30 Ocak 2017 08:36

Ayvalık'taki altın madenleri iptal edildi

Turgutlu Çaldağı'dan sonra Ayvalık Tıfıllar'a göz diken Oremine şirketinin altın madenlerine izin çıkmadı.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Ayvalık Tıfıllar Köyü merkez olmak üzere bölgedeki 4 ayrı yerde işletilmek istenen altın madenine izin çıkmadı. Altın madencilerinin yasal düzenlemelerin ardından dolanmak için yaptıkları kurnazlıklar bir kez daha yöre halkının kararlı duruşu ve mücadelesi nedeniyle geri tepti.

TURGUTLU'DAN SONRA AYVALIK'TAN DA ELİ BOŞ DÖNDÜ

Turgutlu Çaldağı'nda nikel madeni işletmek isteyen, ancak yöre halkının direnişi sonrası bunu başaramayan Oremine adlı şirket Ayvalık Tıfıllar madeninden de eli boş döndü. ÇED sürecinden kaçmak için maden alanını düşük gösteren şirket, Ayvalık Tıfıllar Köyü, Gömeç  Hacıömerli Yaylası, Burhaniye Damlalı Köyü ve Gömeç Kubaşlar Köyü yakınlarında dört ayrı alanda altın-gümüş işletmeciliği için başvuru yapmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Balıkesir İl Müdürlüğü web sayfasında yayınlanan proje tanıtım dosyası, şirketlerin yasal mevzuatın arkasından nasıl dolandıklarının da örnekleri arasında.

YASALARI DELMEK İÇİN 40 TAKLA ATMIŞ

Şirket ÇED raporundan kaçabilmek için proje tanıtım dosyasında altın-gümüş madeni faaliyet alanını Ayvalık ilçesi Tıfıllar köyü olarak gösterirken, Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünden alınan işletme ruhsatında ise faaliyet alanı olarak Ayvalık ilçesi Türközü Köyü görünüyor. Yine yasalar gereği 25 hektar üstü alanlarda halkın katılımına izin veren ÇED toplantısını engelleyebilmek için firma maden alanını şimdilik 12,61 hektar göstermiş. Hazırlanan proje tanıtım dosyasında Zeytin Yasası’nın hiç dikkate alınmadığı, kesilecek ağaç sayısının belli olmadığı görülüyor. Proje alanının 5250 m batısında Madra Barajı bulunurken, yöredeki dereler ise yok sayılmış. Çıkarılacak madenin işletileceği yer, patlatılacak dinamit, bunun yaratacağı etki gibi unsurların göz ardı edildiği ÇED proje tanıtım dosyasında en son yapılan kurnazlık ise ormanlık alan vasfı kazandığı gerekçesiyle köylünün elinden alınarak hazineye devredilen mera alanının  maden ocağı sahasına dahil edilmek istenmesi oldu.

MADENE KARŞI KARARLI MÜCADELE

Oremine firmasının Turgutlu Çaldağı nikel maden işletmesi gibi başka örneklerde de çevreye verdiği zararı göz önüne alarak mücadeleye girişen EGEÇEP bileşeni Ayvalık Tabiat Parkı madenin yaratacağı tehlikelere karşı köylüleri bilgilendirme çalışması başlatmıştı. Tıfıllar köyüne giderek muhtar  Mehmet Karaman'a madenin zararları konusunda bilgi veren platforma en önemli desteklerden birisi de Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer'den geldi. Gençer yaptığı basın açıklaması ile olayda taraf olduklarını ve madene karşı çıktıklarını duyurdu. Maden Yüksek Mühendisi Meryem Esenay Eltan’ın ÇED proje tanıtım dosyası ile ilgili değerlendirmesini esas alarak hazırlanan madene itiraz dilekçesini geçtiğimiz yıl Ağustos ayında  Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne veren platformun başvurusuna bir süre sonra yöre köylülerinin muhtarları da katıldı.

SÖZÜMÜZÜ TUTTUK!

Dün Tıfıllar Altın Madeni ile ilgili gelişmeler konusunda bir açıklama yapan Ayvalık Tabiat Platformu, maden dosyası hakkında Balıkesir Tarım İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Balıkesir Orman Müdürlüğünün olumsuz görüş verdiğini bu nedenle Tıfıllar ve diğer üç sahadaki (Hacıömerler Yaylası, Damlalı Köyü, Kubaşlar) altın-gümüş madeni projelerinin iptal olduğunu duyurdu.

Platform açıklamasında, "Mücadelemize başlarken çevre talanı bir kere başladığında önünü almanın zorlaşacağını, ilk adımda talancı maden firmalarını durdurmamız gerektiğini söylemiş, bu firmaları Ayvalık’a sokmayacağımızın sözünü vermiştik. Bu sözümüzü tuttuk" dedi.

ÖNCEKİ HABER

'Halkın haber alma hakkı engellenemez!

SONRAKİ HABER

İsveç kraliyet ailesinden Trump'a: Cahil bir insansınız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...