04 Ocak 2017 16:07

Şakran'da tutuklu çocuklara darp iddiası

Şakran Cezaevi'nde Kobanêli 2 tutuklu çocuğun gardiyanlar tarafından darbedildiği iddia edildi.

Paylaş

Şakran Çocuk Kapalı Cezaevinde Kürtçe konuşan Kobanêli 2 tutuklu çocuğun, “Burası Türkiye Cumhuriyeti devletidir, buranın resmi dili Türkçedir, burada Kürtçe konuşmak yasak” diyen gardiyanlar tarafından darbedildiği iddia edildi. 

Ayrıca yaşları 15 ila 17 arasında değişen M.A, İ.A, A.H, M.H.T, M.B. ve N.M. isimli çocuklara da ters kelepçe ile işkence edildiği öne sürüldü. 30 Aralık 2016’da Şakran Çocuk Kapalı Cezaevinde bulunan çocuklarla görüşen Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) avukatlarından Yunus Emre Güneş, geçtiğimiz hafta gardiyanlar tarafından 6 tutuklu çocuğun darbedildiğini belirtti. Güneş, yaşanan olayı şöyle anlattı: “Rutin arama esnasında Kobanêli 2 çocuk tutsak Türkçe bilmedikleri için kendi aralarında Kürtçe konuşuyor. Kürtçe konuşan çocukları gören gardiyanlar ‘Burası Türkiye Cumhuriyeti devletidir, buranın resmi dili Türkçedir, burada Kürtçe konuşmak yasak’ diyerek çocuklara ırkçı ve cinsiyetçi söylemlerle hakaretlerde bulunmuşlar. Çocukların Kobanêli olduğu için Türkçe bilmediklerini diğer tutuklu çocukların belirtmesi üzerine gardiyanlar tatmin olmamış ve çocukları tahrik ederek itelemişler.”

Olayın Cezaevi İdaresine taşınmasının ardından cezaevi müdürünün 50 gardiyan eşliğinde 6 çocuk tutuklunun bulunduğu koğuşu bastığını aktaran Güneş, çocukların tartaklanarak kameraların bulunmadığı hücrelere götürüldüklerini, elleri ve ayaklarından kelepçelenen çocukların ayrı ayrı hücrelere konulduğunu ifade etti. Güneş, “Çocuk tutsaklara yaklaşık 20 dakika boyunca hiç durmadan ağır şekilde işkence yapılmış. 20 dakika işkence sırasında çocuk tutsaklara ‘teröristler’ diye bağıran gardiyanlar sürekli ırkçı ve cinsiyetçi söylemlerde bulunarak çocuklara işkence etmişler” diye konuştu. Güneş, çocukların darbedildikleri yerleri göstermelerine rağmen cezaevi doktorunun darp olayını rapora geçirmediğini söyledi. Çocuk tutuklular hakkında verilen hücre ve etkinlik cezalarına ilişkin ÖHP’li avukatlar olarak itirazda bulunacaklarını ifade eden Güneş, işkenceyi yapan gardiyanlar, cezaevi idaresi ve Adalet Bakanlığı hakkında ise suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti. (İzmir/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

'Laikliği kazacağız' yazılamasına gözaltı

SONRAKİ HABER

BES: Tutuklu yöneticimizin hayati tehlikesi var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...