10 Şubat 2017 10:43

BİYOGEN EVRİM SANSÜRÜNE DİRENMEYE DEVAM EDİYOR!

Biyogen olarak evrimsel biyolojinin biyoloji bilimi ve diğer disiplinlerdeki yerini anlatabilmeyi amaç edinmiş bir topluluğuz.

Paylaş

Özgür GÜR
ODTÜ BİYOGEN

 

ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu evrimin sansürüne karşı inatla ayakta durmaya devam ediyor. Biyogen olarak evrimsel biyolojinin biyoloji bilimi ve diğer disiplinlerdeki yerini anlatabilmeyi amaç edinmiş bir topluluğuz. Evrim kavramı olmaksızın ne biyolojide ne de diğer bilimlerde anlamsal bir bütünlük bulmak mümkün değildir. Evrimsel biyoloji evrenin ve fiziğin doğuşuyla, kimya ile devam sağlayan bir bilimdir. Bütün dünya tarafından önemi kabul edilmiş, teorik gücünün yanında pratik uygulamarıyla da aşı üretiminden, robotiğe kadar her alana yön vermektedir.

“ÇÜRÜMÜŞ, ESKİ BİR TEORİ”

Üniversite yaşantıma kadar olan gözlemimde evrim kavramının zaten halihazırdaki müfredattan dolayı üzerinde durulamamakta olduğunu, yaratılışçı düşünce gibi dogmatik düşünceler ile bir arada verilerek bilimin akılcılık ilkesine aykırı davranıldığını gözlemlemekteydim. Buna dahi hazmedilemeyip evrim kavramının müfredattan çıkarılması öncelikle biyoloji biliminin ve de diğer bilimlerin içerisini boşaltacak, bilimsel düşüncenin önüne geçecektir. Sembolik olarak da olsa evrim teorisinin müfredatta oluşu, eğitimde yer verilmesine imkan sağlarken son değişiklik ile beraberinde evrimle alakalı belgesel izlettiği için işten atılan öğretmen sayısını arttıracağı çok net görünmekte. Evrim teorisinin uzun yıllardır birikimle gelen bir bilim olması onun “çürümüş, eski bir teori” olduğunu göstermez; kümülatif birikimi yüksek, kapsayıcı bir teori olduğuna kanıt getirir.

BİYOGEN NELER YAPACAK?

TÜBİTAK'taki evrim sansürüyle yoğunlaşmaya başlamış olan bu sürece karşı Biyogen olarak Devrim'de başlattığımız D(E)VRİM eylemiyle başlattığımız sürece MTA Doğa Tarihi Müzesi’nde primat-insan evrimi kısmının kaldırılmasına karşı verdiğimiz mücadele ile sürdürdüğümüz diğer eylemler ve de düzenlediğimiz etkinliklerle inatla ayakta duracağımızı duyurur bilimsel bilginin herkese ulaşması için tüm çabamızı ortaya koyacağımızı kamuoyuna aktarırız. Bu sene on birincisini düzenleyeceğimiz multidisipliner temasıyla evrimsel biyolojinin her alanla bağlantısı olduğunu gösteren konuşmalarla, yurt içi ve yurt dışından yirmi beşin üzerinde seçkin konuşmacının son dönem evrimsel biyolojiye dair gelişmeleri konu edineceği sunumlarıyla 11. Aykut Kence Evrim Konferansı 18- 19 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilecek. MTA Doğa Tarihi Müzesi’nde kaldırılan primat- insan evrimini Prof. Dr. Erksin Güleç’ten alınan örneklerle ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezinde kurulacak vitrinlerde sergilenecek ve ekibimiz tarafından anlatılacak. Bilimsel programın yanı sıra Türkiye'deki evrim ve bilim çalışan toplulukların bir araya geleceği evrim - bilim kavramlarının Türkiye'deki yerinin, toplulukların buna karşı neler yapabileceğinin, bilimdeki cinsiyetçilik ve ayrımcı söylemlerin de konuşulacağı konferansımıza herkesi davet ediyoruz.

AYKUT KENCE EVRİM KONFERANSI KAYITLARI DEVAM EDİYOR!

ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu ile Evrim Ağacı tarafından düzenlenen Aykut Kence Evrim Konferansı bu sene 11. kez gerçekleşiyor. 18-19 Şubat tarihlerinde gerçekleşecek olan konferans ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi Kemal Kurdaş Salonu ve A Salonu’nda olacak. Kemal Kurdaş Salonu’nda evrimsel biyoloji ve evrimsel biyolojinin ilişkili olduğu fizik, kimya, psikoloji, sosyoloji, felsefe, mühendislik ve birçok diğer bölümlerle ilgili multidisipliner evrim konulu sunumlara yer verilecek olup, A Salonu’nda ise dünyanın birçok üniversitesinden, araştırma enstitülerinden ve laboratuvarlarından katılacak olan konuşmacılar, evrimsel biyoloji alanında yapılan yeni çalışmalar ve projeler ile ilgili sunumlar gerçekleştirecek. Kemal Kurdaş Salonunda ağırlıklı olarak Türkçe sunumlar yapılacak olup A Salonundaki sunumlar İngilizce gerçekleştirilecek. Avrupa Evrimsel Biyoloji Cemiyeti (ESİB) tarafından desteklenen, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine ve öğretim elemanlarına açık bir akademik oturum da konferansta yer alacak. Türkiye’de araştırmalarını ve çalışmalarını sürdüren bilim insanlarını, iyi bir projenin özellikleri, Avrupa’da iyi bir pozisyonun nasıl bulunabileceği ve nasıl iyi yayın yazılabileceği konularında bilgilendirmeyi hedefleyen bu oturumlarda konuşmacılar ile katılımcılar çeşitli konuları ele alabilecek.

Konferansta poster ve sözlü sunum başvuruları kabul edilecek olup özel olarak poster sunumları oturumu yapılacak. Kayıtların belli bir kapanma tarihi olmamakla birlikte katılım kontenjanla sınırlı. Sözlü sunum ve poster sunumları için iletişim:  aykutkenceevrimkonferansi@gmail.com

Detaylı bilgi için: www.odtuakek.org

 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

!f BAĞIMSIZ FİLMLER FESTİVALİ VE ÖNE ÇIKANLAR

SONRAKİ HABER

Zehra Doğan'dan resim sergisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa