11 Şubat 2017 07:02

Torbalı’da yine mülteci çadırları boşaltılıyor

Mültecilerin göç çilesi Türkiye içinde de bitmiyor. Tarlalarda çalıştırılmak üzere getirilen mülteciler bir kez daha yerlerinden ediliyor.

Paylaş

Ülkelerini terk ederek Türkiye’ye gelen mültecilerin göç çilesi Türkiye içinde de bitmiyor. Torbalı’ya dayıbaşıları tarafından tarlalarda çalıştırılmak üzere getirilen mülteciler, kaymakamlık tarafından "güvenlik", "şikayet" gibi gerekçelerle bir kez daha yerlerinden edildi. 

İzmir’in Torbalı ilçesinde yerel yetkililerin mültecilere verdiği süre dolunca mülteciler kaldıkları çadırları ve harabe binaları boşaltmak zorunda kaldı. Geçtiğimiz haftalarda jandarma, kent kırsalındaki Suriyeli ailelerin kaldıkları bölgelere giderek kaymakamlığın tebliğini ulaştırdı, bulundukları alanları boşaltmalarını istedi. 

Her sene yaşanan görüntüler bir kez daha gerçekleşti ve mülteci aileler, ya kendi imkanları ile ya da dayıbaşlarının tuttukları kamyonetlerle az sayıda olan eşyalarını alarak yeni kalacakları bölgeye gittiler. Mülteci aileleri gittikleri yerde de aynı sorunlar bekliyor.

EV KİRALAMALARI MÜMKÜN DEĞİL

Çadır alanlarının bir kısmı boşaltılırken bazı çadır alanlarına ise Pazartesi'ye kadar süre verildi. Kaydı İzmir'de olmayanlardan İzmir'i terk etmeleri istenirken, kaydı İzmir'de olanlara ise ev kiralamaları gerektiği söylendi ancak tarlalarda çok düşük ücretlerle çalışan mültecilerin büyük çoğunluğunun ev kiralaması mümkün değil. Dayıbaşları, mültecilerin kaldıkları çadırlar ve harabe binalar için mültecilerin yevmiyelerinden para kesiyor.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER YÜKSEK KOMİSERLİĞİ SESSİZ

Torbalı'da mültecilerin yaklaşık beş yıldır süren sorunlarına karşı Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ise sessizliğini koruyor. Kış mevsiminde hasatın az olmasından kaynaklı mülteciler uzun süre çalışamıyor ve gelir elde edemiyor. Mülteciler, dayanışma örgütlerinin ve yardım derneklerinin yiyecek, yakacak, bebek bezi ve hijyen malzemeleri destekleri ile yaşamaya çalışıyor. (İzmir/EVRENSEL)

Fotoğraflar: İbrahim Danış

ÖNCEKİ HABER

Kamu taşeron işçileri: ÖSP değil, kadro istiyoruz

SONRAKİ HABER

Barış Yarkadaş, Silivri Cezaevindeki yazarlarla görüştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...