04 Ocak 2017 05:06

Vaquita domuz balığı için 'Yunus operasyonu'

California Körfezinde yaşayan Vaquita domuz balıklarının neslinin korunması için eğitimli yunuslar kullanılacak.

Paylaş

Dünyanın en küçük ve nesli en büyük tehlike altındaki domuz balığı türü olan Vaquita domuz balığı için eğitimli yunuslar devreye sokuldu.

California Körfezinin kuzey bölümünde yaşayan domuz balıklarının nesli son yıllarda yasa dışı avlanma sebebiyle tehdit altında.

Nüfusu her yıl yüzde 40 oranında azalan domuz balıklarından geçtiğimiz yıl yalnızca 60 tane kaldığı tahmin ediliyordu. Şu anda sayının 40’ın da altına düşmüş olabileceği belirtiliyor.

ABD Donanmasının eğittiği yunusların sonar sistem aracılığıyla domuz balıklarının yerini tespit etmesi ve daha sonra deniz memelilerinin korunaklı bir yere çekilerek üremelerine imkan sağlanması hedefleniyor.

Dünya Vahşi Yaşam Fonu Meksika Direktörü Omar Vidal, planın, geriye kalan son Vaquita domuz balıklarının doğal yaşam alanlarından koparılarak ölmesiyle sonuçlanabileceği uyarısında bulunuyor. Vidal, “Domuz balıklarını ait oldukları yerde korumaya çalışmalıyız” diyor.

“Yakala ve koru” taktiği daha önce kızıl kurt ve California kondorunun neslinin korunmasını sağlamıştı. Ancak Vaquita domuz balığının yalnızca 1950’den bu yana bilimsel olarak tanındığı için esaret altında üremesini sürdürüp sürdüremeyeceği bilinmiyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sinop'ta 10 balıkçı zehirlendi

SONRAKİ HABER

San Antonio, Toronto’ya şans tanımadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...