14 Kasım 2016 12:30

Halep değil, 246 gün sonunda Şırnak!

Şırnak’ta yasak ardından kente dönen yurttaşlar, büyük bir yıkım ile karşılaştı. Yıkımın görüntüsü savaş altındaki Halep’i aratmayan cinsten...

Paylaş

Şırnak’ta 14 Mart’ta valilik tarafından ilan edilen sokağa çıkma yasağı 8 ayın ardından kısmen kaldırıldı. Yasak sonrası evlerini terk etmek zorunda kalan ve çevre ilçe ile beldelere yerleşen yurttaşlar, 246 gün sonra yıkılan evlerinin yerini tespit etmeye çalışıyor. Şırnaklılar, beton bloklarla bölünen yollarda kurulu arama noktasında uzun süren bekleyişten sonra kente girebiliyor.

DİHABER'in haberine göre, yasağın kısmen kaldırılması kentteki yıkımı gözler önüne serdi. Gazipaşa, Yeşilyurt, İsmetpaşa, Dicle, Cumhuriyet, Bahçelievler’de neredeyse taş üstünde taş bırakılmamış. Yenimahalle’nin de büyük oranda yıkıldığı görüldü.

MOLOZLAR ARASINDA ANILAR ARANIYOR

Kepçe ve buldozerlerin yıkmaya devam ettiği kente girebilenler, evlerinin yerini tespit etmeye çalışıyor. Yol ve sokakların izine rastlanmayan mahallelerde evlerinin yerini tespit edemeyen insanlar, molozlar arasında buldukları fotoğraflar ve kalan eşyalarından yer tespiti yapamaya çalışıyor.

Polis ve zırhlı araçların devriye gezdiği, güvenlik önlemlerinin üst seviyeye çıkarıldığı kentte, çok sayıda arama noktası kurulu. Her şeye rağmen kente ulaşabilenler, büyük bir hüzün ve acı yaşıyor. Çaresizce yıkılmış mahalleleri izleyen yüzlerce insanın hüzünlü yüzleri fotoğraflara yansıyor. Ağaçların dahi kökten söküldüğü mahallelerde moloz yığını dışında hiçbir yapı kalmamış durumda.

‘DOĞUP BÜYÜDÜĞÜMÜZ MAHALLE NEREDE?’

Yıkıntılar arasında geçmişe dönen insanlar, “Biz burada doğup büyüdük ancak evimizi dahi bulamayacağımız hale getirdiler” diye duygulandılar. Henüz yıkılmamış birçok evin duvarlarına da yıkılacak anlamına gelen “YK” yazıldığı görülürken, herkes geriye kalan bir parça eşya arıyor. Yıkımın sürdüğü sokaklara ise giriş izni verilmiyor.

AYAKTA KALAN TEK YAPI CAMİ

Büyük oranda yıkılmış Cumhuriyet Mahallesi’nde ayakta kalan tek yapı Hacı Ömer Uğur Camisi. Cizre, Silopi, İdil ve Nusaybin’de olduğu gibi Şırnak’ta da ayakta kalmış yapıların duvarlarına yapılan ırkçı ve cinsiyetçi yazılamalar dikkat çekiyor.

Birçok yapı gibi belediye binası da büyük oranda zarar görmüş. Kente atanan kayyum ile birlikte hasarlı belediye binasına büyük bir Türk bayrağı asılı. Dicle Mahallesi'nde öldürüldükten sonra cenazesi akrep tipi zırhlı aracın arkasına bağlanarak yerlerde sürüklenen Hacı Lokman Birlik ve ailesine ait mezarlık da tahrip edilmiş durumda. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Emek Partisi: İZBAN işçileri İzmir’in direnen yüzü

SONRAKİ HABER

İstanbul'da sanayi sitesinde patlama: 9 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...