17 Kasım 2016 09:19

Hogwarts'tan yeşil sahalara

METU UNİCORNS takımı oyuncularından Umut Yeşilkaya ile sohbet ettik.

Paylaş

Ekin Yoldaş KALI
ODTÜ

15-16 Ekim’de 15 takımın katılımıyla üçüncüsü düzenlenen Türkiye Quidditch Kupası’nın ardından 3 senedir şampiyonluğu elden bırakmayan METU UNİCORNS takımı oyuncularından Umut Yeşilkaya ile sohbet ettik. Bu yeni sporu Genç Hayat sayfalarına taşımak istedik.

Merhaba, öncelikle Quidditch’in ne olduğunu konuşmakla başlayalım. 
Harry Potter romanının serilerinde bir kurguyken 2005 yılında ilk olarak ABD’de oynanmaya başladı. Oynamaya başlandığından üç yıl sonra iki kişi tarafından bir kural kitabı yazıldı. 
Oyunu elbette ki kitaptaki gibi uçan süpürge ve toplarla oynamıyoruz. Maç başlayınca takımlar saha içerisinde altışar oyuncu bulunduruyor. 18.dakikadan sonra oyuncu sayıları yedişer oluyor. Bu yedi kişi; üç kovalayıcı, iki vurucu, bir tutucu ve bir arayıcıdan oluşuyor. Tutucu ve kovalayıcılar, Quaffle denilen havası biraz alınmış voleybol topunu çemberlerden geçirerek 10 puan değerinde sayı atmaya çalışıyor.
Oyunda bir adet Quaffle ve her takımın üç çemberi var. Oyunda 3 adet Bludger bulunmaktadır. Vurucular Bludger denilen yakar topları kullanarak rakip takımın oyuncularını düşürmeye çalışırlar. Vuruldukları anda süpürgelerinden inmeleri ve kendi çemberlerine dokunup oyuna tekrar dahil olmaları gerekmektedir. Vurulan oyuncu kendi çemberine dokunmadan hiçbir şeye müdahale edemez.
17. dakikada Snitch koşucusu oyuna girer. Snitch koşucusu, içinde tenis topu olan 20-25 cm uzunlukta bir çorabı beline tutturularak snitchi koruyan kişidir. Her takım 18. Dakikada snitchi yakalamak için sahaya birer arayıcı sürer ve oyuncu sayısı 7’ye ulaşmış olur. Snitch topunun değeri 30 puandır ve yakalandığı anda oyun biter ve elbette ki Snitchi yakalayan takım maçı kazanmış olmaz. Mesela fark 60 puan değerindeyken geride olan takım Snitchi yakalarsa fark 30 puana düşer ve mağlup olurlar. Oyuncu değişikliği sınırsızdır ve bence en iyi yanı cinsiyet eşitliğini desteklemesi ve kuralları arasında bulundurmasıdır. 

Oyundaki cinsiyet eşitliğinden bahsettin. Diğer takım sporlarında bunu çok göremiyoruz. Biraz daha açar mısın?
Tabi kii. Bence bu kural Quidditch’in en güzel yanlarından birisini oluşturuyor. Buna maksimum dört kuralı da diyoruz. Bu kural şöyle işliyor: Bir takımın sahadaki 7 oyuncusunun maksimum 4’ ü kendisini aynı cinsiyet kimliğinde tanımlayabiliyor. Örnek verecek olursak 4 kadın 3 erkek, 4 erkek 3 kadın, 4 erkek 2 kadın bir nonbinary (kendisini %100 erkek ya da kadın olarak tanımlamayan) vb. gibi kombinasyonlar olabiliyor. Yani bir takımın en fazla 4 oyuncusu aynı cinsiyete ait olabiliyor. Dolayısıyla quidditch nonbinaryleri ve LGBTİ bireyleri açıkça kurallarıyla destekleyen bir spor. Türkiye gibi LGBTİ bireylerin, nonbinarylerin ezildiği, yok sayıldığı hatta işkence ve ölüme maruz bırakıldığı bir ülkede quidditch, nonbinarylere ve LGBTİ bireylere özgür ve güvenli bir atmosfer sunuyor. 
Tüm Türkiye’deki Quidditch oyuncuları olarak cinsiyet eşitliğinin öneminin farkındayız. Çünkü günümüz Türkiyesinde ve dünyasında erkek egemen zihniyetin her yaşam alanını kendine göre şekillendirmesine karşı Quidditch sadece bir oyun değil aynı zamanda bu zihniyete teslim olmayan bir mücadele alanı.

Türkiye’de nasıl kuruldu bu oyun? İlgi nasıl?
Yaklaşık 3 sene önce ilk defa ODTÜ Devrim Stadyumunda oynandı. Tabii o zamanlar insanlar eğlence amaçlı ya da sadece Harry Potter hayranı olduğu için ilgilendi. Ama geçtiğimiz 3 sene boyunca Quidditch Türkiye’de ve dünyada tahmin ettiğimizden çok daha hızlı gelişti. 3 sene önce Türkiye Quidditch Kupasında 4 takım mücadele ederken, geçtiğimiz günlerde 3.’sü düzenlenen kupada 15 takım mücadele etti. Dünyada yaklaşık 25 ülkede 400 den fazla takım var. 

Ülkeler arası maçlar oluyor mu? Türkiye takımları hangi konumda?
Geçtiğimiz Temmuz ayında 21 ülkenin katılımıyla Almanya’nın Frankfurt şehrinde Dünya Quidditch Kupası düzenlendi. Avustralya birinciliği alırken Türkiye Takımı 6. oldu. Her sene Avrupa Quidditch Kupası düzenleniyor. İtalya’nın Gallipoli şehrinde gerçekleşen 2016 Avrupa Quidditch Kupası’na Türkiye’den 3 takım katıldı. METU Unicorns Avrupa 3.sü, İTÜ Honeybees Avrupa 13.sü, Boğaziçi Üniversitesi takımı olan BOUN Centaurs Avrupa 25.si oldu. METU Unicorns’ta oynayan 3 oyuncu kendi rollerinde Avrupa’nın en iyisi seçildi. Bunlardan Fatih Aykurt en iyi tutucu, Sıla Yüksel en iyi kadın kovalayıcı, ben de en iyi vurucu seçildim.

Son olarak biraz da kendi takımın olan METU Unicorns’ tan bahseder misin?
Aslında METU Unicorns, Unicorns Quidditch’in iki takımında biri. Diğerinin adı METU Minicorns. Biz 60 kişilik bir aileyiz. Her Unicorns Quidditch üyesi birbirine sıkı dostluk bağlarıyla bağlı. Sadece spor anlamında değil hayatın başka alanlarını da paylaşan ve hayli de sevilen bir takımız.

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe - Galatasaray derbisini Cüneyt Çakır yönetecek

SONRAKİ HABER

Bir kavram: Burjuvazi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...