20 Aralık 2016 21:21

Batı Papua bağımsızlık eylemlerinde 500'ü aşkın gözaltı

Batı Papua'da, Endonezya'ya karşı bağımsızlık yürüyüşünde 528 kişi gözaltına alındı.

Paylaş

Batı Papua'da yerli Melanezya halkı, 55 yıl önce Endonezya'nın bölgeyi ilhak etmesinin yıl dönümünde protesto gösterileri yaptı.

Telesur'un haberine göre 15 merkezde binlerce kişinin katıldığı yürüyüşlerde özgürlük ve bağımsızlık sloganları atılırken, Melanezyalılar üzerinde Endonezya yönetimi baskısına tepki gösterildi. Eylemde Vanuatu, Fiji, Papua Yeni Gine ve Solomon Adaları'ndaki Melanezyalıları kapsayan Batı Papua Birleşik Kurtuluş Hareketi'ne katılım mesajları verildi.

Eylemlere polis saldırısında 528 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında çocuklar da var. Gözaltıların bazılarının protesto öncesi gece saatlerinde gerçekleştirildiği bildirildi. Çok sayıda kişinin gözaltına alınırken darbedildiği ifade edildi.

Sürgündeki Batı Papualı lider Benny Wenda, "Yalnızca bu yıl 4 bin 800 kişi hukuksuzca tutuklandı, çok sayıda kişi öldürüldü ve işkence gördü" dedi.

Endonezya, 19 Aralık 1961'de TRIKORA Operasyonu ile Batı Papua'yı işgal etmişti. 1963'te Hollanda'dan bağımsızlığını ilan eden bölge, 1969'da tartışmalı bir referandumla ilhak edilmişti. Bağımsızlık taraftarları, referandumun yasa dışı olduğunu dile getiriyor.

Zengin yeraltı kaynaklarına sahip bölgede 1.5 milyon Batı Papualı Melanezyalının öldürüldüğü tahmin ediliyor. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Bitmeyen yolculuğun kaptanı

SONRAKİ HABER

Havai fişek imalathanesinde patlama: 29 ölü 70 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...