10 Şubat 2017 13:50

Ahmet Hakan'ın 'sallama' eleştirisi

'İbadeti bile böldüler' haberimize 'Sallamalı bir haberdir' diyen Ahmet Hakan'a yanıtımızdır.

Paylaş

Evrensel, 8 Şubat tarihinde, işçinin ağzından bir sözle, “İbadeti bile böldüler” manşetiyle çıkmıştı. Haberimiz dikkat çekti ve pek çok basın yayın organında, kimisinde kaynak belirterek kimisinde belirtmeyerek, “Evetçiler ve hayırcılar ayrı camiye gidiyor” başlığıyla yer aldı.

Yaygınlaşan haberimiz Hürriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Hakan’ın da gündemine girdi. Haberi bugünkü köşesine taşıyan Hakan, şu suçlayıcı ifadeleri kullandı: “Bu biraz üfürmeli, biraz mübalağalı, biraz sallamalı bir haberdir. Bu haberin... Dayanağı yoktur. Sağlam kaynağı yoktur. Hakikatle kuvvetli bir bağı yoktur. Doğru dürüst kanıtı yoktur”.

İşte bu suçlayıcı eleştiriler haberin kaynağı olan bize cevap hakkı doğurdu.

Önce Sinan Ceviz arkadaşımızın LC Waikiki’nin Esenyurt’ta bulunan depolarında çalışan işçiler üzerinden yaptığı haberi hatırlayalım. Haber işçilerin referandum nabzını tutmaya yönelikti. Çıkan sonuç şöyleydi... LC Waikiki deposunda çalışan AKP’lilerin çoğunluğu ‘evet’ diyor. MHP’li işçilerin ise çoğunluğu ‘hayır’ diyor.

Haberin başlığına neden olan cümleyi ise AKP’ye oy vermiş ama referandumda ‘hayır’ diyeceğini açıklayan bir işçi kuruyor.

Ve o işçi, ‘hayır’ı tercih etmesinin sebebini şöyle özetliyor: “Bizim depoda cuma günü namaza çıkınca işçiler iki ayrı camiye giderler. Yani düşünün memlekette bölünme ibadetimize kadar yansımış. Ben çok fazla kutuplaştığımızı görüyorum Allah sonumuzu hayır etsin ama böyle giderse pek de iyi şeyler olmayacak. Onun için daha fazla bölünmeye gerek yok. Arkadaş bu sistem iyinin de elinde olabilir kötünün de. Kötünün elinde olursa ne olacak. Ben bunları görüyorum ve ‘hayır’ diyorum”.

Bu sözlerin sahibi olan işçi, referandum ortamının daha da keskinleştirdiği, Türkiye’de son dönem yaşanan kutuplaşmanın artık camileri dahi ayırma noktasına geldiğini kendi iş ve çevresinden yola çıkarak anlatıyor.

Diğer basın kuruluşları da, bu anlatımlar üzerinden haberi, “Evetçiler ve hayırcılar ayrı camilere gidiyor” şeklinde sundu. Sosyal medyada da haber ağırlıklı olarak dolaşıma böyle girdi.

UNSURLAR DEĞİL DEMOKRASİ SAKAT

Haberde eksik olduğu iddia edilen unsurlara gelince...

Bu haberde görüşleri yer alan tüm işçi arkadaşlarımızın ismi de, bilgileri de bizde saklıdır. Saklama gerekçemiz habercilik zayıflığımızdan değil ülkedeki demokrasinin sakatlığındandır.

Türkiye’de söz konusu bilgileri açık açık yazmak bu işçiyi işinden ekmeğinden etmekle aynı manadadır. İşçilerin fabrikadaki koşulları anlatması yasal olarak değil fiilen yasak. Bu da, Ahmet Hakan da dahil, herkesin malumu.

Bu nedenledir ki emeğin sesi olma iddiasıyla yayın yapan gazetemiz Evrensel de... Yerine göre tüm unsurları ve isimleri açık yazarak... Yerine göre işçileri, emekçileri korumak adına isimsiz emek haberleri yapmakta, işçi mektupları yayınlamakta.
Gazetemiz 22 yıldır tavizsiz bir şekilde bu tutumunu sürdürmüştür ama asla masa başında işçi adına haber üretmemiştir. Haberlerimizden alıntı yapan yayın organlarının referansı, 22 yıldır bu alanda oluşturduğumuz güvendir. Eksik gözüken unsurlara ilişkin eleştirilerini de gazetemize değil, haber unsurlarına yer vermemize engel oluşturan ülke demokrasisine yöneltmişlerdir.

MAALESEF ORTAM BÖYLE!

Ahmet Hakan yazısında “Çok şükür işler henüz bu noktaya varmamıştır” dese de... İşçilerin, “Allah sonumuzu hayır etsin ama böyle giderse pek de iyi şeyler olmayacak” dediği onlarca hikaye var!

Erdoğan’ı eleştirdiği için arkadaşının yakasına yapışarak karakola götürmek isteyen işçi örneği gibi...

Siyasi tartışmalar sonucu yumruk yumruğa kavga edenler, sıkı dostken selam vermez hale gelenler, kahvelerini ayıranlar gibi...
Her biri gerçek, her biri sosyal araştırma niteliğindeki Evrensel’in, fabrikalardan ve emekçi mahallelerinden yaptığı böylesi haber örneklerini saymakla bitiremeyiz. “Durum maalesef hiç olmadığı kadar gerginlik ve bölünmüşlük” deyip bitirelim.

Sadece...

Haberin gazetemizde yer alışı ile dolaşıma giren biçimi arasındaki açı farkına dayanarak...  “Az buçuk bir sallama haberdir yani” tespitiyle haberin kendisini de hedef alan Hakan’a bir çift söz edelim: Eleştiri biraz sallama olmuş!

ÖNCEKİ HABER

Böhmermann’ın Erdoğan şiiri tamamen yasaklanmadı

SONRAKİ HABER

Abdullah Gül: İhraçlar rahatsız edici ve vicdan yaralayıcı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...