11 Aralık 2016 02:00

Bir Amedspor belgeseli: Yeşil Kırmızı

Gizem İbak, Amedspor’un hikayesini belgeselleştiren ‘Yeşil Kırmızı’nın süpervizörü Hakan Alak’la konuştu.

Paylaş

Gizem İBAK

İki sezondur 2. ligde ismi kısık sesle söylenen, yok sayılmak istenen fakat performansıyla güçlü rakiplerinin önüne geçen bir takım var; Amed Sportif Faaliyetler. 

Takımın serüvenini belgeselleştiren Pancard Film, belgeseli geçtiğimiz günlerde ‘Yeşil Kırmızı’ ismiyle izleyiciye sundu. Filmin süpervizörü Hakan Alak’la belgeseli konuştuk.

Amed Sportif Faaliyetler nasıl bir anda Türkiye gündemine yerleşti? Takımın belgeselini çekme düşüncesi nereden belirdi?

Amedspor yıllardır profesyonel liglerde mücadele ediyor aslında ama Diyarbakır Büyükşehir Belediye adıyla. Geçtiğimiz sezonun başında Amedspor adını aldılar. Şehrin, etrafında birleştiği bir takım olmakla birlikte giderek bölgenin takımı olmaya doğru evriliyorlar. Takım geçen yıl, Ziraat Türkiye Kupası’nda gösterdiği çeyrek final başarısıyla dikkat çekti ancak çözüm sürecinin sona ermesiyle beraber bir “nefret objesi” gibi de lanse edildi. Bunun en büyük bahanesi Bursaspor’u kupadan eledikten sonra Deniz Naki’nin yaptığı bir sosyal medya paylaşımı oldu. 

Bursaspor galibiyetinin geldiği günler aynı zamanda Diyarbakır’ın Sur ilçesinde sokağa çıkmanın yasak olduğu ve çatışmaların çok şiddetli yaşandığı günlerdi. Deniz Naki’nin, bu galibiyeti Sur’da evinden yurdundan olanlara armağan etmesiyle hem takım hem de Deniz hedef tahtasına oturtuldu. Bir süre sonra takımın adı bile bir nefret objesi olarak sunulmaya başlandı. 

Bence Amedspor’un bir spor kulübü olarak başka takımlardan ayrı bir yanı varsa bu en çok lisanslı oyuncuya sahip kulüplerden biri olmasıdır. Israrla politik bir misyon biçilmeye çalışılabilir ama benim gördüğüm ve yorumum şu; Amedspor şehrin takımı. Şehir takımları o şehirle özdeşleşir. Kulüpten ziyade şehir politik ve o bölge çok ağır bir süreçten geçiyor. 

Ancak bizi bu belgeseli çekmeye yönelten tüm bunlardan başka bir şeydi: Silahların gölgesinde mütevazı bir takımın futbol hikâyesi yaratma tutkusu. Böyle bir hikaye her yerde her filmcinin ilgisini çeker. 

BAŞARI VE ‘NEFRET’

Belgeselin çekim süreci nasıl işledi? Bu süreçte Amed Sportif Faaliyetler neler yaşadı?

Bizim belgesele başlamamız kupa çeyrek finalindeki Fenerbahçe rövanş maçından önce oldu. Amedspor zor bir gruptan çıkıp Bursaspor’u elemişti. Taraftarsız oynadığı ilk Fenerbahçe maçında 3-3 berabere kaldı. Rövanş maçına bir ay vardı ve kulübe belgesellerini çekmek istediğimizi ilettik. Bu konuda zorluk çıkarmadılar. Söylemeliyim ki belgeselin çekimleri boyunca kendileriyle uyum içinde hareket ettik. 

Biz çözüm sürecinin bitimiyle takımın zorlu bir bölgedeki futbol hikâyesini anlatmayı düşünürken takımın ligdeki seyri de değişti. Biz de filmi takımın ligdeki hikâyesiyle birlikte şekillendirmeye karar verdik. Deplasmanlarda maruz kaldıkları saldırılar, ırkçı yaklaşımlar ve hatta Ankaragücü maçında yöneticilerine yönelik fiziki saldırı... 

Bu ülkede futbolun ürettiği güzel şeylerin yanı sıra futbola pompalanan kirli kanı da konuşmalıyız. Bu filmin çekildiği süre boyunca teröre karşı olmak adına üretilen ırkçı söylemleri daha yakından gördük. Takım birçok deplasmanda olmadık saldırılara maruz kaldı. Taraftarlar neredeyse bir yıldır deplasman yasağına maruz kalıyor. 

Bunların yanında Futbol Federasyonu’nun ligin bitimine iki hafta kala üç puanlarını silmesi... Takım bir anda play off maçlarının kıyısından dönmüştü. Bence bu, büyük bir hikaye. Başarı, saygınlık, nefrete maruz kalma, hayal kırıklığı... Takım geçen yıl, bunların tümünü iliklerine kadar hissetti.

O halde belgesel, denk geldiği dönemin de sade bir özeti mi? 

Futbol, gölgede ve güneşte oynanan bir açık hava sporu. Nasıl ki hava koşulları oyunun bire bir parçasıysa, içinde bulundukları koşullar da bir futbol belgeselinden bekleyeceğimiz bir şey. O yüzden, tam da takımın yaşadıkları ve içinde bulunduğu koşullar belgeselin bir parçası.

Takıma ya da Türkiye’ye dair hiçbir bilgisi olmayan herhangi bir insan YouTube’da dolaşırken bu belgesele denk gelip izlerse ne hisseder?

Futbol evrensel bir oyun. Ona dair bir film çekerken de muhakkak ki bu durum göz ardı edilemez. Umuyorum ki futbola dair hikayeler izlemek isteyen herkes anlattıklarımızı hissedecektir. 

Pancard Film’in 2008 yılında çıkardığı Asi Ruh Belgeseli dönemin en konuşulan filmlerinden biri olmuştu. Bir spor belgeseli daha yapsanız anlatabileceğiniz takım ya da taraftar topluluğu var mı?  

Asi Ruh bizim için hâlâ göz bebeği. Bu belgesel de özel bir yerde olacak. Spor belgeselleri yapmak zor ama bir o kadar da güzel. Büyük kalabalıkların sevdiği sporlarda çok fazla hikâye olur. Bu yüzden ilgimizi çekiyor. Tabi ki bu oyunu seven bir ekiple, bizi heyecanlandıran hikâyeler anlatmak istiyoruz ve anlatılacak çok fazla hikâye var. Biz de çekmek için çabalayacağız ama önce Yeşil Kırmızı’yı izletmek istiyoruz. Amedspor şu anda ligde lider. Bir hikâyeleri var ve filmimizle onlara eşlik etmek istiyoruz.

NASIL İZLENEBİLİR?

Seyirci belgeselinizi şu an nasıl izleyebilir?

Filmi şu anda online izlemeye sunduk. İzleyiciler, Vimeo On Demand ve Youtube Red ile filmi kiralayabilir ya da satın alabilirler. Youtube Red ile 21 ülkede, Vimeo ile tüm dünyada online izlenebilir. Bunun yanı sıra Kalan Müzik etiketiyle DVD olarak da önümüzdeki günlerde yayınlanacak. Diyarbakır’da taraftarların da katılımıyla bir gala planlıyoruz. 

ÖNCEKİ HABER

Westworld’ün en önemli Shakespeare cümlesi...

SONRAKİ HABER

Yaşasın ‘de’lerin kendi kaderini tayin hakkı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa