31 Ocak 2017 00:37

Aşırı acıklı bir hikaye: Kimlik kartı değişimi

Yurttaşlar artık yeni kimlik kartlarını alabiliyor. Ancak buna metrelerce uzayan kuyruklarda sıra bekleyenler belki de birkaç günde muvaffak oluyor.

Paylaş

Sevda AYDIN
İstanbul

Yeni kimlik kartı değişimi başladı. Yeni kimlik kartını edinebilmek için işletilmek istenen sistem internet üzerinden ya da “Alo 199”dan randevu alarak kişinin başvuru yapması yönünde. Ama bu yöntem şimdiden çökmüş durumda. Özellikle büyük kentlerdeki ilçe nüfus müdürlüklerinin önü ‘70’lerin tüp gaz kuyruklarından da acıklı bir halde.

Bunun nedeni yakın bir zamanda YGS’ye girecek olan öğrencilerin sınava yeni kimlik kartlarıyla katılmasının zorunlu olması. Böyle bir zorunluluk hem internet ortamındaki hem de telefonla bizzat arayarak alınmaya çalışılan randevu sistemini kilitlemiş durumda. Hal böyle olunca nüfus müdürlüklerinin önünde sabahın erken saatlerinde, henüz memurlar işbaşı yapmamışken öğrencilerden, velilere, yeni doğan bebeğine kimlik almak için gelen taze ebeveynlerden kimliğini çaldıran mağdurlara kadar pek çok kişi kuyruk oluşturmaya başlıyor.

KADIN ELİ DEĞDİ NUMARATÖRE

Türkiye’nin en büyük kenti olan İstanbul’un en kalabalık ilçelerinden Fatih İlçe Nüfus Müdürlüğünün önü de günlerdir bu görüntüye sahip. Geçtiğimiz günlerde evime giren hırsızın sayesinde ben de o görüntünün bir parçası oldum iki gün boyunca. İlk gün sabah 9.00’dan akşam 16.00’ya kadar sürdü. Tam sıra bana gelmek üzereydi ki “Sistem bozuldu, yarın erken gelin” denilerek evlerimize gönderildik. Bu esna-da bekleşen kadınlardan biri ismimi listeye yazmam gerektiğini söyledi. İşaret ettiği kadına gidip ismimi verdim ve sıramın sabaha kaldığını söyledim. Çöken sisteme rağmen uzayan kuyrukta bekleşen özellikle kadınlar kendi çözümlerini de kendileri bulmuş durumda. Randevulu ya da tüm çabasına rağmen randevu alamayan kadınlar inisiyatif kullanıp kuyruktaki tüm insanlarla bir liste hazırlıyor. Hazırlanan bu listeyi memurlara iletiyor ve ertesi gün memurun listeye uyarak sıralandırdığı numaralarla kuyruk bir bir ilerlemeye başlıyor.

KORİDORDAKİ UYANIKLAR

Günün ilk saatlerinde çözülmüş gibi duran sorun, ilerleyen saatlerde daha da karmaşıklaşarak yeniden türüyor. Çünkü halkımızca bir nevi çözülen sorun ilçe nüfus müdürlüklerinde çalışan personel sayısının azlığından dolayı bir noktadan sonra tıkanmaya başlıyor. Sabah erkenden sıramatikten edinilen sıralar henüz yarılanmadan, yeni sıralar alınıyor ve koridorlarda tam bir kargaşa doğuyor. Bu durumdan rahatsız olan yurttaşlar kendilerince uyanıklık yapıp yeni gelenleri “Sıra bitti, yarın erken gel” diyerek göndermeye çalışıyor. Koridordaki insanların aynı anda sorduğu onlarca soruyu cevaplamakla görevlendirilen bir memur ise bazen sesini yükselterek bazen de tıpkı yurttaşlar gibi “yarın erken gel” diyerek kargaşadan kurtulmaya çalışıyor.

‘KENDİ VATANDAŞIMIZA ZOR BAKIYORUZ’

Daha önce herhangi bir ilçe nüfus müdürlüğünden kimlik alınabiliyordu ancak şimdi her ilçe kendi sınırları içindeki yurttaşa kimlik verme yetkisine sahip. Koridordaki memurun sık sık deyişiyle “kendi vatandaşımıza zor bakıyoruz”.

YALNIZ DEĞİLSİN FATİHLİ

Ben bu izlenimi yazarken DHA’ya bir haber düştü. “Hatay’da yeni kimlik kuyruğu” başlığını taşıyan haberde şöyle deniliyordu; “Kimlik kartlarının değişmesiyle Hatay’da yeni kimliklerini almak isteyenler nüfus müdürlüğü önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Antakya Nüfus Müdürlüğü önünde sabahın erken saatlerinde başlayan yeni kimlik başvuru kuyruğu saatler ilerledikçe daha da uzuyor. Başvuru  için internetten ya da Alo 199 hattından alınan randevular bir anlam ifade etmiyor. Çünkü randevunun ardından yine gidip nüfus müdürlüğündeki sıramatikten sıra numarası almak gerekiyor. Sabahın erken saatlerinde kuyruğa girdiğini belirten bir vatandaş yaşadığı sorunu şöyle anlattı: Çocuklarımızın üniversite sınavına girebilmeleri için nüfus cüzdanı değişikliği yapacağız, günlerdir geliyoruz sıra alabilmek için yağmur altında bekliyoruz ama araya tanıdık kişileri alıyorlar sıramız ölüyor mecburen ikinci gün tekrar sıra almak zorunda kalıyoruz, bu yığılmalara bir çözüm bulunmalı.”

Şu günlerde acele kimlik değişimi yaptıracak olanların dikkatine diyerek bitirelim bu arızalı sitem tarifini artık: Sistem bozuk, sabah erken git!

ÖNCEKİ HABER

Sur'u terk etmek zorunda kalan aileler zor şartlarda yaşıyor

SONRAKİ HABER

Hüda Kaya: Dindarlar, ilahlık taslayanlara ‘Hayır’ demeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...