04 Şubat 2017 13:52

TMMOB: Mücadele edeceğiz, ‘Hayır’ diyeceğiz, başaracağız

TMMOB, başkanlık referandumuna ilişkin düzenlediği toplantıda mücadele ve eylem planlarını ele aldı.

Paylaş

TMMOB Yürütme Kurulu üyeleri ile İstanbul İl Koordinasyon Kurulu ortak toplantısı, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi toplantı salonunda gerçekleştirildi.

“Başkanlık sistemine, tek adam diktasına karşı Hayır” başlığıyla gerçekleştirilen toplantıda anayasa değişikliği ve referandum sürecine ilişkin eylem planı konuşuldu. Toplantıda basın açıklamasını okuyan TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, “Ülkemizde on yıllardır uygulanan ve her geçen gün katmerlenen; gerici, piyasacı, emek ve doğa düşmanı, laiklik karşıtı düzenin korunmasına ve geliştirmesine yönelik tüm girişimlerin reddediyoruz” dedi.

'OHAL VE KHK'LAR ARACILIĞIYLA İKTİDAR VARLIĞINI SÜRDÜRÜYOR'

Koramaz, AKP iktidarının ülkeyi, siyasal sistemi köklü bir şekilde değiştiren rejim değişikliğine doğru sürüklediğini vurguladı.

Koramaz, “Mevcut anayasanın 58 maddesini değiştiren ve 21 maddesini yürürlükten kaldıran kanun teklifi, temel demokrasi normlarından yoksun, yasama şekli, uygulama esasları, tekniği ve içeriği bakımından büyük hatalar barındırmaktadır” diye konuştu.

Anayasa değişikliğinin Meclis’te yapılan oylamalarında dahi utanç verici görüntüler yaşandığını hatırlatan Koramaz, “İktidar partisinin milletvekillerinin oylama süresince takındıkları tavır, bu rejim değişikliğinin halka yönelik tavrı ile aynıdır. Böylesi köklü değişiklikler, ancak bir kurucu meclis eli ile yapılabilir. Sistem ve rejim değişimini içeren anayasaların yapım organı aynı zamanda siyasal toplumsal değişim ve dönüşümlerin kuruluş süreçlerini ifade ve temsil eden bu temel öğeden yoksundur. Bu yoksunlukla beraber, demokrasilerin gereği ve anayasa hukukunun temel normu olan, iktidarların yetkilerinin sınırlandırılması, ilkesi göz önüne alınmamıştır” dedi.

15 Temmuz darbe girişimi ardından ilan edilen Olağanüstü Hal sürecinde toplumsal muhalefet üzerine kurulan baskı aygıtları ve sindirme politikalarına dikkat çeken Koramaz, “Böyle bir süreçte ülkemiz referanduma götürülmekte, OHAL ve KHK'ler aracılığıyla devletin tüm olanakları Cumhurbaşkanı'nın, hükümetin ve AKP'nin önüne koşulsuz olarak serilmektedir” diye konuştu.

'BU DEĞİŞİKLİĞE İKİRCİKSİZ OLARAK HAYIR'

Koramaz sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, anayasa değişikliği ile mevcut parlamenter sistemde eksik de olsa işletilen kuvvetler ayrılığı ilkesinin ortadan kaldırılmasına ve tüm yasama-yürütme-yargı yetkisinin bir tek kişiye teslim edilmesine karşıdır. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, toplumsal kutuplaşmayı arttıracak ve diktatörlüğü kurumsallaştıracak bu değişikliğe ikirciksiz olarak ‘Hayır’ demektedir. Örgütümüzün Genel Kurulu'nda oybirliği ile aldığı karar uyarınca bu değişikliğe karşı ortak mücadele hattının oluşturulması için elimizden geleni yapacağız.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP Sözcüsü Böke: Demokratik cumhuriyetin sonu gelecek

SONRAKİ HABER

İHD, tutuklu üye ve yöneticilerine mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...