02 Ocak 2017 00:51

Üç aydır ücret alamayan Bimeks işçileri dava açıyor

Bimeks'in Bursa’da bulunan mağazalarında 11 işçi iş akdini haklı olarak feshederek şirketi mahkemeye verdi.

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Bimeks’de üç aydır ücretlerinin ödenmemesi sonrası Bursa’da bulunan mağazalarında 11 işçi iş akdini haklı olarak feshederek şirketi mahkemeye verdi. Dava açtıklarını söyledikten sonra şirketin mağazada çalışan işçilere bir aylık ücretlerini yatırdığı ortaya çıktı. 3 aydır her yere borçlandıklarını belirten işçiler, “Esnafın önünden geçerken kafamız hep yerde geçiyoruz” dedi.

ÜÇ AYDIR SABREDİYORUZ

Üç ay boyunca oyalandıklarını söyleyen bir işçi, “Biz iyi niyet göstergesi olarak üç ay boyunca sabrettik ekmek kapımız diyerek. Büyük bir fedakarlık gösterdik fakat bizim bu fedakarlığımız şirket yöneticileri tarafından görmezden gelindi. Hatta dalga geçer gibi davayı açtıktan sonra ‘Üç gün daha bekleyemediler mi hemen gidip dava açtılar’ diyorlar arkamızdan” dedi. Üç aydır ciddi bir ekonomik sıkıntı içerisine girdiklerini belirten işçi, “Ev sahibi bir yandan, faturalar bir yandan, çocukların masrafları bir yandan derken her taraftan sıkıştırıldık. Durumu yöneticilere anlatıyoruz ‘sabredin’den başka bir cevap alamadık. Biz sabredelim de elektriği on gün geciktir hemen kesiyorlar. Biz de onlara mı sabredin diyelim” diye konuştu.

YEMEK PARALARI ZAMMA KURBAN GİTTİ

Kendileri hakkında kara propaganda yapıldığını vurgulayan başka bir işçi de “Yöneticiler sürekli şu arkadaşınıza maaş yattı size söylemiyor, bu arkadaşınıza yattı size söylemiyor diyerek bizleri birbirimize düşürmeye çalıştılar. Bize mayıs ayından beri sürekli 2017 çok iyi olacak her şey düzelecek diyorlar ama 2017’ye gelene kadar arada geçen aylarda bir düzelme görmedik ki 2017 için de umutlu olalım. Aslında bunu dillendirdikleri tarihte başladı bütün sıkıntı. Mayıs ayından beri mal alamıyordu doğru dürüst şirket. Piyasaya olan borçlarından kaynaklı” diye konuştu.

Daha önce satılan ürün üzerinden prim aldıklarını belirten işçi, “Bu bazen 3-4 bin lirayı bulurdu fakat şimdi ne kadar ürün satarsan sat 800 TL’den fazla prim alamıyorsun artık. Zaten asgari ücretle çalışıyorsun. Primler de düşünce elinde hiçbir şey kalmıyor. Bir de ocak 2016’ya kadar yemek parası alıyorduk. Asgari ücret artışı sonrası ‘Yemek paralarınız maaşlarınızın içinde’ dendi ve bir şekilde yemek paramız asgari ücret zammına kurban gitti” dedi.

‘MAĞAZADA OLMAYAN ÜRÜNLERİ SATIYORUZ’

Mağazada muhatap bulamadıklarını belirten bir işçi de “Bölge müdürü 15 günde bir geliyor gaz almak için. Personele yemek ısmarlayıp gidiyor” dedi. Mağazada kayıp ve çalınan ürünlerin sorumlusu olarak kendilerinin işaret edildiğini belirten işçi, “Kesintisi bizlerden yapılıyor” diye konuştu. Mağazada olmayan ürünlerin de satıldığını söyleyen işçi şöyle devam etti: “Şu an İPhone 7’den 1000 adet sattık fakat satılan ürünler mağazada yok. Müşterilere tahmini teslim süresi 4 ile 6 gün arasında diyoruz. Sistemde öyle görünüyor çünkü. Ama 1 ay geçmesine rağmen müşterilerin eline ulaşmayan telefonlar var. Dolayısıyla müşteri de mağazaya geliyor ve kavga ortamı oluşuyor. Şirket şu an sadece sıcak paraya odaklanmış durumda. Kimden ne koparırsam mantığı gibi bir durum. Üç aydır her yere borçlandık. Esnafın önünden geçerken kafamız önde geçiyoruz. Biz şirketi üç ay boyunca idare ettik ama gördük ki bu fedakarlığımız görülmüyor.”

TEK CELSEDE BİTMESİ GEREKEN BİR DAVA

İşçilerin davasını açan Avukat Alper Kocabaş süreç hakkında şunları söyledi: “Üç aydır arkadaşlarımız mağdur edilmiş durumda ve bu noktada hiçbir olumlu adım atılmamış şirket tarafından. Üç aydır maaş alamadıkları için haklı sebepten iş akdini fesh etti arkadaşlar. Biz de dava sürecini başlattık. Fakat bu süreç işlerken arkadaşlarımız halen mağdur edilmekte. Şirket bu arkadaşlara üç gün işe gelmediniz diyerek işten çıkarıldınız diyor fakat üç aydır maaşlarını alamadıkları için arkadaşlar iş akdini fesh etti. Burada bu yapılarak işçilerin işsizlik parasının da önü kesilmiş oluyor. Şirket iyi niyet göstergesi yapsa evet bu işçiler üç aydır maaşlarını alamıyorlar ve haklı sebepten işi bıraktılar dese en azından işsizlik parası alabilecekler. Bir de şirket kayıp ve çalıntı ürünlerin sorumlusu olarak işçileri göstererek kesinti yapıyor. Bir işlem yapılmadan soruşturma başlatılmadan bu şekilde yapılması hukuka aykırı bir durum. Asgari ücret artışı yapılmamış, arkadaşlara yemek paraları maaşlarınızın içinde denilerek bu zammı kendilerince ortadan kaldırmışlar. Biz şimdi şirketten kıdem tazminatı, yıllık izin, kayıp bedel, fazla mesai, bu yemek paralarını talep edeceğiz. Burada durum çok açık, tek celsede bitmesi gereken bir dava. Çünkü her şey ortada.”

ÖNCEKİ HABER

İşten atma ve taşınma kıskacında sözleşme hazırlığı

SONRAKİ HABER

Belediye-İş Genel Merkez yöneticisinden Evrensel'e hakaret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...