13 Aralık 2016 10:49

Tugay Bek, girdiği davalardan dolayı mı hedef seçildi?

Dün sabaha karşı Adana’daki evinde gözaltına alınan Tugay Bek, Pozantı’dan 10 Ekim’e birçok davada mağdurları savunan bir avukattı.

Paylaş

Halil İMREK
Adana

AKP iktidarının Beşiktaş’ta gerçekleşen bombalı saldırı sonrasındaki intikam söylemlerinin ardından tüm yurtta HDP’li siyasetçiler ile emek ve demokrasi güçlerine yönelik operasyonlarda gözaltına alınan Emek Partisi Üyesi Avukat Tugay Bek, Pozantı’dan 10 Ekim Katliamı’na kadar birçok davada mağdurların savunmanlığını yaptı.

Tarım işçilerinin İş Kanunu kapsamına alınması ve çalışma koşullarının düzeltilmesi için çalışmalar yürüten ve aynı zamanda Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şube avukatı olan Tugay Bek birçok kurumda görev üstlendi. Adana Barış Meclisi yürütmesi, İHD Akdeniz Bölge Temsilcisi, ÇHD Adana Şube yöneticiliği ve yıllarca Emek Partisi Adana İl yöneticiliği yaptı. 7 Haziran 2015 genel seçimlerinde Emek Partisinin seçim ittifakı yaptığı HDP’den Adana Milletvekili Adayı da oldu.

10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin ailelerinin, Pozantı Cezaevinde tacize uğrayan çocukların avukatıydı. Hakkını arayan işçilerin, başvurduğu ilk kişilerdendi. Birçok toplumsal davanın avukatı olan Bek, emekçilerin, ezilenlerin hak savunucusuydu.

Adana’da kim bir haksızlığa, hukuksuzluğa uğrasa yanında olan Bek, gece yarısı emniyete düşen, sabaha doğru evi basılan, direnişte, üniversitede saldırıya uğrayan, her gencin, yaşlının, kadın ve erkeğin yanı başındaydı. Aynı zamanda Adana Barosu Cezaevi Komisyonu Başkanlığı yapan Bek’in girdiği önemli toplumsal davalar neden gözaltına alındığına dair  ipuçlarını da veriyor.

İŞTE O DAVALAR

*Bek, Pozantı cezaevinde çocuklara yönelik istismar olayını açığa çıkaran avukattı. Polislerin çocuklara kelepçe takmalarını deşifre etmiş, polisler, Bek’e “Avukat! Bizi zor durumda bırakıyorsun” demişlerdi.

*Azadiya Welat ve Özgür Gündem Çalışanı Kadri Bağdu’nun sokak ortasında öldürülmesi ile ilgili soruşturmada polisin failleri yakalama konusunda geri durduğu, faillerin korunduğu yönündeki eleştirileri nedeniyle hakkında dava açılan Tugay Bek, cinayetin IŞİD ile bağlantısına yönelik önemli delilleri ortaya koymuştu.

*Bek, Erzurum’daki Aşkale Geri Gönderme Merkezinde şüpheli şekilde yaşamını yitiren Suriyeli Dilo Derviş’in de avukatıydı. Bek, intihar ettiği söyleyen Dilo Derviş’in cinayete kurban gitmiş olabileceğine yönelik önemli deliller bulmuştu. Valilik kamu görevlileri hakkında soruşturma izni vermese de, Bek’in hukuk mücadelesi sonucu, yerel mahkeme kamu görevlileri hakkında soruşturma kararı almıştı.

* Cezaevinde “Bisküviyi amaç dışı kullandıkları için” yani bisküviden pasta yaptıkları için hücre cezası alan mahpusların durumunu kamuoyuna duyuran kişi de Avukat Tugay Bek idi. Olay basında geniş yer bulunca Adalet Bakanlığı açıklama yapmak zorunda kalmış, bunun cezaevi personelinin “küçük bir şakası” olduğunu savunmuştu.

*Sağır ve dilsiz Mehmet Tahir İlhan’ın “yasa dışı eylem”de slogan attığı iddiasıyla yargılanmasını gündem yapan kişi de avukat Tugay Bek’ti. Bek, yargıya, “Konuşamayan nasıl slogan atar” diye sormuştu.

*Avukat Tugay Bek, medyada “taş atan çocuklar” olarak bilinen TMK mağduru çocuklar için verilen mücadelenin de merkezinde oldu. Bek, sadece çocukların davalarını üstlenmekle kalmadı. Hapsedilmiş çocuklar ve aileleriyle tek tek ilgilendi. Çocukların hapis oldukları süreci biraz daha az hasar görerek atlatmaları için alakadar oldu.

*Mersin’de haber takibi sırasında gözaltına alınıp, örgüt üyeliği ve propagandası suçlaması ile tutuklanan, ardından da Hatay T Tipi Cezaevine sürgün edilen Mersin Muhabirimiz Cemil Uğur’a gözaltı esnasında yapılan kötü muameleyi ve polislerce ajanlık dayatılmasını kamuoyuna duyuran kişi de Tugay Bek’ti.

*Avukat Tugay Bek, 10 Ekim 2015 Ankara Katliamı davasında mağdur ailelerin avukatlığını da üstlendi. Gerçek sanıkların ortaya çıkması ve sanık sandalyesine oturtulması için büyük bir çaba sarf eden Bek’in 10 Ekim Katliamı dosyasına ilişkin aldığı notlara polisler tarafından el konulması dikkat çekti.

{{299181}} 

ÖNCEKİ HABER

Muhabirlerimize uluslararası destek: Gazetecilere özgürlük

SONRAKİ HABER

Aloft Bursa Otelinden “mahremiyet” savunması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...