07 Şubat 2017 15:15

Kadınlar için hazırlanan projenin akıbeti belirsiz

Nusaybin Belediyesi'nin 'Jiyana bê sînor' adlı 'Kadın Emek Pazarı' projesinin akıbeti belediyeye kayyım atandıktan sonra belirsiz oldu.

Paylaş

Mardin'in Nusaybin Belediyesi, kadın istihdamını arttırmak, ekonomik gücü zayıf ve her türlü şiddete maruz bırakılan kadınlarla dayanışmak amacıyla tasarladığı “Jiyana bê sînor” (Sınırsız yaşam) adındaki “Kadın Emek Pazarı” projesinin belediyeye kayyım atandıktan sonra akıbeti belirsiz oldu.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) tarafından kadın başkenti olarak ilan edilen ilçede kurulması planlanan pazar yeri için Rojava’nın Qamişlo sınırı belirlenmişti.

70 KADINA İŞ İMKANI SAĞLANACAKTI

Kadın elemeği ile organik meyve ve sebze satışı yapılması için planlanan pazarda, kent sınırları içerisinde maddi durumu iyi olmayan, fiziki ve ekonomik şiddete maruz bırakılan kadınların kendi yaşamlarını idame etmeleri hedefleniyordu. 35 bölümden oluşan pazar yerinde 70 kadına istihdam olanağı sağlanacaktı. 

Alanda ayrıca, çocuk emzirme, lokanta gibi bölümler de yer alırken, pazarın kooperatif düşüncesi ile faaliyet yürütülmesi planlandı. 2015 yılının son aylarında tüm hazırlıkları biten projenin, 7 kez ilan edilen sokağa çıkma yasakları nedeniyle açılışı gerçekleştirilemedi. 8 Mart 2016 yılında açılışı için yeniden yapılan girişim de 14 Mart 2016 tarihinde ilan edilen yasak nedeniyle açılamadı. Aylar süren yasakların ardından 11 Eylül 2016 tarihinde belediyeye atanan kayyım ile birlikte proje kesintiye uğradı. Pazar yeri ve tamamlanan hazırlıkların bundan sonra ne yapılacağına ilişkin bilgi edinilemiyor. 

Kente kadınlar için hazırlanan projenin hazırlayıcılarından biri olan görevden alınan Belediye Eş Başkan Yardımcısı Feryat Tepe,  “Her şeyi kadınların yapacağı, üretiminde kadınların olacağı bir pazar kurmak istedik. İçinde organik ürünlerden, kadınların diktiği kıyafetlere, kendi ürettikleri el ürünlerine kadar birçok şey bulunacaktı. projemiz yarım kaldı. Kayyım atandıktan sonra ihaleler iptal edildi” dedi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Lüleburgaz’da zincirleme kaza: 29 yaralı

SONRAKİ HABER

Almanya’da sünnetli 47 bin kadın yaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...