17 Aralık 2016 07:57

Ankara Barosu'ndan Bek tepkisi: Meslektaşımızı bırakın

Ankara Barosu, 5 gündür gözaltında olan ve polislerce darpedilen avukat Tugay Bek'in serbest bırakılmasını talep etti

Paylaş

Ankara Barosu, 5 gündür gözaltında bulunan avukat Tugay Bek'le ilgili yazılı açıklama yaparak, “Savunmanlığını aldığı müvekkilleri üzerinden soruşturma ve kovuşturmaya tabi tutulamaz. Ayrıca 10 Ekim Katliamı Davası'nda kamu görevlilerinin sorumluluğu hakkında tuttuğu notlarına da hukuka aykırı bir biçimde el konulmuştur.” dedi.

Adana'da 5 gündür gözaltında tutulan avukat Tugay Bek'le ilgili meslektaşlarından dayanışma ve Bek'in gözaltına alınmasına tepki mesajları gelmeye devam ediyor. Bir açıklamada Ankara Barosu'nda geldi. Baro, Bek ile ilgili yaptığı yazılı açıklamasında, “Tugay Bek, insan hakları alanında etkin hukuki mücadele veren bir meslektaşımızdır. Hak ihlalleri alanında çalışan meslektaşlarımıza dönük artan oranda hukuksuz gözaltı ve tutuklama işlemlerini kaygı ile izlemekteyiz. Savunma hakkı, insan hak ve özgürlüklerinin gerçekleşmesi için gözardı edilemeyecek temel haklardandır.” dedi.  

10 EKİM BELGELERİ GERİ VERİLSİN

Bek'in gözaltında olduğu sırada darp edildiğine dikkat çekilen baro açıklamasında, “Adli Tıp'a götürülürken meslektaşımıza ters kelepçe takıldığı ve hatta darp edildiği bilgisi de tarafımıza ulaşmıştır. AİHM, güvenlik riski olmadığı ve başka önlemlerle güvenlik riskinin giderilebileceği durumlarda ters kelepçe uygulamasını işkence olarak kabul etmektedir. Hiç kimse işkenceye veya insanlık dışı ya da aşağılayıcı muamele veya cezaya tabi tutulamaz” diye belirtildi. Açıklamada Bek'in mesleğiyle ilgili belgelerine de el konulduğu hatırlatılarak, “Gözaltı işlemi sırasında, 10 Ekim Katliamı Davası'nda kamu görevlilerinin sorumluluğu hakkında tuttuğu notlarına da hukuka aykırı bir biçimde el konulmuştur. Meslektaşımızın notlarının bir an önce kendisine iade edilmesi sağlanmalıdır” diye tepki gösterildi. 

Açıklamada avukat Bek'in biran önce serbest bırakılması istenerek, “ Meslektaşımızın bir an önce yasal işlemlerin tamamlanarak serbest bırakılmasını ve yetkilileri işkence edenler hakkında yasal işlem yapmaya davet ediyoruz” denildi. (Ankara/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Çok sayıda eseri Türkçeye çeviren Bertan Onaran’ı kaybettik

SONRAKİ HABER

Jan Michalski Ödülü Hüznün Fiziği’ne verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...