04 Şubat 2017 12:37

Volvo, İsrail’in işgal politikasına destekle suçlanıyor

Otomotiv devi Volvo, ürettiği zırhlı otobüsler işgal altındaki topraklarda kullanıldığı için İsrail’in işgal politikasını desteklemekle suçlanıyor.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Ürettiği zırhlı otobüsleri İsrail’in işgal altında tutuğu topraklarda kullanılan İsveç otomotiv devi Volvo, İsrail’in işgal politikasına destek vermekle suçlanıyor. 

Volvo, İsveç’in Borås ilindeki fabrikasında dünyanın en korunaklı taşıma aracı olarak lanse ettiği ‘Mars Defender’ adını verdiği otobüslerin şasilerini üretiyor. Bu şasiler İsrail şirketleri tarafından ithal edildikten sonra Volvo’nun ortağı Merkavim şirketi tarafından kullanıma hazır hale getiriliyor.

Otobüsler İsrail’in, işgal altındaki Batı Şeria’da inşa ettiği konutlarda oturanların taşınmasında kullanılıyor. Filistinli mahkumlar da bu araçlarla Batı Şeria’dan İsrail cezaevlerine naklediliyor. 

TV 4 televizyon kanalının Volvo’nun ürettiği otobüslerin işgal altındaki topraklarda kullanıldığını açıklaması tartışma ve tepkilere yol açtı. Birçok kesim şirketi İsrail’in işgaline destek vermek ve uluslararası hukuk kurallarını çiğnemekle suçladı.

Stockholm Üniversitesi Hukuk Profesörü Paul Wrange, Volvo’nun otobüslerin ne için kullanıldığının bilincinde olduğunu, böylelikle işgal altındaki yasa dışı yerleşimleri desteklediğini ve bu iş birliğine son vermesi gerektiğini belirtti.

Parlamento Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Kenneth G. Forslund da, otobüslerin işgal altındaki topraklarda kullanılmasına tepkili. Volvo’nun, fiili olarak İsrail’in işlediği suça destek olmasından hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

FİLİSTİNLİ TUTSAKLAR İÇİN ARAÇ ÜRETTİ

Şirketin İsrailli ortağı Merkavim’in, Volvo ile yaptığı sözleşmeye aykırı olarak 2015 yılında Filistinli mahkumların taşınması için üç araç ürettiği belirtiliyor. Volvo’nun ortağı ile birlikte ürettiği ve işgal altındaki topraklarda kullanılan zırhlı otobüslerin sayısı 460 civarında. 

Volvo Genel Müdürü Martin Lundstedt, genel olarak bu tür tartışma ve eleştirilere “büyük saygısı” olduğunu söylemekle birlikte, sadece Ortadoğu’da değil dünyanın her yerinde ambargo, yasa ve kurallara uyduklarını iddia etti.

VOLVO’NUN HİSSE SENETLERİ ROKET GİBİ!

Volvo’nun İsrail işgaline otobüsleriyle destek verdiğinin basına yansıdığı gün şirketin geçtiğimiz yılın son çeyrek raporu da kamuoyuna açıklandı. Piyasanın beklentisinin üzerinde satış yapan ve kâr eden Volvo’nun hisse senetleri yükselerek yüzde 7 oranında değer kazandı.
 

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Türkmen TBMM divan üyeliğinden istifa etti

SONRAKİ HABER

KESK üyeleri KHK’lerle ihraçları protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...