04 Ocak 2017 10:11

Silopi’de öldürülen kadın siyasetçiler için araştırma talebi

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Silopi’de öldürülen üç Kürt kadın siyasetçi için Meclis araştırması talebinde bulundu.

Paylaş

Şırnak’ın Silopi ilçesinde üç Kürt kadın siyasetçi, Pakize Nayır, Seve Demir ve Fatma Uyar’ın öldürülmesinin üzerinden üç yıl geçti. Faillerle ilgili bir işlem yapılmazken, yetkililerin sürüyor.

HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, 4 Ocak 2016 tarihinde Silopi’de üç Kürt kadın siyasetçinin öldürülmesine ilişkin Meclis araştırması talebinde bulundu.

Uca, araştırma önergesinde konuya ilişkin, “Şırnak’ın Silopi ilçesinde DBP (Demokratik Bölgeler Partisi) Parti Meclis üyesi Sêvê Demir, HDP (Hakların Demokratik Partisi) ve OHAL ile kapatılan KJA (Özgür Kadın Kongresi) aktivisti, Fatma Uyar ve Silopi Halk Meclisi Eş Başkanı Pakize Nayir devletin kolluk kuvvetlerince boşaltılan bir mahalleden çıkmaya çalışırken havan saldırısıyla ağır yaralanmış, ardından yetkililere ambulans gönderilmesi amacıyla yerleri bildirildikten sonra, devletin kolluk kuvvetleri tarafından silahla taranarak öldürülmüşlerdir” bilgilerini aktardı.

Anayasanın 98. Meclis İç Tüzüğü’nün 104. maddesi gereği Meclis araştırması yapılması gerektiğini belirten Uca, gerekçe olarak da şunları ekledi, “Şiddetin bu şekilde kadınlara kasıtlı olarak yönelmesi hem iç hukukun hem de uluslararası hukukun ihlal edilmesi anlamına gelmektedir. Bu kadın cinayetlerinin aydınlanması benzer cinayetlerin önlenmesi açısından hayati önem taşımaktadır. Söz konusu kadın cinayetlerinin emrini veren ve bunlarda rolü olan kurum ya da kişilerin tespit edilmesi, yargılanması ve olası yeni siyasi cinayetlerin önlenmesi amacıyla bir araştırma komisyonu kurulmasını önermekteyiz.” (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Elektrikte derinleşen bataklık’ uyarısı

SONRAKİ HABER

Tekirdağ'da deniz kıyısında kadın cesedi bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa