Demir ve Mert Çanakçı’nın kusurlu oldukları,... iş kazalarının önlenmesi konusunda ciddi çalışma içinde olmadıkları” belirtildi. Suçun bilinçli taksirle işlendiği ifade edilen mütalaada, sanıkların 3 yıldan 22,5 yıla kadar cezalandırılmaları istendi.

Savcı mütalaasında Halil Tarık Çalışkan, Bahadır Uçar, Kadir Şükrü Yılmaz, Remzi Aydın, Metin Karakoç, Hakan Çelebi, Orhan Demirel, İbrahim Mert Uzun, Levent Yaşar Çelik, Onur Uludaşdemir, Ercan Tokmakçı, İsmail Hakkı Doruk, Kadir Dinç, Erkan Okur, Selçuk Erdur ve Ömer Kuş isimli sanıkların ise “kusur izafe edilemeyeceği” iddiasıyla beraati istendi.

EK SÜRE VERİLDİ

Duruşmada sanık avukatları ve hayatını kaybede işçi ailelerinin avukatları savcının mütalaasını incelemek için ek süre talep etti. Sanık avukatları ayrıca müvekkilleri hakkında verilmiş olan yurt dışına çıkış yasağının kaldırılması istendi. Savcının beraatini talep ettiği sanıkların avukatları, sanıkların bu duruşmada beraat ettirilmesini talep etti. Sanık avukatlarının bu taleplerini reddeden mahkeme heyeti, mütalaanın incelenmesi için gelecek celseye kadar ek süre verilmesine karar vererek duruşmayı 11 Mayıs 2016 tarihine erteledi.

Evrensel’e konuşan işçi ailelerinin avukatlarından Yıldız İmrek, “Yetersiz cezalandırma perspektifiyle hazırlanmış bir mütalaa. Bu dava bu fikriyle patronları, sorumluları caydırıcı kılmaktan uzak. Ama henüz bir karar verilmiş değil. Mahkemenin başka bir karar verme ihtimali var” dedi.

PATRONLARA TAKİPSİZLİK VERİLMİŞTİ

Daha önce Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Emre Torun, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Torun, Torunlar GYO Muhasebe Müdürü Lütfü Vardı, Torunlar İnşaat Satın Alma Müdürü Abdülvahit Kaplan, Torun Center Proje Koordinatörü Tuncel Akarçay, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Haluk Okur ile Bektaş Ateş ve Özmen Özmenoğlu hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmişti.

ÖNCEKİ HABER

Reina katliamının planlayıcısı yakalandı

SONRAKİ HABER

Bolu'da güvenlik alarmı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa