25 Mayıs 2012 11:34

Paran yoksa sınav da yok

ANAYASANIN 45. Maddesinde yer alan ‘’Temel eğitim, bütün vatandaşlar için zorunludur ve devlet okullarında parasızdır’’ maddesi  bir çok okulda olduğu gibi Esenyurt Fatih Sultan Mehmet Lisesi’nde tarihe karışmış durumda. Ortak sınav adı altında öğrencilerden 10 lira toplayan lise yönetimi ücreti ödemeye

Paran yoksa sınav da yok
Paylaş
Eren Ergine

Sınıfta kalmaktan çekinen öğrencilerin çoğu sınava girmek için çareyi ücreti ödemekte bulurken 10 TL’yi ödeyemeyen öğrenciler sınava alınmayarak cezalandırılıyor. 10 TL uygulaması sonucu öğrencilerin eğitim hakkını tehdit edilirken 2. 3 sınıf öğrencileri de sınıfları ve bölümleri ayrı olsa dahi ortak sınav uygulaması ile karma sınavlara sokulurak değişen sistemden kaynaklı sıkıntılar yaşıyorlar. 10 TL ödeyemediği için sınava alınmayan öğrenciler uygulamaya isyan ederek “biz bu parayı vermediğimiz için sınava alınmıyoruz, sınıfta bırakılacağız ve geleceğimiz karartılacak” diyor.  

TEPKİ GÖSTEREN ÖĞRENCİYE BASKI

Bu haksız uygulamaya tepki gösteren, karşı çıkan öğrenciler ise idare ve öğretmenlerin baskısıyla  karşılaştıklarını dile getirdiler. Öğrenciler kendileriyle konuşan öğretmenlerin “Bu durumdan kimseye bahsetmeyin, yürüyüş falan yapmayın bizi de kendinizi de rezil etmeyin” diyerek kendilerine baskı yaptığını dile getirdiler. Her gün sınava girmek umuduyla okula giden öğrenciler sınava alınmayınca eve dönmek zorunda kalıyorlar.

Sınıfta kalmaktan kaygı duyan öğrenciler çareyi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne gitmekte buldular. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne giden öğrenciler ve velileri İlçe Milli Eğitim müdür yardımcıları tarafından kabul edildi. Öğrencilerin sıkıntılarını anlatması üzerine İlçe Milli Eğitim müdür yardımcıları “Ortak sınav yapılması ve kağıt parası alınması bizim bilgimiz dahilinde değil. Okul ihtiyaçları temelinde bir miktar talep etmiş olabilir ama 10 TL alınması fazladır” dediği bildirildi. Öğrenci ve velilerin sınava girmeyen öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi talebine ise müdür yardımcıları sınava alınmayan öğrencilerin sınava alınacaklarını ve soruşturma başlatılacağı yanıtını verdiler. Sınava giremeyen öğrenciler sınavlara alınmaları için Milli Eğitim Müdürlüğüne dilekçe verdi.
(İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Belirsizlik nedeniyle veliler tedirgin

SONRAKİ HABER

Kentsel dönüşüm mağdurları deneyimlerini paylaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...