21 Aralık 2016 13:28

HDP'li İrmez Şehmus Uğur'u sordu: Savcı inceleme yaptı mı?

HDP Şırnak milletvekili Aycan İrmez, polis ateşiyle ölen Şehmus Uğurla ilgili, 'Savcılık olay yeri incelemesini bizzat yapmış mıdır?' diye sordu.

Paylaş

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Şırnak kent merkezinde, belediye işçisi ve Şırnak Üniversitesi öğrencisi Şehmus Uğur’un polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirmesini Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren İrmez, Soylu’ya “Şehmus Uğur’un ölümü ile ilgili savcılık makamı olay yeri incelemesini bizzat yapmış mıdır?” diye sordu. 

17 Aralık’tan 247 gün sonra, Şırnak kent merkezinde sokağa çıkma yasağının tam zamanlı olarak kaldırılıp kısmi zamanlı olarak devam edeceğinin açıklamasından 33 gün sonra Şehmus Uğur polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdiğini hatırlatan İrmez, konuyla ilgili Şırnak Valisinin yaptığı açıklamanın gerçekle hiçbir ilgisi olmadığını belirtti.

Uğur’un öldürülmesiyle yaşam hakkının ihlali olduğunu belirten İrmez, olayla ilgili soruşturmanın başlatılıp başlatılmadığını ve soruşturmanın içeriğini sordu. 

Uğur’un kasti olarak öldürülüp öldürülmediğinin tespit edilip edilmediğini soran İrmez, Bakan Soylu’dan şu sorulara yanıt istedi: 

* Şehmus Uğur’un öldürülmesi olayına karıştığı düşünülen kişi ya da kişilerin kimliğinin tespit edilmesi ve yakalanması için hangi çalışmalar yürütülmüştür? Ölüm olayına karışan kişi sayısı tespit edilmiş midir? Tespit edilmişse kaçtır?
* Şehmus Uğur’un öldürülmesi ile ilgili olan ve sorumlu(lar) hakkında yapılacak cezai takibata yardımcı olacak nitelikteki tüm deliller toplanmış mıdır? Bakanlığınız nezdinde bu delilleri muhafaza etmek için herhangi bir çalışma yürütülmüş müdür?
* Şehmus Uğur’un ölüm nedeni, şekli, yeri ve zamanı belirlenmiş midir? Belirlendiyse bu detaylar nelerdir?

 {{300370}}

‘YASALARA UYGUN OTOPSİ İŞLEMLERİ YAPILMIŞ MIDIR?’

* Şehmus Uğur’un ölümü ile ilgili savcılık makamı olay yeri incelemesini bizzat yapmış mıdır? Yapmadıysa kim veya kimler hangi talimatla yapmıştır?
* Şehmus Uğur’un öldürülmesi olayının gerçekleşme biçimine ilişkin ayrıntılı ve delillerin durumunu içeren bir rapor savcı tarafından hazırlanmış mıdır? Tüm delillerin listesinin yapıldığı özel formlar doldurulmuş mudur? Deliller usulüne uygun ve dikkatli bir biçimde toplanmış, paketlenmiş, etiketlenmiş ve kaybolmayı önleyecek şekilde koruma altına alınmış mıdır?
* Şehmus Uğur’un ölüm nedeninin tespiti açısından tarafsız ve yasalara uygun otopsi işlemleri yapılmış mıdır? Otopsi işlemi sırasında aile veya yakınlarının belirlediği bir avukat hazır bulundurulmuş mudur?
* Otopsi raporuna gizlilik kararı konulamayacağı yasal düzenlemede mevcut iken otopsi raporlarına gizlilik kararı konulmuş mudur? Gizlilik kararı verilmişse gerekçesi nedir? Şehmus Uğur’un otopsi rapor sonucunun bir örneği aile ve/veya yakınlarına verilmiş midir?
* Şırnak kent merkezinde sokağa çıkma yasağının ilan edildiği 14.03.2016 tarihinden bugüne kadar hayatını kaybeden sivillerin, kolluk kuvvetlerinin ve PKK mensuplarının kimlik bilgileri ve hayatlarını kaybetme şekilleri nelerdir?
* Kolluk kuvvetlerine göre sivil ve örgüt mensubu ayrımı hangi kriterlere göre, hangi makam tarafından, nasıl yapılmaktadır?” (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Adana'da HDP binasına saldırı

SONRAKİ HABER

Google nasıl hacklendi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...