08 Aralık 2016 12:16

DİSK: Asgari ücrete sıfır zam kabul edilemez

DİSK, Taksim'de düzenlediği basın toplantısıyla asgari ücret taleplerinin Türk-İş ve Bakanlığa sunulduğunu duyurdu.

Paylaş

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kani Beko, asgari ücretin 2 bin liraya çıkarılması talebini komisyon toplantılarında işçi kesimini temsil eden Türk-İş’e ve Çalışma Bakanlığına sunduklarını bildirdi.

Taksim Hill Otel'de düzenlenen kahvaltılı basın toplantında konuşan Beko, Türk-İş Genel Başkanının “Asgari ücret talebimiz 1600 lira olsun, bunun mücadelesini de birlikte verelim” önerisi getirdiğini, bakanın ise net bir açıklama yapmayarak “Asgari ücret komisyonunda konuşarak çözmeye çalışacağız” dediğini aktardı. 2 bin lira ücretin bilim insanlarıyla açıklanan veriler üzerinden belirlendiğine dikkat çeken Beko, patronların sıfır zam dayatmasına da tepki göstererek “Kabul edilemez” dedi.

Akademisyenlerin ve köşe yazarlarının da katıldığı toplantıda konuşan Kani Beko, DİSK Örgütlenme Koordinasyonunun bir araya gelerek tüm bu saldırılara karşı önümüzdeki günlerde yapılacakları planlayacaklarını duyurdu.

TÜRKİYE TEŞVİKLER CENNETİ

Daha sonra slayt üzerinden asgari ücretin neden 2 bin lira olması gerektiğini anlatan DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretin yalnızca asgari ücretle geçinenleri değil emeği ile geçinen tüm kesimleri ilgilendirdiğine dikkat çekti. Patronların “Asgari ücret artarsa rekabet gücümüz azalır” söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını hatırlatan Çerkezoğlu, “Asgari ücretin işverene maliyeti yüzde 70’den 49’a indi. Türkiye patronlar için teşvikler cenneti” diye konuştu. Asgari ücretin belirleniş biçimine de itiraz eden Çerkezoğlu, asgari ücretin tespitinde bütün konfederasyonlara katılım hakkı sağlanmasını istedi.

Çerkezoğlu DİSK’in diğer taleplerini şu şekilde sıraladı: “Asgari ücret geçim ücreti olmalıdır. Asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyulmalı, işçinin ailesi de dikkate alınmalıdır. Asgari ücret tespitine ilişkin 131 sayılı ILO Sözleşmesi onaylanmalı, Avrupa Sosyal Şartı’na asgari ücretle ilgili konan çekince kaldırılmalıdır. Asgari ücret bütün çalışanlar için ortak saptanmalıdır. Asgari ücret tespitinde geçim koşulları, verimlilik ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır. Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır. 2017 yılı için asgari ücret en az 2 bin TL net olmalıdır.”

‘BARBARLIK’

Daha sonra söz alan Ekonomist Mustafa Sönmez, “Asgari ücret bir vicdan ücretidir. Bir yönetim kendi ülkesindeki insanlara nasıl bir değer veriyor, pastadan onlar için nasıl bir pay ön görüyor. Asgari ücret bunu gösterir. Türkiye’de bu durum içler acısıdır. Bu nasıl bir vicdandır? Bu nasıl bir bölüşmedir? Bu ahlak dışıdır” diyerek asgari ücretin düşük tutulmasına tepki gösterdi. Türkiye’de yaşanan krizleri fırsata çevirerek kendine yontan bir sermaye ve ona yamanan bir iktidar olduğuna vurgu yapan Sönmez, “Zaten örgütlenmelerine engel oluyorsun, milyonlarca işsiz var onları tehdit olarak kullanıyorsun. Bu bir barbarlıktır” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fikret Otyam Sanatevi kapılarını halka açtı

SONRAKİ HABER

Eski Bakan Lafazanis’ten dayanışma ziyaretleri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...