10 Şubat 2017 08:18

Saha içi, saha dışı

Spor gündemi

Paylaş

HÜKMEN YENİK
Türkiye’de ve İngiltere’de Futbolun Sosyo-Politiği
“Olağanüstü yetenekleri olmayan sıradan insanlar. Benim sahada savunduğum onlar. Politik olarak, sosyal olarak, nasıl derseniz.” 
2013 yılında Evrensel Basım Yayın aracılığıyla çıkardığı “Hükmen Yenik” isimli kitaba, eski Fransız milli oyuncu Vikash Dhorasoo’nun unutulmaz sözüyle başlamış Dağhan Irak. 
Dağhan Irak kitabın henüz giriş kısmında sosyal bilimler üzerine çalışanların, futbolun taşıdığı toplumsal değerleri görmezden geldiğini belirtiyor ve İngiltere’de ve Türkiye’de futbolun ve futbol taraftarlığının, içinde bulunduğu toplumun yaşadığı sosyal, siyasal, ekonomik süreçlerle olan bağlantısını iyi bir araştırma ve inceleme ile okurlara sunuyor.
İngiltere ve Türkiye’de futbolun nasıl yayıldığına değinilen ilk bölümde futbolun “anavatanı” sayılan Britanya’da bu sporun ilk işçi sınıfının kırdan kente geçiş döneminde kırsal bir oyundan kuralları olan bir spora dönüştüğü, futbolun ekonomik değerinin keşfedildiği ve ekonomik sistemin bir parçası olmasından itibaren burjuvazinin eline geçtiği ve işçi sınıfının kendilerinin kurduğu kulüplere “yabancılaşması” anlatılıyor. Türkiye’de ise futbolun üst-orta sınıf tarafından  ithal edildiği ve hep onların egemenliğinde ve yönetiminde geliştiği belirtiliyor. 
Bugün hala dünyanın en önemli kulüplerinden Arsenal, Manchester United, Liverpool gibi takımlar bizzat işçi sınıfının kurduğu ve bir dönem de yönetimini deneyimlediği kulüpler olarak futbol sahnesine giriyor.
Türkiye’de ise bizzat “elitler” tarafından kurulan Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ın işgalci kuvvetlerin takımlarına karşı kazandıkları maçlar futbolun “milliyetçi” bir hava ile popülerleşmesine, üç İstanbul takımının taraftar sayılarının bir anda artmasına ve bu üç takımın İngiltere’deki “yerelliğin” aksine başka şehirlerde yaşayan taraftarlar kazanmasına neden oluyor. 
Yazar, Türkiye’de futbolun ilk yüzyılı bölümündeki araştırmasında ise ilk kulüpleşenlerin İzmirli Rumlar olmasından ilk Türk kulübü Black Stocking’e kadar birçok ilginç bilgiyi bizlerle paylaşıyor. 
Kitabın devamında ise İngiltere ve Türkiye’nin 70’ler sonrasındaki siyasi konjonktürü hakkında iyi değerlendirmeler yapılırken bu siyasal-toplumsal olayların perde arkasında futbolun nasıl şekillendiği de anlatılıyor. 
Özellikle İngiltere’de Thatcer dönemindeki işçi düşmanı politikaların futbol taraftarlığını nasıl etkilediği ve Türkiye’de Turgut Özal dönemindeki neo-liberal politikalarla sermayenin nasıl futbolun içine çekildiği de ayrıca önemli noktalar. 
Daha sonra küreselleşen ve egemen sınıfların kontrolündeki futbolun gölgesinde İngiltere ve Türkiye’deki taraftarlık deneyimlerine değinen kitabın son bölümünde ise sermayenin futbolu dibe vurduğunda insanların, futbolun güzel bir oyun olduğu zamanları hatırlayacağına ve işte o zaman yazarın deyimiyle “Hükmen Yenik” olduğumuz bu maçın rövanşını oynamanın mümkün olacağına da dikkat çekiyor.



SPOR GÜNDEM


PASSOLİG’DE BUNU DA GÖRDÜK !


27 yıllık Sivasspor taraftarı konuşma ve işitme engelli İlhan Biçer, PFDK’nın tribün (blok) kapatma kararı gereği Passolig’i bloke edilerek cezalandırıldı. Olayın sosyal medyaya yansımasından ve oldukça fazla tepki gelmesinden sonra TFF bir açıklama yaparak İlhan Biçer’in bir sonraki maçı şeref tirübününde izleyeceğini belirtti. TFF’nin küfür etmediğinize inanması için sağır ve dilsiz olmanız gerekiyor (!) 


Dünya Ralli Şampiyonası’nın (WRC) ilk ayağı olan Monte Carlo Rallisi’nde yaşanan kazada, bir seyirci hayatını kaybetti. Organizasyonun internet sitesinden yapılan açıklamada, kaza hakkında soruşturma açıldığı aktarılırdı. 

Son olarak MLS takımlarından Los Angeles Galaxy’de forma giyen ve geçtiğimiz aylarda futbolu bıraktığını açıklayan Steven Gerrard, efsanesi olduğu Liverpool’a antrenör olarak geri döndü.
Avustralya Açık gençler kategorisinde tur atlayan Ergi Kırkın, Türkiye’den bunu başaran ilk erkek tenisçi oldu.
Türkiye Kadın A Milli Takımı’nın 2019 FIFA Kadınlar Dünya Kupası Ön Eleme Turu’ndaki rakipleri Faroe Adaları, Karadağ ve Lüksemburg oldu.
Türkiye Futbol Federasyonu; hakem Süleyman Belli’nin, sosyal medya hesabından Reina’daki terör saldırısını öven paylaşımı nedeniyle hakemlik lisansını iptal etti.



NBA ALL-STAR’DA İLK 5’LER AÇIKLANDI 


Doğu Konferansı                                       
LeBron James(Cavs)
Giannis Antetokounmpo(Bucks)
Jimmy Butler(Bulls)
DeMar DeRozan(Raptors)
Kyrie Irving(Cavs)


Batı Konferansı
Kevin Durant(Warriors)
Kawhi Leonard(Spurs)
Anthony Davis(Pelicans)
Stephen Curry(Warriors)
James Harden(Houston)
Ayrıca oylamaya getirilen yeni kurallar nedeniyle sezonu tripple-double ortalamalarıyla geçiren Russel Westbrook ve 1.5 milyonun üzerinde oy alarak seyirci oylamasında 2. olan Zaza Pachulia All-Star seçilemedi. 

ÖNCEKİ HABER

RTÜK, Müge Anlı için ATV’ye verdiği cezayı geri aldı

SONRAKİ HABER

Ayvacık'ta yine deprem oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa