07 Kasım 2016 00:32

Halkın yüreğinde yaşayacak

Kızıldere'de Mahir Çayan ve yoldaşlarına evini açan Emrullah Arslan, 94 yaşında Gebze'de bir gecekondu mahallesinde yaşamını yitirdi.

Paylaş

Yücel ARSLAN/
Emrullah Arslan’ın Torunu
İstanbul

Hiç kuşkusuz Kızıldere Katliamı, Türkiye devrimci sosyalist hareketinin tarihinde önemli bir  dönüm noktasıdır. Bu şanlı olduğu kadar bir yanıyla da kanlı olan tarihi; önemli simaları olan Mahir Çayan ve koca yürekli devrimcilerinin tarihi olduğu kadar, yaşanan olağanüstü zamanın bir parçası olmuş ancak adı sanı duyulmamış sıradan insanların da tarihidir. Bu sıradan insanların aslında farkında olmadan yaşadıkları şeyler gelişmekte olan devrimci hareketin doğal bir unsuru olması bakımından tamda bu devrimci ve halkçı hareketlerin gerçek karakterini yansıtmaktadır.
İşte tamda böyle bir süreçte farkında olmadan yaşanan olağanüstü tarihin en önemli isimlerinden biridir Emrullah Arslan.
30 Mart 1972 Kızıldere katliamının tanığı, Mahir Çayan ve yoldaşlarına doğal ve kendiliğinden varolan halkçı duygularla evini açmış ve o güne dek de sıradan bir hayatı yaşayan sıradan bir isimdir Emrullah Arslan.
Nazım Hikmet’in şiirlerindeki adı sanı duyulmamış kendine münhasır yaşamış ve kahramanlığını bilmeyen doğal kahramanlardan biridir o.
1922 yılında Tokat Niksar ilçesinin Kızıldere köyünde doğan Emrullah Arslan 94 yaşında Gebze’nin gecekondu mahallesi olan Çayırova’da büyük oğlu Mehmet Arslan’ın evinde hayata gözlerini yumdu.
Uzun sayılabilecek bir hayatı onuruyla yaşadı.
İhbarcılığın, ihanetin, dava satıcılığın kurumsallaştırıldığı, küçük menfaatler uğruna dönekliğin, yalakalığın kutsandığı, din kardeşliklerinin bile paraya tedavül edilip alınıp satıldığı günümüz Türkiye’sinde doğal halk kahramanlığını, anlamak güç olsa da Emrullah Arslan geçmişin onurlu sayfalarından bizlere sesleniyor olacak.
Ve 1972 yılının yoğun baskıcı ortamında Tokat Niksar Kızıldere köyündeki gariban evini Türkiye devrimci sosyalist hareketinin devrimci gençlerine hiç düşünmeden ve cesurca açan Emrullah Arslan’a bu ülkenin gariban ve onurlu halkı yüreğini açacak ve orada yaşatacaktır.

ÖNCEKİ HABER

‘O zaman darbe vardı, şimdiki ne?’

SONRAKİ HABER

Demokratik üniversite mücadelesini büyütmeliyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...