17 Ocak 2017 11:03

Basın örgütleri ve gazeteciler adliye önünde açıklama yaptı

25 Aralık 2016’dan beri gözaltında tutulan 6 gazetecinin savcılığa çıkarılması sebebiyle, basın örgütleri ve gazeteciler adliye önünde açıklama yaptı.

Paylaş

İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nde 24 gündür gözaltında tutulan 6 gazetecinin savcılığa çıkarılması sebebiyle adliye önünde basın örgütleri ve gazeteciler basın açıklaması yaptı. Açıklamada, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı gözaltına alınan  6 gazetecinin serbest bırakılması talep edildi.

25 Aralık 2016’dan beri gözaltında tutulan kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Haber Müdürü Ömer Çelik ve Muhabiri Metin Yoksu, Etkin Haber Ajansı (ETHA) Sorumlu Müdürü Derya Okatan, Yolculuk Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın, Diken Eski Editörü Tunca Öğreten ve BirGün Gazetesi Çalışanı Mahir Kanaat'ın savcılığa çıkarılması üzerine, İstanbul Adliyesi önünde basın örgütleri ve gazeteciler basın açıklaması yaptı.
Açıklamaya Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, BirGün Gazetesi Yayın Danışmanı Barış İnce, ETHA Haber Müdürü Önder Öner, DİSK/Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Merkez Yöneticisi Can Uğur ve çok sayıda gazeteci katıldı.

’SADECE POLİS İFADESİ ALINDI'

Açıklamada ilk söz alan ETHA Editörü Arzu Demir, 6 gazetecinin 24 gündür gözaltında olduğunu belirterek, ETHA Sorumlu Müdürü Derya Okatan’ın gözaltına alındıkları günden itibaren açlık grevinde olduğunu hatırlattı.
Davada gizlilik kararı olduğu için soruşturmaya dair bilgileri olmadığını söyleyen Demir, "Havuz medyasının hedef göstermesi sonucu Berat Albayrak’ın mailinden çıkan IŞİD’e yardım götürülmesi ve petrol alış-verişini haber yaptıkları için gözaltında olduklarını tahmin ettiklerini" söyledi. 
Soruşturmaya dair sadece polis ifadesinin alındığını belirten Demir, “Arkadaşlarımızın gazetecilik yaptığına tanığız, onlarla birlikte çalıştık, haber takibi yaptık. 5 Haziran’dan beri DAİŞ ülkenin birçok yerinde bombalar patlatıyor, arkadaşlarımızın yaptıkları haber hepimizi ilgilendiriyor, yapılan her haberin arkasındayız” şeklinde konuştu.

’GAZETECİLİK YAPTIKLARI İÇİN GÖZALTINDALAR’

Kapatılan DİHA'nın Muhabiri Necla Demir, gazetecilik yaptıkları için gözaltına alınan arkadaşları için burada olduklarını söyledi. Yoksu ve Çelik’in kameralarını hiç ellerinden bırakmadıklarını anlatan Demir, “Gazeteciler OHAL hukuksuzluğuyla gözaltına alındı. Gazetecilere yönelik hukuksuz gözaltıları tanımıyoruz. Serbest bırakılırlarsa arkadaşlarımız yine haber takibi yapacaktır” diye konuştu.

’MAHİR BEBEĞİNE KAVUŞACAK’

BirGün Gazetesi Yayın Danışmanı Barış İnce, gözaltındaki Mahir Kanat’ın çocuğu olduğunu ve Kanaat’ın henüz onu göremediğini ifade eti. Gözaltı süresine dikkat çekerek bunun işkence olduğunu söyleyen İnce, “Gözaltındaki gazetecilerden bir hafta hiç haber alamadık. Suçlamaları yandaş basından öğreniyoruz. Mahir bebeğine kavuşacak” dedi. Diken Yazarı ve Ben Gazeteciyim İnisiyatifi Üyesi Mehveş Evin, Öğreten ve gözaltındaki tüm gazeteciler için burada olduklarını ifade etti. Can Uğur da, gazetecilerin keyfi bir biçimde gözaltına tutulduğuna dikkat çekti. Faruk Eren, 24 günlük gözaltının işkence olduğuna vurgu yaparak, gazetecilerin serbest bırakılması talep etti. (İstanbul/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Lavrov'dan ABD'ye davet

SONRAKİ HABER

Bir diş teknisyeni daha silikozise yenildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...