25 Kasım 2016 16:41

Kaçak kum ocakları tehlike saçıyor

Bingöl’de kaçak olarak işletilen kum ocakları hem tarım arazisine hem de doğaya onarılmaz zararlar veriyor.

Paylaş

Bingöl merkeze bağlı Çeltiksuyu köyüne yakın 400 metrelik alanda kurulan kaçak kum ocakları, tarımsal arazi ve doğaya zarar veriyor. Kum ocakları aynı zamanda dereleri kurutarak kuraklığın oluşmasına neden oluyor. Bölge halkı ise bu ocakların bir an önce kapatılmasını istiyor. 1500 kişinin yaşadığı Çeltiksuyu Köyü Muhtarı Yüksel Gürdeğir, kum ocaklarının bölgelerine verdiği zararı anlattı.

‘ŞİRKETLER KAÇAK KUM ÇIKARIYOR’

Ocakların yaklaşık 4 yıldır çalıştırıldığını belirten Gürdeğir, şirketlerin kaçak bir şekilde kum çıkardığına dikkat çekti. Kum ocaklarının özel idare tarafından belirlendiğini söyleyen Gürdeğir, kumun çıkarılması için yalnızca bir dönüm verildiğini ancak şirketlerin Sancak beldesi Simsor köyünden başlayarak Genç ilçesine kadar kaçak bir şekilde çalışma yürüttüğü bilgisi verdi.

Bu durumun doğada yarattığı tahribata değinen Gürdeğir, bağ ve bahçeleri sulayamadıklarını, hayvanların ise içecek su bulamadığını dile getirdi. Kum ocakları ile suyun yönünün değiştirildiğini kaydeden Gürdeğir, zamanla bunun sel riskini oluşturacağına da vurgu yaptı. Gürdeğir, Devlet Su İşlerinin taşkın koruma seti yaptığını ifade ederek, “Normalde bu sete 25 kilometre yakın herhangi bir çalışma yapılmaması gerekiyor. Yasaktır. Ancak bu şirketler setin altına kadar gidip çalışıyorlar. Çünkü orada daha iyi kum var” diye bilgi verdi.

Havaalanı için yapılan köprü kolonlarının altında da kum çıkartıldığını aktaran Gürdeğir, kara yolları kanunlarına göre, 1 kilometre yakında dahi çalışmaların yapılmaması gerektiğini hatırlattı. Gürdeğir, şöyle devam etti: “Köprü kolonlarının altına kadar çalışıyorlar. Köprü bir iki yıla kalmaz çöker. Şirketlere karşı çıktığımızda da özel idarenin kendilerine izin verdiğini söylüyorlar. ‘Nereden istersek oradan kum alırız’ diyorlar. Bunun için özel idareye gittim ancak böyle bir iznin verilmediğini söylediler. Kum ocakların kapatılması için birçok yere başvurdum ancak yetkililerden yanıt alamadım” (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

‘Tutuklamalara yanıt en geniş cephede buluşmaktır’

SONRAKİ HABER

Kızıltepe Belediye Eş başkanı gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...