28 Aralık 2016 14:07

İnşaat işçileri tepkili: 1 Ocak’tan sonra ne yapacağız?

Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan inşaat işçilerinin 1 Ocak’tan itibaren sahaya çıkmalarına izin verilmeyecek. İşnşaat işçileri ise duruma tepkili.

Paylaş

Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan inşaat işçilerinin 1 Ocak’tan itibaren sahaya çıkmalarına izin verilmeyecek. Yetki belgesi almak ise o kadar kolay değil. Daha önceden Halk Eğitim Merkezleri’nden 150 liraya alınabilen belgeleri şimdi özel şirketler veriyor. Yapılan ihale sonucu Türkiye çapında 38 firmaya bu belgeleri verme yetkisi tanındı. Belgenin maliyeti ise 900 lirayı buluyor. İnşaat işçilerinin bir başka sorunu ise, sektörde okuma yazma bilmeyen işçi sayısının azımsanmayacak düzeyde olması ve yazılı sınava giremeyecek olan bu işçilerin işsiz kalacak olması.

Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı 2015 yılında yayımladığı tebliğde aralarında inşaat sektörünün de bulunduğu 40 ayrı meslekte çalışabilmek için Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olma şartı getirmişti. Tebliğde Yeterlilik Belgesi olmayan işçilerin çalıştırılmayacağı ve işverenlerin de belge sahibi olmayan işçi çalıştırması durumunda işçi başına 500 lira ceza ödeyeceğine ilişkin düzenleme yapılmıştı.

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışan inşaat işçileri ise “1 Ocak’tan sonra ekmeğimizden olmak istemiyoruz, yaklaşık 900 lira olan ustalık belgesini nasıl alalım” diye soruyor.Manisa Organize’de bir inşaat firmasında çalışan Özkan Kurşun, belgeyi önceden 150 liraya Halk Eğitim Merkezlerinden alabildiklerini, şimdi ise İskenderun’dan gelen bir firmanın Aliağa’da bu belgeyi verdiğini ancak 900 liraya mal olduğunu belirtti.

KRİZİN FATURASI İŞÇİYE…

Bakanlığın ihale ile ülke genelinde 38 firmaya ustalık belgesi vermesi konusunda yetkilendirdiğini anlatan Kurşun, “Her ne hikmetse ekonomik kriz derinleştikçe, krizin faturası inşaat sektöründe çalışan işçilere de bir yük olarak getiriliyor” dedi.

İnşaat işçileri olarak seslerini duyurmak istediklerini söyleyen Kurşun, “İnşaat işçileri nasıl olsa sendikasız, örgütsüz, iş güvencesi yok. Biz bunlara bu miktarı dayatsak da, işsiz de kalsalar yaptırımı kabul ederler gözüyle bakılıyor. Biz ustalık belgesini yine alalım, ancak bu ücret nasıl karşılarız, itirazımız buna. Bir de bu sektörde okuma yazma bilmeyen arkadaşlarımızın sayısı yüksek. 1 Ocak’tan sonra onlar ne yapacak” diye sordu. (Manisa/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Meteorolojiden Marmara ve Batı Karadeniz için kar uyarısı

SONRAKİ HABER

EMEP Bölge Örgütü: Roboskî’yi yaratan politika devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...