07 Kasım 2016 11:13

Amasra’daki termiğe 2 bin kişiyle bugün dava açılıyor

6 bin nüfusluk ilçede 2 bin kişiyle termik santrale karşı Türkiye'nin en büyük çevre davasını açılıyor.

Paylaş

Alicem AYDIN
İstanbul

UNESCO Geçici Miras Listesinde bulunan Amasra’da, Hema Termik Santral projesine karşı 2 bin kişinin katılımıyla bugün dava açılıyor.

Amasra’da Hema Termik santral projesi için “Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu” raporu verildikten sonra Bartın Platformu, Amasra ve Bartın’da  “#davacıyım” kampanyası ile bir ay boyunca standlar açıp, halk toplantıları yaparak yurttaşları bilgilendirmiş ve bu davaya müdahil olmalarını sağlamıştı. Bir aylık süreç içerisinde 6 bin nüfusluk ilçede 2 bin kişi bu davaya müdahil oldu.

Bartın Platformu, Hema Termik Santral ÇED olumlu kararına karşı 2 bin kişinin katılımıyla bugün dava açıyor. Dava süreci için Bartın Platformu tarafından oluşturulan avukat grubu içersinde yer alan Avukat Berkay Dal, “ Türkiye’nin en geniş katılımlı davasını açıyoruz”  dedi.

Hema Termik Santral’ı için verilen ÇED olumlu raporunun hukuksuz olduğunu belirten Avukat Berkay Dal, “Hema Termik Santral projesi verilen ÇED olumlu kararı tamamen hukuksuz bir karardır. Amacımız tabandan mahkemeye bir baskı oluşturarak mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesidir ” diye konuştu.

‘AMASRA HALKI BU TERMİK SANTRALI YAPTIRMAYACAK’

Mahkemenin adil bir karar vermesi halinde davayı kazanacaklarını ve Hema Termik Santral projesi verilen ÇED olumlu kararının yürütmesinin durdurulacağının altını çizen Dal, “6 bin nufuslu bir ilçede 2 bin kişi bu davaya müdahil oldu. Bunun anlamı ‘biz Termik Santral istemiyoruzdur’. Biliyoruz ki mahkeme adil bir karar verirse davayı kazanacağız. Fakat davayı kaybetsek bile Amasra halkı bu termik santralı yaptırmayacaktır” dedi.

TERMİK SANTRAL YAPIMINA KARŞI NELER YAPILDI ?

2010 yılından beri Amasra halkı termik santral yapımına karşı çeşitli alanlarda mücadele verdi. Termik santralle ilgili yapılmak istenen 9 farklı “ÇED halkın katılımı toplantısı”nı yaptırmadı. Termik santral yapılmaması için bakanlığa 42 bin kişi dilekçeyi verdi. Kepenk kapatma, insan zinciri oluşturma basın açıklamaları ve binlerce kişinin katılımı ile mitingler düzenledi. Tüm bunlara rağmen yine de ÇED olumlu raporu verildi.

NEDEN TERMİĞE KARŞILAR?

Bartın Platformu, termik santral karşı olmalarının nedenini şöyle açıklıyor:

* Termik santral, UNESCO Geçici Miras Listesine girmiş olan Amasra’nın bu niteliğini ortadan kaldıracak.

* Amasra ve Bartın’ın kentsel sit alanlarının yanı sıra Türkiye’nin ilk PANParks Sertifikalı milli parkı olan Küre Dağları Milli Parkı’nı tehdit ediyor.

* Kömür ithalatı için yapılacak liman yazın binlerce kişinin yararlandığı Tarlaağzı kumsallarını yok edecek, yüzlerce balıkçının yararlandığı balıkçı barınağı yok olacak.

* Termik santral yöredeki turizm etkinliklerini sona erdirecek, balıkçılık, çilek, fındık vb. tarımsal etkinlikler ve orman ürünleri zarar görecek.
 

ÖNCEKİ HABER

Lösemiye yakalanan çocuk sayısı artıyor

SONRAKİ HABER

İyi ki doğdun şair ceketli çocuk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...