13 Aralık 2016 00:35

Bu fabrikada hastalanmak yasak!

Saadet Gıda işçisi Eren Yurt, Evrensel'e yazdığı mektupta, fabrikasındaki çalışma koşullarını değerlendirdi.

Paylaş

Eren YURT
Saadet Gıda İşçisi

Merhaba Evrensel okurları. Ben bir buçuk yıldır Esenyurt’ta bulunan Saadet Gıda fabrikasında çalışıyorum. Saadet Gıda daha önceleri de pek çok kez gazetemizin sayfalarında kendisine yer bulmuştu. Fabrikada yaşanan sorunlar, hak gaspları ve çalışma koşullarının ağırlığı gazetemiz okurlarının yabancısı olduğu şeyler değil. Bu yazıda sizlere fabrikada 1 Aralık itibariyle hayata geçirilen bir uygulamadan bahsetmek istiyorum.

HASTALANIRSAK YEVMİYE GİDER

1 Aralık tarihinde fabrikadaki panolara şu duyuru asıldı: “1 Aralık tarihinden sonra 1 günlük 2 günlük alınan raporlar bu durumun sürekli yaşanmasından dolayı ücretsiz olarak değerlendirilecektir.” Açıkça yasalara ve yönetmeliklere aykırı olan bu uygulama ile adeta biz işçilerin hastalanması yasaklanıyor. Hasta olsak da işe gitmek zorundayız. Hemen hepimizin asgari ücrete çalıştığı bir fabrikada kesilen 2 günlük yevmiyenin ne kadar önemli olduğu şüphe götürmez.

Elbette bu durum yaşanan iş kazaları için de geçerli. Örneğin tavanlardan damlayan ya da her yağmurdan sonra fabrikada küçük göletler oluşmasına neden olan sulara basıp kayar ve bir tarafımızı incitirsek yine de işe gitmek zorundayız. Bel ve boyun ağrılarından ancak hafta sonları şikayet edebilir, doktora gidebiliriz yoksa yevmiyemizden vazgeçmek zorundayız.

Üretimin aksamaması için gösterilen özen biz işçilerin sağlığı için gösterilmiyor. Yoğun toz nedeniyle kimi bölümlerde bazen göz gözü görmüyor. Bizlerin bu durumdan şikayetleri, havalandırmaların değiştirilmesi talebi dikkate alınmıyor. Ne desek: “Fabrika yakında taşınacak o yüzden bir çivi bile vurmuyorlar.” karşılığını alıyoruz. Sürekli ertelenen fabrikanın taşınma tarihi nedeniyle biz işçilerin mağduriyeti her geçen gün artıyor. Bu arada fabrika yönetimi fabrikanın Silivri’ye taşınması durumunda Silivri’ye gitmeyecek işçilere kıdem tazminatlarını vereceklerini ilan etmişti. Ancak bu açıklamalarına rağmen pek çok işçi arkadaşımız kendilerine kıdem tazminatı haklarının bir şekilde verilmeyeceği görüşünde.

İNSANCA ÇALIŞMAK İÇİN SENDİKALI OLALIM

Peki Saadet Gıda yasa ve yönetmeliklere aykırı olan bu pervasızlığı yapacağını nasıl ilan edebiliyor. Elbette ki biz işçiler bu yapılanlara tepki gösteriyor, öfkeleniyoruz. Ancak yalnızca öfkelenmek yetmiyor, sonucu değiştirmiyor. Bu yapılanların önüne geçmek, insanca koşullarda çalışmak ve yaşamak için birlik olmamız, sendikalaşmamız gerekir. DİSK Gıda-İş Sendikası bir süredir fabrikada sendikalaşma çalışması yürütüyor. Haksızlığa uğrayan arkadaşlarımıza sahip çıkıyor, onları patron karşısında yalnız bırakmıyor. Biz de ücretlerimizin yükseltilmesi, çalışma koşullarımızın iyileşmesi ve iş güvencemiz için mücadele edelim, sendikalı olalım, DİSK Gıda-İş’te örgütlenelim...

ÖNCEKİ HABER

'Geçinmek için yol bulamayan çocuklarını çalıştırıyor'

SONRAKİ HABER

'Soylu, Twitter'dan partimize operasyon talimatı veriyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...