22 Kasım 2016 00:05

İzmir’in mezar taşları!

İzmir’de Basmane Çukuru’na yapılacak binalar belli oldu. İzmirliler projelere ‘kentin göbeğinde kazıklar’, ‘ucubeler’ diyerek tepki gösteriyor.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

İzmir Basmane Meydanı yanında yıllardır yılan hikayesine dönen “Basmane Çukuru”nda yapılacak binalar belli oldu. İzmirlilerin tam bir hayal kırıklığı olarak değerlendirdiği binalarla ilgili sosyal medyada görüş bildiren İzmirliler arasında “kentin göbeğindeki yeni kazıklar”, “ucubeler” ve “İzmir’in mezar taşları” yorumları yer alıyor.

18 YILLIK YILAN HİKAYESİ

Eski Belediye Garajının bulunduğu İzmir’in en merkezi yerlerinden Basmane Meydanı ile Kültürpark 9 Eylül Kapısı yanında  yapılmak istenen bina 1985’li yıllardan beri İzmir’in gündeminde oldu. Belediye tarafından yapılan ihale sonrası Güçbirliği Holding tarafından satın alınan alandaki inşaat 8-10 kere imar değişikliğine konu olmuş ve TMMOB Mimarlar Odası, ŞPO ve İzmir Belediye Başkanı Yüksel Çakmur’un açtığı davalar sonrası bu imar değişiklikleri mahkemece iptal edilerek inşaat durdurulmuştu. 230 bin metrekarenin üzerindeki alanın ana hissedarı Güçbirliği Holdingin TMSF’ye geçmesinin ardından 18 yıldır boş duran inşaat çukuru yeniden gündeme getirildi. Alandaki İzmir Büyükşehir Belediyesi hissesinin yüzde 12’den yüzde 30’a çıkarılması ve Büyükşehir Belediyesinin yapılacak gökdelenlere taşınması gibi değişikliklerin ardından yapılan ihaleyi AKP’ye yakınlığı ile bilinen Salhanedeki Folkart kulelerinin de sahibi olan Sancak Grup ortaklığı kazandı. Basmane Çukuru’nun ihalesinin yapılması ile birlikte İzmir’in ortasındaki en önemli yeşil alan olan, kent açısından yeşil alan olmasının da ötesinde tarihi ve kültürel bir anıt niteliğindeki Kültürpark-Fuar alanında da yeni değişikliklerin gündeme getirilmesi aylardır kent gündeminin en önemli tartışmaları arasında yer alıyor. Basmane Çukuru’nu alan Sancak Grup yöneticileri fuardaki değişikliklere ilgisiz olmadıklarını itiraf ederlerken, İzmirliler fuarın bu yeni yapıların adeta arka bahçesi haline getirilme tehlikesine ve yapılaşma baskısına dikkat çekerek yeni Kültür Park Projesine karşı çıkıyorlar.

MAHVETME SIRASI İZMİR’E GELDİ

İzmir Çevre İl Müdürlüğü sitesinde yayımlanan proje tanıtım dosyasında iki blok olarak inşa edilecek olan gökdelenlerin residence, belediye hizmet binası ve iş yeri olarak kullanılacağı dile getiriliyor. 70 kat yüksekliğe ulaşacak olan binaların ilk 13 katı İBB’ye hizmet binaları olarak ayrılırken, diğer katlar ise residence ve işyeri olarak planlanmış. İhaleyi kazandıktan sonra alanda yapılacak binalarla ilgili Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak 10 farklı proje olduğunu ve bunlardan hangisinin yapılacağının İzmirlilere sorulacağını ileri sürmüştü. İzmirlilerin gündemine hiç sokulmayan, haziran 2020 de tamamlanması planlanan proje ile ilgili paylaşılan görseller ise İzmirliler tarafından tam bir hayal kırıklığı olarak niteleniyor.

NEFES YOK, AĞAÇ YOK, KUŞ YOK, ÖLÜN DESELER YA!..

Proje ile ilgili sosyal medya üzerinde görüşlerini paylaşan İzmirlilerin hemen hepsi alana inşa edilecek olan yapıların çok çirkin olduğu görüşünde. “Ucube, korkunç”, “mimar ilhamını egzoz borusundan mı almış” “Mahvetme sırası İzmir’e geldi” gibi yorumların yanı sıra İBB de bu yapılaşmaya izin verdiği için tepkilerden nasibini alıyor. Sosyal medyada proje ile ilgili yapılan yorumlardan bazıları şunlar;
“ Sakarmekelerin, yalıçapkınlarının, maskeli örümcekkuşlarının ahı tutsun sizi!”
“Fabrika bacası sanki yıllardır bunun için mi beklettiniz”
“İzmirimizi çirkinleştirmek için ellerinden ne geliyorsa yapıyorlar yazıklar olsun bunu çizen mimar veya mimarlara.....
Babil’in asma bahçeleri gibi”
“Hilkat garibesi”
“Eğer biri ucube nedir diye sorarsa bunu gösterebiliriz”
“İzmir’in mezar taşları”
“İzmir’in katilleri !..Aliağa’daki termik santralleri savunan,onlara şevkle ruhsat veren zihniyet!..”
“Bize nefes yok ağaç yok kuş yok ölün deseler ya!”
“İmplant diş vidası gibi...”

ÖNCEKİ HABER

El koymanın ezasını halkın yüzde 80’i yaşayacak

SONRAKİ HABER

Kadın örgütleri: Bu önergeyi TBMM’den geçirtmeyeceğiz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...