28 Kasım 2016 00:05

Havuzdan gelen 6 tehlike

Havuz bakım hizmeti sunan bir şirketin yöneticileri İzzet Benveniste ve İbrahim Al havuzdan gelen tehlikeleri ve korunma yöntemlerini anlattı.

Paylaş

Kışın gelmesiyle birlikte kışlık havuz keyfi de başladı. Ancak iyi temizlenmeyen havuzlardan pek çok hastalık bulaşabilir. Halka açık yüzme havuzlarında olması gereken sağlık esasları ve şartlar hakkında Sağlık Bakanlığının yönetmeliği var. Bu yönetmeliğe göre havuzdan numuneleri alması gereken kişinin bile sağlık ve kimya eğitimi almış olması gerekiyor. Havuz suyunun yetkili laboratuvarlarda analiz edilmesi de şart. Fakat Türkiye’de kurallara ne kadar uyulduğu tartışmalı. Havuzu bulunan birçok apartman, site, spor merkezi nedense havuzlarına ait temizlikle ilgili analiz verilerini paylaşmıyor.
Havuz bakım hizmeti sunan bir şirketin yönetim hizmetlerinden İzzet Benveniste ve İbrahim Al, standartlara uygun bakımı yapılmayan havuzların hastalık kaynağı olduğunu söylüyor. İzzet Benveniste ve İbrahim Al, havuzlardan kaynaklanan hastalıklar hakkında şu bilgileri verdi:

İSHAL MİKROBU GÜNLERCE HAVUZDA YAŞAYABİLİR

İshal hastalıkları Crypto denen mikroplardan kaynaklanır. Bu mikroplar dakikalarca veya günlerce havuzun içinde yaşayabilirler ve uzun süre ishal kalmanıza sebep olabilirler. Bulaşıcı ishal mikrobu yüz binlerden, yüz milyonlara ve hatta bir milyara kadar bağırsaklarınızda birikebilir. Küçücük bir miktar bile mikroplu havuz suyu yutmak mikropların sizi hasta etmesine sebep olabilir. Yüzmeden önce duş almak ve havuz suyunu yutmamak gerek. Bazı mikropların klora toleransı çok yüksektir ve şimdiye kadar insanlarda hastalığa sebep oldukları pek bilinmiyordu.

SICAK KÜVET KIZARIKLIĞI

Eğer kirlenmiş su insanların cildine uzun süreli değerse, Sıcak Küvet Kızarıklığı (Pseudomonas Dermatit) veya dermatit denen hastalığa sebep olabilir.  Sıcak Küvet Kızarıklığı her yaştaki insanı etkileyebilir. Çoğu kızarıklıklar birkaç gün içinde medikal yardım almadan düzelir. Ancak, sizin kızarıklığınızın geçmesi birkaç günden fazla sürüyorsa bir sağlık uzmanına danışmalısınız.

BUNLARI YAPIN:

*Sudan çıktıktan sonra mayonuzu çıkarın ve sabunla duş alın.
*Mayonuzu sudan çıktıktan sonra temizleyin.
Havuz/Spa görevlisine suyun dezenfekte edilip edilmediğini sorarak, asit baz değerlerinin günde iki kez kontrol edildiğinden emin olun. Sıcak su küvetleri ve havuzlar iyi bir dezenfektan ve asitbaz değer kontrolüne tabi tutuluyorsa, mikropların bulaşma şansı daha azdır.

BİT BULAŞABİLİR

Havuz klorin seviyesi biti öldürmez. Kafa bitinin yüzme havuzundan bulaşması fazla olası değildir. Ancak saç biti havlu paylaşarak veya diğer temasta olduğunuz eşyalarla kişinin saçından enfekte olabilir. Kendinizi havuzdaki saç bitinden korumak için havlularınızı ve taraklarınızı ya da saçla ilgili herhangi bir malzemeyi paylaşmayın. 

KİMYASALLAR TAHRİŞ EDEBİLİR

Yüzücülerin sağlığını korumak için, klor genel olarak sudaki mikropları öldürmek ve bulaşmalarını önlemek için kullanılır. Fakat klor aynı zamanda başka atıklarla ya da yüzücülerin vücudundaki maddelerle de etkileşime geçebilir (Küçük ve büyük dışkı, ter, kir, deri hücresi ve kişisel sağlık ürünleri gibi). Serbest klor, mikropları öldürebilir ya da dayanıklılığını arttırarak ölmemelerine sebep olabilir.

YARANIZ, KESİĞİNİZ VARSA HAVUZA GİRMEYİN

MRSA, insanların derisinde yaşayan bir mikrop türüdür. Belirli antibiyotiklere karşı dayanıklı bir türdür. En çok görülen MRSA enfeksiyonları genelde deri enfeksiyonlarıdır. MRSA, enfeksiyon olmuş insanlarla temas halinde bulunmanızdan ötürü bulaşabilir. Direk temas diğer insana dokunduğunuzda oluşur. Dolaylı temas ise eşyalarınızı paylaştığınızda (havlu veya tıraş makinesi) veya çok dokunulan yüzeyler MRSA biriktirmiş olabilir. MRSA genelde kesikler veya çiziklerden bulaşabilmektedir.
 

YÜZÜCÜ KULAĞI’NA DİKKAT

Kulak enfeksiyonları yüzdükten sonra kulakta biriken kirlenmiş su nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu enfeksiyon, ‘Yüzücü Kulağı’ olarak bilinir. Enfeksiyon genelde kulağın dış kanalında belirir ve her yaştan yüzücü için rahatsızlık ile acıya sebep olabilir.
 
Yüzücü Kulağı riskini azaltmak için;
lKulaklarınızı mümkün olduğunca kuru tutun.
lYüzerken kulak tıkacı veya sizi kuru tutacak yüzme kalıpları kullanın.
lYüzdükten veya duş aldıktan sonra hemen kulaklarınızı kurulayın.
lKulağınızı kurulamak için bir havlu kullanın.
lKulağınız aşağıya bakarken kafanızı eğin ki su kulak kanalınızdan çıkabilsin.
lSuyun boşalmasına yardımcı olması için kulak yüzü aşağı bakarken kulak kepçenizi farklı yönde çekin.
lEğer kulağınızda hâlâ su varsa, saç kurutma makinesi kullanarak kulak kanalınızı kurulamayı düşünebilirsiniz. En düşük hızda ve ayarda kurutma makinenizi kullanın. Kulağınızdan birkaç inç uzakta tutun.
lHerhangi bir objeyi kulağınızın içine sokmayın (pamuk, kulak temizleyicileri, kalem, parmak dahil)
lKulak yağını yok etmeye çalışmayın. Bu kulak kanallarını enfeksiyondan korumanız için size yardımcı olmaktadır.
(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Zeybekci: Dövizdeki artış ekonomiye kalıcı hasar vermez

SONRAKİ HABER

Tahir Elçi katledilişinin birinci yılında İstanbul’da anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...