01 Şubat 2017 09:20

Yurtdışında oy kullanma işlemi kolaylaştırıldı

YSK tarafından yurt dışı kütüğüne kaydı olanlar uygun gördükleri gümrük ve konsolosluklarda referandum için oy kullanabilecekler.

Paylaş

Türkiye’de yapılacak anayasa değişikliği referandumu  için geri sayım başladı. YSK tarafından alınan kararda yurt dışı kütüğüne kaydı olanlar uygun gördükleri gümrüklerde ve konsolosluklarda oy kullanabilecekler. Katılımın son seçimlere göre yüksek olması bekleniyor.

Türkiye, Anayasa değişikliklerinin TBMM’de kabul edilmesinin ardından referandum sürecine girerken, Yüksek Seçim Kurulu da referandumun hazırlıklarına başladı ve yurtdışında yaşayan seçmenlere yönelik önemli bir değişiklik kararı aldı. Buna göre, yurt dışındaki vatandaşlar farklı bir konsoloslukta kayıtlı olmalarına rağmen, oy verme gününde kendilerine en yakın buldukları veya istedikleri temsilcilikte oy kullanabilecek.

Daha önce Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un geçici maddesine göre 31 Aralık 2016 tarihinden sonra yurt dışında yaşayan ve yerleşik adres bilgileri bilinmeyen seçmenler oy kullanamaz duruma düşmüştü. Halen yurt dışında adresi belli olmayan 980 bin seçmen bulunuyor.

Yeni düzenlemeyle yurt dışındaki seçmenlerin, adres bilgileri olmasa bile Türkiye’nin yurt dışındaki temsilciliklerindeki kayıtlı kimlik bilgileriyle oy kullanabileceğine karar verilirken, ilgili madde “Yerleşim yeri adresi yurt dışında olan Türk vatandaşlarının adres kayıtları, yaşadıkları ülkede kullanılan adres verilerine veya o ülke ve bağlı olduğu temsilcilik bilgisine göre tutulur” şeklinde değiştirildi.

YURTDIŞI KÜTÜĞÜNE KAYITLI OLMAK ŞART

Oy kullanmak için yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı olmak şartı ise devam ediyor. Yurtdışındaki seçmenler bugüne kadar sadece bağlı oldukları temsilciliklerde oy verebiliyordu. 2014’teki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yurtdışında seçimlere katılım yüzde 8,3 gibi düşük bir seviyede kalmış, 7 Haziran 2015’deki genel seçimde yüzde 36’ya çıkmıştı. 1 Kasım seçiminde ise yurt dışı seçmen sayısı 2 milyon 899 bin olarak kaydedilirken bunlardan 1 milyon 264 bini, gümrükler de dahil olmak üzere sandıklara giderek oy kullandı ve katılım oranı, yaklaşık yüzde 43,7 olarak gerçekleşmiş oldu. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İller Bankası binasının talan faturası kaç işçi maaşı eder?

SONRAKİ HABER

Eczacılardan ilaçların kargoyla dağıtımına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...