05 Haziran 2012 08:55

Modern Kölelik

Hastaneler başta olmak üzere hemen bütün kamu kurumlarının temizlik, güvenlik ve ulaşım gibi hizmetleri taşeron işçiler eliyle yürütüyor. Doğrudan işçi çalıştırmak yerine bir firma ile hizmet alımı ihalesi yapıp, o firmanın kendinin bile tanımadığı işçilerini çalıştırıyor. Bu yöntem ucuz ve sorun

Paylaş
Devrim Canbaz

Ben de Bursa’da bir kamu hastanesinde çalışan taşeron firmanın elemanıyım. Modern köle olmak da öyle sanıldığı gibi kolay değil. Yüksek mertebeden bakan ya da milletvekili tanımanız gerekli. Torpiliniz yoksa istediğiniz vasıflara sahip olun size iş yok.
Evet! Öyle ya da böyle iş buldun. Yani taşeron çalışanı oldun. Oleyyy!!!
Bakın sizi nasıl bir çalışma ortamı bekliyor:
1 - Tazminat hakkımız yok. Her yıl başında giriş çıkış yapılarak tazminat hakkı yasal ve fiilen gasp edilir. (Zaten daha baştan işe girerken yapılan sözleşme maddelerine bu vb. hak gasplarını kabul ediliyor.)
2 - Hakkını arayamazsın, susmak ve denileni yapmak zorundasınız.
3 - Havadan sudan sebeplerle işten çıkarılabilir veya alıştığın bölümden sürgün edilebilirsin. Amirlerin kendilerince geçerli bir sebep bularak ve işe girişte imzalatılan sözleşme maddelerden herhangi birisi sebep gösterilerek işten çıkarılabilirsin.
4 - Hastalanırsan işten çıkarılabilirsin. Rapor hakkın -ölüme yakın olmadıktan sonra- yoktur.
Bir koluna serum takar diğer kolunla çalışmaya devam edersin. Yakın zamanda ben kolumda serum, poliklinikte çalışmak zorunda bırakıldım.
6 - Ne iş verilirse yapmak zorundasın. Kadrolu çalışanlara yaptıramadıkları işler için siz joker elemansınızdır. Üstelik yaptığınız onca işin bir takdiri ve karşılığı yoktur. Haksızlığa uğrar ve sadece psikolojinizin bozulmasıyla kalırsınız.
7 - Fazla mesai yapmak zorundasın. Bunun ek bir mesai ödemesi yoktur. Mesela
benim çalıştığım hastanede akşam poliklinikleri (20.30’a kadar ) yapılıyor. Kadrolu çalışanlara yaptıramadıkları akşam mesaisi biz taşeron çalışanlara yaptırılıyor. Çünkü kadrolu çalışanlara böylesi durumda ek ödeme yapmaları gerekir. Aslında mevzuata göre böyle bir uygulama hakları yok. Ama biz taşeron çalışanların bir mevzuatı olmadığı için bu işleri bize yaptırıyorlar. Gerekçe olarak da haftalık 45 saati doldurmuyor olmamız gösteriliyor. Hastanemizde herkes 08.00 ile 17.00 çalışıyor. Taşeron çalışanlar hariç, fazla mesai yapan tabii ki izin hakkına ya da ücrete tabi. Bizler ise bu haklardan yararlanamıyoruz.
8 - Aynı yerde çalıştığınız mesai arkadaşlarınız 1. sınıf, taşeron çalışanlar, 4., 5. sınıfdır.
9 - Amiriniz bir şeye kızarsa hırsını sizden çıkartır.
10 - “İşinize gelirse!” sözünü çok duyarsınız. İş güvenliğiniz asla yoktur. Durmadan bunu hatırlatırlar size.
11 - Maaşlarınız çok komiktir. Asgari ücret artışı hariç ücret artışı yapılmaz. Maaşlar asla zamanında ödenmez.
İçinizden “bu nasıl adalet!” dersiniz ama son gaz çalışmaya devam edersiniz.
Tüm bunlara ek olarak söylenmesi bile abes gibi görülen sendikalı çalışma olanağınızın olmaması. Oysa sendikalı ve güvenceli çalışma hakkı bizim de en temel hakkımız. Kamu sendikalarının her geçen ay binlercesi eklenen taşeron çalışanlarının sendikalara nasıl üye olacağı üzere çalışma yapmalarını istiyoruz.
İşimiz, ekmeğimiz ve onurumuz için birlikte mücadeleye!!!

BURSA

ÖNCEKİ HABER

Satın alma ve sürekli tüketim anlayışına dayanan pazarlama taktiklerinin ana hedef kitlesi kadınlar

SONRAKİ HABER

Togo’nun tek kadın işçisinden mektup var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa