22 Ocak 2017 23:33

Tarih, internet sayfaları gibi silinemez

ABD’nin yeni Başkanı Trump göreve başlarken, ülke çapında Trump yönetimine karşı yapılan eylemlerde İnsan hakları aktivisti Angela Davis’de söz aldı.

Paylaş

İnsan hakları aktivisti Angela Davis Cuma günü Washington'da Trump yönetimini protesto etmek için toplanan yüz binlerce kadının önünde konuştu. Direniş çağrısı yapan Davis, kadınlardan Trump başkanlığının önümüzdeki dört yılı boyunca sosyal adalet taleplerinde daha militan olmalarını istedi.

“Tarihimizin önemli bir döneminde bu yürüyüşe katılan yüzbinlerce, milyonlarca kadın, trans insan, erkek ve genç olarak kendimizin tekrar yükseltilmek istenen ölümcül ırkçılık ve heteroataerkilliğe karşı değişimin gücünü temsil ettiğimizin farkındayız.

Biliyoruz, biz tarihin kolektif ajanlarıyız ve tarih internet sayfaları gibi silinemez. Öğleden sonra yerlilerin topraklarında toplanacağız ve onların, şiddetli  soykırıma rağmen toprak, su, kültür ve halk mücadelesinden asla vazgeçmeyen ilk halkların yolunu izliyoruz. Bugün özellikle Standing Rock Siyularını selamlıyoruz.

Bu ülkenin tarihini, doğasını biçimlendiren siyah insanların özgürlük mücadelesi bir elin itişi ile yok edilemez. Siyahların yaşamının ülkemiz açısından önemini unutamayız. Burası kölelik ve sömürgeciliğin içiçe geçtiği bir ülke. Tarihimiz göç ve köleleştirmenin tarihi. Yabancı düşmanlığını yaygınlaştırmak, cinayet ve tecavüz iftiraları atmak ve duvarlar örmek geçmişimizi silemeyecektir. Hiç kimse illegal değildir! 

Gezegeni kurtarmak, iklim değişikliğini durdurmak, Standing Rock Sioux’tan Flint’e, Michigan’a, Batı Şeria ve Gazze’ye suyun erişilebilirliğini garanti etmek, bitki örtümüzü, hayvan türlerimizi, havamızı korumak toplumsal adalet mücadelemizin temelidir.

Bu bir kadın yürüyüşü ve bu yürüyüş, feminizmin devlet şiddetinin zararlı güçlerine karşı olduğu gerçeğine uygun yapılmaktadır. Hepimizi ırkçılığa, İslamofobiye, Anti-Semitizme, kadın düşmanlığına, kapitalist sömürüye karşı çıkmaya çağıran uyumlu ve bütünleştirici bir feminizmin... 

Evet, 15. mücadeleyi selamlıyoruz. Kendimizi kolektif direnişe adadık. Milyarlık ipotek uzmanlarına ve soylulara karşı direniş, sağlık sektörüne direniş, Müslümanlara ve göçmenlere yönelik saldırılara direniş. Engelli insanlara yönelik saldırılara direniş. Polis ve cezaevi endüstrisi tarafından gerçekleştirilen devlet şiddetine karşı direniş, Özellikle siyah (renkli) ve trans kadınlara karşı kurumsal ve cinsel şiddete direniş.

Kadın haklarının tüm dünyada insan hakları olduğunu ve bu yüzden Filistin için özgürlük ve adalet istediğimizi söylüyoruz, Chelsea Manning ve Oscar López Rivera'nın serbest bırakılmasını kutluyoruz. Ama Leonard Peltier’e, Mumia Abu-Jamal’a, Assata Shakur’a da özgürlük diyoruz.

Önümüzdeki aylar ve yıllar boyunca, savunmasız halkları savunmak için toplumsal adalet taleplerini yoğunlaştırmak için çağrıda bulunacağız. Hala beyaz erkek hetero-ataerkilliğin üstünlüğünü savunanlar kendilerine dikkat etsinler.

Trump yönetiminin sonraki 1459 gününde 1459 gün direniş olacak: Okullarda sınıflarda, çalışma ortamlarında, sanat ve müzikte direniş.

Bu daha başlangıçtır ve kaçınılmaz olan Ella Baker'in sözleriyle,özgürlüğe inanan bizlere, özgürlüğü elde edene kadar dinlenmenin olmadığıdır. Teşekkür ederim."

Çeviren: Semra Çelik

ÖNCEKİ HABER

Öğrencisi, ihraç edilen akademisyen için yazdı: Kimin yası?

SONRAKİ HABER

Erdoğan bu kez İsviçre'de 'hakaret' avına çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa