Financal Times Türkiye ekonomisini yazdı
Büyüme hikayesinde çatlaklar derinleşiyor.Yatırımcı gözünde 'kaotik bir geçiş döneminden' geçen Türkiye , kan kaybeden Lira ve siyasi belirsizlikler

Engin ESER
İstanbul
İngiliz iş dünyası gazetesi Financial Times (FT) Türkiye ile ilgili yatırım ekinde, “Büyüme ekinde çatlaklar görülmeye başlıyor” başlığını kullandı. Makalelelerde, Türk Lirası'ndaki kan kaybından özel şirketlerin dolar cinsinden borç yüküne, ABD'deki Donald Trump iktidarının olası etkilerinden terör ve güvenlik sorunlarına kadar Türkiye ekonomisinin genel tablosu çizildi.
FT, Türkiye muhabiri Mehul Srivastava ana yazıda, darbe girişimi sonrasında 10 milyar dolarlık şirket varlığına el konulduğunu, Türk ordusunun sınır içinde, Suriye'de ve Irak'ta çarpışmakta olduğunu belirtti. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İlhami Koç'un, “Ülkenin yatırım iklimi bulutlu. Esasen bu ülkenin vaat ettikleri ortada ama terörizm ve sonra bu darbe girişimi yüzünden yatırımcının gözünde bulutlandı” sözlerine yer verilen makalede, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ise yeni bir yatırım hamlesi için gelecek yıl referandumla kendisine daha çok iktidar yetkisi verilmesini istediği hatırlatıldı.
LİRA-ERDOĞAN ÇEKİŞMESİ
Adını açıklamayan Londra merkezli bir finansçı ise yatırımcıların Erdoğan'ın otokrat, çoğunlukçu veya diktatör olup olmamasıyla ilgilenmediğini ifade ederek, gazeteye şöyle konuştu: “Şu anda gördüğümüz kaotik bir geçiş dönemi. İte kaka, ilerleye gerileye... Müşterilerim bundan hoşnut değil. 'Bütün bunlar bitip de her ne olacaksa olduğunda bizi ara' demek istiyorlar.”
Diğer yandan, ABD Başkanı seçilen Donald Trump ile birlikte doların anavatanına hızla çekileceği beklentisiyle TL'nin değerinin hızla düştüğünü hatırlatan yazar, “Yatırımcıların Türkiye'de gördüğü şablon bu: en zayıf para birimlerinden biriyle en güçlü liderlerden biri arasındaki çekişme” diye yazdı.
Hükümetin yabancı yatırımcılara güven aşılamaya çalıştığı belirtilen diğer bir makalede ise Türkiye'nin genç nüfusuyla yatırımcıları cezbetmeyi sürdürdüğüne dikkat çekildi. Araştırma şirketi Nielsen'in Orta ve Doğu Avrupa şefi Roberto Pedretti, Türkiye'nin genetiğinde ‘sağı solu belli olmazlık’ bulunduğunu belirtirken, buna rağmen yatırımcılara büyük fırsatlar sunduğunu dile getirdi ve ekledi: “Türkiye, birçok Avrupa ülkesinde görmediğimiz bir hıza sahip.”
BANKACILIK SİSTEMİ İSTİKRAR İÇİN YETMEZ
Japon finans devi Nomura'nın gelişen piyasa ülkeleri uzmanı İnan Demir, FT'nin ekinde “Güçlü bir bankacılık sistemi tek başına finansal istikrar sağlamaz” diye yazarak, TL'deki zayıflamayla birlikte özel sektörün yabancı borç sorununun bankalara da sıçrayacağını belirtti.
FT, doğrudan yabancı yatırımın ilk 9 ayda geçen yılın aynı dönemine göre neredeyse yarı yarıya azalarak 7.1 milyar dolarda kaldığını belirtirken, diğer bir makalede, iç talebin büyümeyi sürdüreceğinden hareketle yatırımcıların 5-10 yıl gibi uzun vadelerde Türkiye'den vazgeçmeyeceğini vurguladı.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu ve Ekonomist Murat Üçer ise ABD'deki Donald Trump iktidarının gelişen piyasa ülkelerini olumsuz etkileyeceğini belirttikleri makalede, Türkiye'nin bu rüzgarı atlatmak için kurumsal reformları yerine getirip AB ile ilişkileri düzeltmesi gerektiğini ifade etti.
Evrensel'i Takip Et