06 Şubat 2017 10:52

EMEP: Kamu kaynaklarının yağmalanmasına hayır

Emek Partisi (EMEP) kamu kurumlarının Varlık Fonuna devredilmesine tepki gösterdi.

Paylaş

Kamu kurumlarının Varlık Fonu'na devrinin kamu kaynaklarının yağmalanmasına yol açacağına dikkat çeken EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan'ın yaptığı açıklamada “Bir KHK ile, alelacele denetlenemeyen bir bütçe kaynağının oluşturulması zaten sıkışmış bulunan ülke ekonomisi için yeni bir tehdittir ve bunun sonuçlarını emekçiler yaşayacak. Bir tür hortumlama anlamına gelen bu 'devir' kamuya ait kaynakların kurutulması, bütçenin Hükümetin denetlenemez kullanımına açılması anlamına gelmektedir” denildi. 

Mega projelerin finansmanında kullanılacağı söylenen fonun, inşaat ve rant girişimcilerini zenginleştireceğini ifade eden Gürkan, “Anlaşılan o ki özelleştirmeyle kaynak sağlanarak şişirilen ekonomi alarm verdikçe devlet ve kamu kaynaklarının çarçur edilmesi yöntemine başvurulmaya devam edilecektir. Ama kamu kaynakları ülke emekçilerinin yüzyıllık alın teri ve birikimiyle oluşmuştur ve peşkeş çekilemez” dedi.

EMEP'in 'Kamu kaynaklarının yağmalanmasına hayır!' başlıklı açıklamasının tam metni şöyle:

"Kanun hükmünde kararname ile kamuya ait birçok kurum Varlık Fonu’na devredildi.
Hükümetin iddiası bununla otoyol, havalimanı, nükleer santral vb. büyük altyapı ve enerji projelerini finanse edebilmek için 200 milyar dolarlık bir havuz kurmak ve piyasalardaki dalgalanmaya kıracak bir tampon oluşturmak.

Böyle “kutsal” amaçlarla açıklansa da gerçek, kamu kurumlarının fona devriyle birlikte bütçe denetiminin dışına çıkan bir kaynak oluşturulduğu açıktır. Bir KHK ile, alelacele denetlenemeyen bir bütçe kaynağının oluşturulması zaten sıkışmış bulunan ülke ekonomisi için yeni bir tehdittir ve bunun sonuçlarını emekçiler yaşayacak. Bir tür hortumlama anlamına gelen bu “devir” kamuya ait kaynakların kurutulması, bütçenin Hükümetin denetlenemez kullanımına açılması anlamına gelmektedir.
 
Mega projelerin finansmanında kullanılacağı söylenen fon birikimi, inşaat ve rant girişimcilerini zenginleştirecektir. Anlaşılan o ki özelleştirmeyle kaynak sağlanarak şişirilen ekonomi alarm verdikçe devlet ve kamu kaynaklarının çarçur edilmesi yöntemine başvurulmaya devam edilecektir. Ama kamu kaynakları ülke emekçilerinin yüzyıllık alın teri ve birikimiyle oluşmuştur ve peşkeş çekilemez.  

Enflasyonun giderek tırmandığı koşullarda kamu kaynaklarına bu örtük el koyma emekçilerin genel yoksullaşmasına, birikimlerinin heba edilmesine yol açacak bir dizi hamleden sadece birisidir ve toplam tabloyu tamamlar. Rant kaynakları oluşturma, el koyma gibi yöntemlerle sermaye birikimi sürecini rahatlatan Hükümetin politikaları zaten tıkanma halindeki ekonomiyi daha da kötüleştirecek bunun sonuçlarını ise bütün halk çekecektir.
 
Çevre düşmanı projelere ülke kaynaklarının yağmalatılması, kimi ‘açıklanamaz’ harcamaların denetimden gizlenmesi veya referandum giderleri için örtülü ödenek kaynağı yaratmak için  gerçekleştirildiği açık olan bu devretme işi durdurulmalıdır.
Emekçilerin talebi halkın denetimine açık, şeffaf bir bütçedir. Gizli kapaklı, OHAL koşullarından alınmış KHK çıkarma yetkisiyle yapılmış bu tür bir mali operasyon emekçilerin zararınadır.

Bu müdahale referanduma götürülen Anayasa’yla hukuki bir zemine kavuşturulmak istenen tek adam rejimi yürürlüktedir ve halka sormadan, danışmadan her türden iktisadi kararın daha şimdiden alındığının da kanıtıdır. Ülkeyi uçuruma sürükleyen bu karar alma biçimi karşısında emekçiler referandumda Hayır ile yanıt verecektir." (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Cem Karaca Bakırköy’de anılacak

SONRAKİ HABER

Kum yığını altında kalan genç işçi kurtarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...