21 Ocak 2017 01:52

Angela Davis’ten yeni bir mücadeleler tarihi

Angela Davis “Özgürlük Kesintisiz Bir Mücadeledir, Ferguson, Filistin ve Bir Hareketin Oluşumu" adlı yeni kitabıyla okurla buluşuyor.

Paylaş

İnsan hakları savunucularından ve ırkçılık karşıtı aktivitistlerinden bir olan Angela Davis “Özgürlük Kesintisiz Bir Mücadeledir, Ferguson, Filistin ve Bir Hareketin Oluşumu" adlı yeni kitapla okurla buluşuyor.

Davis, 21. yüzyılda da mezalimini sürdüren kapitalizm ve faşizmi sadece siyah hareket üzerinden yorumlamak yerine acı çeken tüm dünya halklarına kucak açıyor. Kitabın ön sözünü kaleme alan ünlü Filozof ve Yazar Cornel West’in de söylediği gibi, ayrım yapmaksızın “yeryüzünün tüm lanetlilerine” odaklanmayı sürdürüyor.
Davis, denemeleri, çeşitli konferansları ve kendisiyle yapılan röportajlardan oluşan Özgürlük Kesintisiz Bir Mücadeledir’de tarih boyunca ve dünyanın farklı yerlerinde baskıya karşı verilmiş ve verilen mücadeleleri aydınlatıyor. Siyah feminizmin, kesişimselliğin ve hapishanenin ilgası hareketinin bugünün mücadeleleri içindeki önemine vurgu yapan Davis geçmişteki kurtuluş hareketlerinin mirasına sahip çıkıyor ve Ferguson’dan Filistin’e kadar, devlet şiddetine karşı mücadeleler ve aralarındaki bağlantıları tahlil ediyor. 

Angela Davis, sınırsız adaletsizliğin hüküm sürdüğü dünyamızda okurunu insanlığın kurtuluşu mücadelesini yürütecek bir hareketi hayal ve inşa etmeye davet ediyor.

DİNK, IRKÇILIKLA MÜCADELENİN SİMGESİDİR

Türkiye’yi ziyaret eden Davis, 2015 yılında Boğaziçi Üniversitesindeki bir konferansta yer almış ve tarihi bir konuşmaya imza atmıştı. Kitapta tam metniyle yer alan konuşma, ırkçılık ve faşizm eliyle öldürülen Hrant Dink’i selamlayarak başlıyordu: “Dünyanın her yerinde insanlar. Ben Hrant Dink’im” diye sesleniyordu.  Davis, konuşmasının devamında; “Hrant Dink, sömürgecilik, soykırım ve ırkçılık karşıtı mücadelenin güçlü bir simgesi olmaya devam ediyor. Onun adalet, barış ve eşitlik hayalini silmenin mümkün olduğunu sananlar, artık onu öldürerek sayısız Hrant Dink yarattıklarını görmüşlerdir çünkü bugün dünyanın her yerinde insanlar, “Ben Hrant Dink’im” diye bağırıyor. Onun adalet ve eşitlik mücadelesinin sürdüğünü biliyoruz. Ermeni soykırımının çağdaş etkilerinin incelenebileceği popüler entelektüel bir ortam yaratmak için sürdürülen çabalar, bence ırkçılık, soykırım ve yerleşimci sömürgecilik karşıtı küresel direnişin merkezindedir. Hrant Dink’in ruhu yaşıyor ve gitgide daha güçleniyor” diyordu.

ANGELA DAVIS KİMDİR?

26 Ocak 1944’te doğdu. Eylemci, araştırmacı, akademisyen, yazar. ABD Komünist Partisi üyesi oldu, Kara Panter Partisi ile çalıştı, ABD’de “En Çok Aranan On Kişi” listesine girdi, sivil haklar hareketinde yer aldı, hapishane karşıtı hareketin kurucularındandır. John Lennon, 1972 yılında yayımlanan Some Time in New York City adlı albümündeki ‘Angela’ adlı şarkıyı kendisine ithaf etmiştir. Feminizm, Afrika-Amerikan araştırmaları, eleştirel teori, Marksizm, popüler müzik ve hapsetmenin felsefesi ve siyaseti üzerine çalışıyor.  (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Ağaçlar çiçekteydi

SONRAKİ HABER

Mültecilerin anlatımlarıyla mekan

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...