Tarikat yurtları her yerde tehlike saçıyor

Acılı babanın işaret ettiği Süleymancılar’ın uzun yıllardır yurtlar açtığı biliniyor. 2008’de 17 çocuğun öldüğü facia da benzer bir yurtta yaşanmıştı.

29 Kasım 2016 20:32
Paylaş

Adana Aladağ'da kız öğrenci yurdunda çıkan yangında olay erinde kızının akıbetinden haber alamayan bir öğrenci velisi “Burası Süleymancıların yurdu. Yurdu yıktılar, çocuklarımızı buraya yerleştirdiler” dedi.

Acılı babanın işaret ettiği Süleymancılar Cemaati’nin uzun yıllardır Türkiye’nin dört bir yanında Kur’an kursları ve yurtlar açtığı biliniyor.

KONYA’DA 17 ÇOCUĞUN HAYATINI KAYBETTİĞİ YURT DA AYNI CEMAATİNDİ

1 Ağustos 2008 tarihinde Konya Balcılar Beldesi'nde Kur’an Kursu’na giden kız öğrencilerin kaldığı yurtta da Adana’dakine benzer bir facia yaşanmıştı. Yine Süleymancılar olarak bilinen Süleyman Hilmi Tunahan cemaatine ait olduğu belirlenen Boğaziçi Özel Öğrenci Yurdu’nda gaz sıkışması nedeniyle yaşanan patlamada kız öğrencilerden 17'si enkaz altında yaşamını yitirmiş, 29'u yaralanmıştı.  Binanın  deprem ve itfaiye raporu yoktu.  Binanın ruhsatsız olup olmadığına ilişkin soruya Bakan Atalay, “Şimdi hayatlarla ilgileniyoruz” yanıtını vermişti. Sonrasında tam bir skandallar zinciri yaşandı. Bina, resmi kayıtlarda erkek öğrenci yurdu olarak görünüyordu. Yurt olarak göründüğü için Diyanet Kur’an kursu denetimi yapmamıştı.

İlçe Müftüsü Mehmet Ak, “Süleymancılara bağlı faaliyet gösterdiğini duydum, ‘denetliyorum’ sanılmasın diye hiç içine girmedim” diyerek, çöken binada kaçak olarak Kur’an kursu faaliyetinin yürütüldüğünü bildiğini ortaya koymuştu.

Konya’da yaşanan faciada yurdun enkazı altında can veren 18 kişinin yakınlarıyla, yaralanan 29 kişi arasından tek şikayetçi çıkmamıştı.

2008 yılında yaşanan bu facia sonrasında Türkiye genelinde bu cemaatin işlettiği bin 700 dernek ve bin 300 yurt ve ya öğrenci pansiyonu olduğu ortaya çıkmıştı. Kurs ve yurtlar, bulundukları belde, ilçe ya da ilin adını alarak “Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği’ne bağlı olarak çalışıyor. Bu şekilde kurulan dernekler de Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Dernekleri Federasyonu’na bağlı. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Brezilya'nın futbol kulüpleri ortak bildiri yayımladı

SONRAKİ HABER

7 aracın karıştığı kazada 1 otomobil yandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...