27 Ocak 2017 12:27

Kapatılan dernekler idare mahkemesine gitti

İstanbul’da KHK ile kapatılan bazı dernekler idare mahkemesine iptal davası açtı.

Paylaş

İstanbul’da 677 ve 678 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle (KHK) kapatılan dernekler, İdare Mahkemesine iptal davası açtı. Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD), Göç Edenlerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (GÖÇ- DER), Kültürel Gelişim ve Demokrasi Derneği (KÜL-DER)-Mala Gel, Tutuklu Aileleri Dayanışma Derneği (TUAD), Gökkuşağı Kadın Derneği, Med Kültür Merkezi ve Gül (Arzela) Kültür Merkezi hakkındaki iptal davası, Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi avukatlar tarafından açıldı.

Avukatlar başvuruda, derneklerin kapatılması ve mallarına el konulması yönündeki işlemin duruşmalı olarak yapılacak inceleme sonucunda, öncelikle yürütmesinin durdurulması sonrasında iptali, işleme esas teşkil eden KHK’nin Anayasa’ya aykırılığı iddialarının incelenmesini talep etti. İptal başvurusunda davalılar ise Başbakanlık ile İçişleri Bakanlığı olarak gösterildi. Kapatma kararlarının Anayasa’ya aykırılık teşkil ettiği belirtilen başvuruda, insan hakları için faaliyet gösteren ve yürüttüğü faaliyetler itibariyle kamu yararı için çalışan derneklerin kapatılmasının kamu yararı aleyhine bir sonuç doğuracağı uyarısı yapıldı.

Başvuruda, “Kapatılan derneklerin darbe girişimi iddiaları ile bir alakasının olmadığı, tersine darbe girişimine karşı durduğu, darbe girişiminin arkasında olduğu dile getirilen oluşuma karşı faaliyet gösterdiği ve bu oluşum tarafından devamlı surette hedef gösterildiği, müdahalelerde bulunulduğu gerçeği karşısında bu amaç dava konusu işlem bakımından geçerli olmaz” denildi. Başvuruda, ayrıca kapatılmalara dair maddi ve manevi tazminat talep edildi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Elektrik kesintilerine isyan eden mahalleli yol kapattı

SONRAKİ HABER

‘Şike Davası’ hakimi Mehmet Ekinci, Yalova’da yakalandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...