02 Şubat 2017 10:51

Nesli tükenmekte olan fok 'Burada ben varım' dedi

Balık çiftlikleri kurulmak istenen Karaburun sahillerinde bir ilk yaşandı. Çiftliklerin tehdidi altındaki fok, limandaki tekneye çıkıp dinlendi.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Denizlerinde balık çiftliklerinin her geçen gün çoğalmasına karşı aylardır direnen Karaburunluları birkaç gün önce çok özel bir konuk ziyaret etti. 1 Şubat sabahı Saip Altı limanına gelen nesli tükenme tehdidi altındaki bir Akdeniz foku limandaki tekneye çıkıp saatlerce dinlendi! Akdeniz fokunun ender görülen bu davranışına şaşıran Karaburunlular, onu rahatsız etmeden bol bol fotoğrafını çekerken, Karaburun Emniyet Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Karaburun Yerel Fok Komitesi temsilcileri alanı emniyet şeridi ile korumaya aldı. Gece 23.30'a kadar çıktığı teknede dinlenen Akdeniz foku, daha sonra denize açılarak gözlerden kayboldu.

OLTA YUTMUŞ OLABİLİR

Akdeniz fokunun Saip Altı limanında görülmesi üzerine Su Altı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SADAFAG) yetkilisi Ozan Veryeri, foku gözle kısmi muayeneden geçirdi.  Bu muayenede fokun ergin dişi bir fok olduğu, kondisyon durumunun iyi olduğu, herhangi bir yara ve beresinin de bulunmadığı belirlendi.

Bu fokun Karaburun'da ilk kez görüldüğünü belirten uzmanlar fokun iç hastalık, travma ve avcılık takımı (olta iğnesi) yutmuş olma şüphesinin kuvvetli olduğunu söylüyor. Bir iki gün gözlemlenecek olan foka, anormal davranış gösterdiği tespit edilirse antibiyotik tedavisi müdahalesi yapılması gündeme gelecek. Uzmanlar Karaburunlulara foka görüldüğü yerde, kesinlikle dokunulmaması gerektiğini, yaklaşmadan gözlem ve fotoğraf çekimi yapılabileceklerini söyledi. Uzmanlar; "Yüksek sesle konuşulmamalı. Islatma, besleme ve benzeri müdahalelerde bulunulmamalı. Dinlenme ihtiyacı çok yüksek. Kendini tedavi edebilmesi için fırsat verilmeli" dedi.

FOKLARIN SON YAŞAM ALANLARI

Geçtiğimiz günlerde balık çiftliklerine karşı Ambarseki köyünde gerçekleştirilmesi planlanan ÇED toplantısını yaptırmayan Karaburunlular, kıyılarının nesli tükenmekte olan Akdeniz fokunun yaşam alanı olduğunu her fırsatta vurguluyor. Karaburun'da 387 hektarlık çok geniş bir deniz alanında kurulması planlanan Agromey balık çiftliği projesine halkın karşı çıkışının önemli nedenlerinden biri de Karaburun kıyılarının dünyanın en nadir görülen 12 memelisinden biri olan bu Akdeniz Fokları (monachus monachus). Karaburun kıyıları bu nadir deniz memelilerinin son üreme ve yaşam alanlarından birisi.  

Akdeniz foku, ülkemizin de taraf olduğu, Barselona - Akdeniz’in kirlenmesine karşı korunması sözleşmesi eki Cenova deklarasyonu; Bern - Avrupa’nın yaban hayatı ve yaşama ortamlarının korunması sözleşmesi; CITES - 'Nesli tehlike altında olan yabani bitki ve hayvan türlerinin uluslararası ticaretine ilişkin sözleşmesi' ile korunmakta.

Karaburun Kent Konseyi yaptığı açıklamada sadece Akdeniz foku nedeniyle bile Agromey balık çiftliği projesinin acilen iptal edilmesi gerektiğini dile getirdi.  Konsey, Karaburun deniz ve kıyılarının su ürünleri yetiştiriciliği potansiyel alanları kapsamından çıkarılması için yeterli olduğunu ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

HDP’li Beştaş ve Bilgen Silivri’ye götürüldü

SONRAKİ HABER

Beşiktaş, kupada Fenerbahçe'ye karşı 34 yıldır üstün

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...