12 Aralık 2016 12:48

Ekonomi 2009’dan sonra ilk kez küçüldü

Bu yılın üçüncü çeyreğinde (temmuz, ağustos, eylül) Türkiye ekonomisi yüzde 1.8  oranında küçüldü. Böylece, 2009 küresel krizinin üçüncü çeyreğindeki küçülmenin ardından başlayıp bugüne kadar, 27 çeyrektir süren kesintisiz büyüme sona erdi. 

Ekonominin 7 sene sonra ilk kez daralmasında şu gelişmeler etkili oldu: İç ve dış siyasi gerilimler, dış ekonomik gelişmeler ve turizm gelirlerinin azalması.  

Ekonomi 2016’nın birinci çeyreğinde yüzde 2.3, ikinci çeyreğinde ise 3.1 büyümüştü. Ekonomi 2015 yılında büyüme performansı ise yüzde 4 olmuştu.

Tarım sektörünün yarattığı katma değer, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, yüzde 7.7 azaldı. Sanayi sektörü de yüzde 1.4 oranında küçülürken, inşaat sektörünün toplam katma değeri, yüzde 1.4 arttı. 

İstihdamın yüzde 50’sini sağlayan hizmetler sektörünün toplam katma değeri de yüzde 8.4 azaldı.

Hanehalklarının tüketim harcamaları yüzde 3.2 oranında azaldı. Kredi kartı taksit sayısının artırılması, kredi vade süresinin uzatılması gibi tüketimi artırmaya dönük uygulamalara rağmen tüketimin azalması, ailelerin geçen yıla göre yoksullaştıklarının göstergesi.

Öte yandan ekonomideki durgunluğu aşmak için devlet harcamalarını artırmış. Devletin nihai tüketim harcamalarındaki artış, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23.8.

Devlet harcamalarını artırırken özel sektör yatırımlarını azalttı.  Mal ve hizmet ihracatı, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme yüzde 7 azaldı. İthalat ise yüzde 4.3 arttı. Dış ticaretteki açığın büyümesine yol açan bu gelişme aynı zamanda Türkiye’nin döviz ihtiyacını da büyütüyor. (EKONOMİ SERVİSİ) 

Evrensel'i Takip Et