22 Aralık 2016 18:19

2. Amed Film Festivali 'Sınırsız Sinema' sloganıyla başladı

2. Amed Film Festivali,,'Sınırsız Sinema' sloganıyla Diyarbakır'da başladı. Sanatçılar, sanatın baskılarla engellenemeyeceğini vurguladı.

Paylaş

2. Amed Film Festivali, Diyarbakır'da "Sınırsız Sinema" sloganı ile başladı. Sanatçılar, festivalin açılışında yaptıkları konuşmada, sanatın baskılarla engellenemeyeceğini ifade ettiler. 

Ortadoğu Sinema Akademisi, Eğitim Sen, Türk Mimar ve Mühendisleri Odası (TMMOB) ve Pir Sultan Abdal Derneği’nin desteği ile gerçekleştirilen 2. Amed Film Festivali Diyarbakır’da başladı. Geçtiğimiz yıllarda DBP’li belediyelerin desteği ile gerçekleştirilen festival, bu yıl, belediyelere kayyum atanmasından dolayı gecikti. Sinemaya kapılarını açan Eğitim Sen, TMMOB ve Pir Sultan Abdal Derneği, film gösterimleri için de kapılarını sinemaseverlere açtı. Sinemacılar, gazeteciler ve çok sayıda sinemaseverin katılımıyla Eğitim Sen Diyarbakır 1 Nolu Şubesi’nde gerçekleşen festival açılışı, saygı duruşu ile başladı.

'HAYALLERİMİZE KAYYUM ATAYAMAZLAR'

Festivalin açılış konuşmasında, sinemanın sınırsız ve direnişçi olduğunu söyleyen Şerko Kaniwar, belediyelere kayyum atanmasından dolayı festivalin geciktiğini belirterek "Salonlarımıza kilit vurabilirler, zindanlarda da bizi fiziki olarak ezebilirler, ancak hayallerimize kayyum atayamazlar. Kimse hayallerimizi, umutlarımızı ve türkülerimizi çalamaz. Baş eğmeyeceğiz ve her yerde sanatımızı halka ulaştıracağız” dedi.

'SOKAKTA DA OLSA FESTİVALİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ'

Festival Tertip Komitesi üyesi sinemacı İslam Dağdeviren ise festivale engel olan kayyumlar ile halkın iradesinin hedef alınmak istendiğine işaret ederek, “Biz sanatçılar ve sinemacılar bunun karşısında duruşumuzu sürdüreceğiz. Sokakta bile olsa festivali gerçekleştireceğiz. Bu nedenle festival sınırsız sinema sloganı ile gerçekleştiriyoruz” diye konuştu. Festivali dünyanın dört bir yanında sinemaseverler ile buluşturacağını dile getiren Dağdeviren, “Sinema sınır tanımaz ve her yerde izleyici ile buluşturulabilir. Biz sinemacılar da sınır tanımıyoruz” diye kaydetti.

Yapılan konuşmaların ardından sinemaseverler Piyanist Sergio Escalera’yı dinledi.

ENFAL KATLİAMINI KONU ALAN FİLM FESTİVALİN AÇILIŞ FİLMİ OLDU

Festival, Yönetmen Shawkat Amin Korki'nin yönettiği "Taşa Yazılmış Hatıralar" filminin gösterimiyle başladı. Film, iki arkadaşın, 1988 yılında İran’da gerçekleşen El-Enfal Kürt soykırımını konu alıyor. İki arkadaşın filmde öğrendiği yegane şey, gerçeğe sinema aracılığı ile ulaşmalarıdır. (DİHABER)
 

ÖNCEKİ HABER

CHP Gölbaşı İlçe Başkanlığı'na kayyum atandı

SONRAKİ HABER

TIR'dan düşen işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...